Vesti

Neverovatno, zaposleni u Švedskoj MORAJU da treniraju minimum 1x nedeljno

Nema komentara

Zaposleni u kompanijama u Švedskoj su dobili nalog da moraju da urade minimum jedan trening nedeljno u cilju povećanja produktivnosti.

Ovu praksu su pokrenuli u modnoj i maloprodajnoj kompaniji bivšeg teniskog šampiona Bjorn Borg. U sedištu ove kompanije u Štolkholmu, zaposleni svakog petka napuštaju svoje radno mesto i odlaze na obavezan trening u obližnjoj teretani.

Od ovog treninga nema izvlačenja, u poslednje dve godine kompanija je ovu aktivnost proglasila obaveznom za sve zaposlene. Inicijativa je došla od izvršnog direktora Henrika Bungea.

Ako ne želite da vežbate i budete deo kompanijske kulture, morate da idete – Henrik Bunge, izvršni direktor Bjorn Borg

Henrik Bunge kaže da ko ne želi da bude deo kompanijske kulture i da vežba mora da napusti kompaniju, međutim dodaje i da za dve godine niko nije otišao zbog obaveznog treninga.

Početak nije bio lak

U početku je bilo zaposlenih koji su bili zabrinuti da li će moći da isprate ovaj zahtev. Zato je kompanija organizovala edukaciju za zaposelne, ali i smislila način da ih prati na mesečnom nivou jer ne želi da se zaposleni osete napuštenima.

Ujedno, svaki zaposleni je dobio slobodu da bira svoju aktivnsot i svoj cilj. Neki zaposleni se spremaju za maraton, neki idu na krosfit, plivanje ali ima i onih koji idu na brzo hodanje. Na ovaj način je sprečena diskriminacija među kolegama jer to nije bio cilj.

Cilj je da svaki zaposleni u kompaniji ostvari svoje lične ciljeve, a da ga kompanija u tome podrži, na ovaj način zaposleni imaju osećaj vrednosti za svoju firmu.

Praksu su prihvatile i druge firme

Praksu obaveznog treninga su prihvatile i druge kompanije u Švedskoj. Među tim kompanijama su i Kalmar Vatten koja se bavi distribucijom gradske vode, ali i kompanija za građevinsko savetovanje Rotpartner.

Zašto obavezan trening na poslu?

Glavni razlozi zbog kojih kompanije u Švedskoj uvode obavezan trening su povećanje produktivnosti i profitabilnosti ali i podsticanje drugarstva među zaposlenima.

Istraživanje koje je 2014. sproveo univerzitet u Štolkholmu pokazalo je da je vežbanje na poslu korisno kako za zaposlene, jer su zdraviji i imaju više koncentracije, tako i za poslodavce.

Studija je pokazala da je odsustvo sa posla smanjeno za 22% što nije zanemarljiv broj za Švedsku u kojoj svaki zaposleni na bolovanju provede oko 4% godine.

500,00 EUR za trening po zaposlenom

Šveđani su poznati kao nacija koja dosta polaže u redovno vežbanje. Šveđani naime smatraju da, ako si aktivan postaješ bolja osoba.

Vežbanje je postalo i deo radne kulture. Sa jedne strane zaposleni imaju osećaj odgovornosti prema poslodavcu, da budu zdravi i aktivni.

Dok sa druge strane svaki poslodavac podržava svoje zaposlene u nameri da se bavi sportom. Prema pisanju Dailymaila švedske kompanije godišnje izdvajaju oko 500 eur za troškove treninga svakog zaposlenog. Naravno Švedska država im to odbija od poreza.

Tim bilding

Osim što su zaposleni zdraviji i koncentrisaniji, obavezno zajedničko vežbanje je odličan tim bilding. To je trenutak kada kolege iz različitih sektora i sa različitih kompanijskih nivoa dolaze da rade nešto zajedno i na ravnomernim osnovama.

Trend koji stiže u Srbiju

U poslednjih nekoliko godina, sve je veći broj kompanija u Srbiji koje praktikuju da podržavaju svoje zaposlene u ostvarivanju svojih ciljeva kroz vežbanje i trčanje.

U Beogradu se 14. juna održava najposećeniji tim bilding događaj u zemlji. Treću godinu za redom,  Belgrade Business Run, timska trka na 5km za zaposlene u kompanijama na kojoj će učestvovati 1500 zaposlenih iz više od 200 kompanija koje posluju na teritoriji Srbije.

Više informacija o biznis trci možete da pronađete OVDE

Izvor: www.dailymail.co.uk Photo:www.di.se.
Tekst je nastao u sklopu promocije Belgrade Business Run 2018

Beogradska trka u gaćama – tradicija prkosa zimi se nastavlja!
Sistem javnih ocena trka u Srbiji kulminiraće nagradom Trčanje.rs za najbolju trku godine u decembru 2020. Evo na šta treba da obratite pažnju.
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed