I ove godine, povodom Svetskog dana okeana 8.juna, adidas pokreće akciju Run For The Oceans, sa ciljem da se za nastavak edukacije i podizanja svesti o zagađenosti vodenih površina prikupi 1.5 milion dolara.

Zagađenost plastikom na obalama iz dana u dan je sve gora i stanje postaje alarmantno. Svimi doprinosimo pogoršanju ovog problema svakodnevnom upotrebom plastične ambalaže, koju odmah po upotrebi bacamo. Iz minuta u minut, u vodeni svet sruči se čak jedan šleper plastičnog otpada, a ukoliko se ovaj trend nastavi, do 2050. godine u morima i okeanima biće više plastike nego riba! Ova statistika pokazuje da je krajnje vreme za akciju.

Prošle godine, adidas je na svetskom nivou pokrenuo akciju Run For The Oceans, u kojoj je angažovano milion trkača širom sveta, zahvaljujući kojima je prikupljeno milion dolara. Kroz partnerstvo sa organizacijom Parley for the Oceans, sredstva su uložena u edukaciju i osnaživanje 100.000 mladih iz priobalnih područja koja su najugroženija zagađenjem. Osim toga, tokom prethodne godine, u okviru ove saradnje proizvedeno je pet miliona pari patika nastalih recikliranjem plastike izvađene iz okeana.

Ove godine, ciljevi su podignuti na još viši nivo, tako da će u 2019, na isti način, biti proizvedeno čak 11 miliona pari obuće, dok je plan da do 2024.u upotrebi bude isključivo reciklirani poliester. Osim toga, za 1.5 milion pretrčanih kilometara adidas će između 8. i 16.juna donirati po jedan dolar i uložiti ga u razvoj i lansiranje globalne platforme Parley youth activist, putem koje će edukativni program Parley Ocean School postati dostupan mladima iz celog sveta.

Kako biste se pridružili pokretu Run ForThe Oceans iizmeđu 8. i 16. juna doprineli rešavanju ovog problema, možete se prijaviti za izazov i pratiti svoje rezultate na aplikaciji Runtastic.

Pred nama je veliki izazov inije lako oboriti prošlogodišnji rekord od milion učesnika u ovoj akciji. Zato,preuzmite Runtastic, patike na noge, i hajde da svi zajedno pokažemo koliko nas u Srbiji vodi računa o životnoj sredini!