Vesti

Brisel-Luven domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2025.

Nema komentara

Evropska atletika najavila je da će se prvo izdanje Evropskog prvenstva u trčanju održati u Leuvenu i Briselu između 12. i 13. aprila 2025. godine. Učesnici masovne trke pridružiće se eliti na festivalu trčanja na belgijskim ulicama.

U premiernom izdanju tokom dva dana održaće se tri trke i to:

  • 10K
  • polumaraton
  • i maraton

Elita i rekreatici na istoj stazi

„Najbolji evropski trkači na daljinu trkaće se zajedno sa rekreativcima, zbližavajući zvezde sporta i njihove fanove više nego ikada ranije“, preneo je European Athletics.

Maratonska ruta Evropskog prvenstva u trčanju podrazumeva stazu od Brisela do Luvena.

Učesnici masovne trke učestvovaće u rangiranju zemlje za koju trče

Fotka: Getty Images

Do sada je evropski šampion bio krunisan na Evropskom prvenstvu, što će sada biti premešteno na Evropsko prvenstvo u trčanju.

Deliće se medalje na sve tri distance za pojedinačne i takmičare koji trče u timu. Učesnici masovne trke će moći da svoje medalje u potpuno novom takmičenju gde će učestvovati u rangiranju zemlje za koju trče.

„Evropsko prvenstvo u trčanju simbolizuje moju viziju sporta koji je zaista za svakoga“, rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov. „Mladi i stari, muškarci i žene, brzi i spori, veliki i mali, elitni i amateri, svi će se takmičiti zajedno i istovremeno u masovnom maratonu, polumaratonu i trkama na 10 kilometara, sa ponudom globalnih i nacionalnih mesta za rangiranje.

Karamarinov je dodao:

„Predugo je atletika bila viđena kao retka aktivnost, rezervisana samo za super-fit i superdarovite. Sva deca, ali i sve veći broj odraslih širom našeg kontinenta, svakodnevno se bave atletikom, u vidu rekreativnog trčanja. Ipak, mnogi od njih sebe ne smatraju sportistima. Odlučan sam da premostim ovaj jaz.“

Izvršni direktor Evropske atletike Kristijan Milc rekao je:

„Ovo će biti jedinstveno prvenstvo jer će svaki trkač biti atletičar i svaki atletičar može biti šampion. To daje svima u našem sportu priliku da iskuse taj jedinstveni osećaj šampionata. Dobrodošli na Evropsko prvenstvo u trčanju .”

Izvor: European Athletics

Srbija izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027
Olimpijac debitovao na parkrun-u i oborio svetski rekord star 11 godina
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed