Evropska nedelja sporta – hoće li se oboriti rekordi iz 2017?

Četvrtu godinu za redom Evropska atletika je bila ponosan i posvećen partner Evropske nedelje sporta koja je od 23-30. septembra ohrabrila sve na kontinentu – bez obzira na starost, okruženje, i nivo spremnosti – da #BeActive (budu aktivni).

Ceremonija otvaranja ove godine bila je u Beču, glavnom gradu Austrije, 22. septembra, kada se u toj zemlji slavi Dan sporta. Svečanosti su prisustvovali, i u njoj uživali, poznati austrijski sportisti i sportiskinje: Ivona Dadić, Sara Lager, Dominik Distelberger.

Evropska nedelja sporta je manifestacija koja se od 2015. dešava jednom godišnje širom Evrope, a ima značajan uticaj na zdravlje i blagostanje stanovnika Evrope. U toku Evropske nedelje sporta odigra se veliki broj sportskih događaja, a kada je reč o uličnom trčanju, brojke su impresivne, sedam uličnih trka koje šire istu poruku #BeActive i imaju Running for All sertifikat.

Ukupno 213 trkačkih događaja održano je u 32 zemlje, sa skorom od 230.000 učesnika. Češka je posebno bila proaktivna sa 45 registrovanih događaja održanih u okviru Evropske nedelje sporta.

Tibor Navracsics, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport smatra da se kroz Evropsku nedelju sporta ne promoviše samo fizička aktivnost već i mentalno zdravlje.

“Važno je podsticati ljude da što više budu aktivni. To nam može pomoći da se rešimo usamljenosti, koja predstavlja sve veći problem u našem društvu. Služba za istraživanje nauke i znanja Evropske komisije, Zajednički istraživački centar, analizira ovu temu kao deo svog rada o socijalnoj pravdi “, rekao je Navracsics, koji je prisustvovao svečanom otvaranju u Beču.

Trkački događaji bili su održani po celoj Evropi sa fokusom na uživanje i učešće. #BeActive dečija trka, #BeActive noćni trkački događaj održani su u okviru Vilnjus maratona, #BeActive noćna trka održana je na Kipru koja je izazvao sjajne reakcije učesnika.

I Beograd je učestvovao u Evropskoj nedelji sporta. Beogradski trkački klub, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, organizovao je  #BeActive Belgrade light run, a kako je to izgledalo, pogledajte ovde.

Oko 12 miliona ljudi uzelo je učešće u 34.000 sportskih događaja u 2017. godini tokom Evropske nedelje sporta, a organizatori se nadaju da će ove godine ove brojke biti prevaziđene.

Tekst je preuzet sa European Athletics

planovi za trčanje