Trkači koji su završili maraton jurili su u bolnice da daju krv za one kojima je krv bila potrebna. Dvoje mrtvih, preko 100 ljudi povređeno, među kojima su i deca.

Tabloid New York Post, prema nepotvrđenim informacijama iz policijskih izvora, javio je da ima najmanje 12 mrtvih. Izveštaj tog lista, da je policija uhapsila jednog osumnjičenog, policija je odbacila. Fox News je u prvim izveštajima javio da je troje mrtvo.

Bostonski maraton se pretvorio u svoju suprotnost. Dve eksplozije na finišu maratona, jedna u biblioteci, dve bombe detonirane. Još uvek se ne zna konačan broj povređenih, niti se bilo ko usuđuje da kaže ko, ili šta, bi moglo da stoji iza ovoga. A zašto, to je svakako izvan razuma.

Dve bombe su jedna za drugom odjeknule u razmaku od desetak sekundi (14:25 minuta po lokalnom vremenu) i na suprotnim krajevima ulice. Sve to, dok je 117. Bostonski maraton završavalo hiljade ljudi, zajedno sa svima onima iz gledališta koji su navijali, i tri sata nakon što su pobednici završili trku. Nezvanično, bombe su se nalazile u kantama za smeće, i ručne su izrade.

Treća eksplozija se desila u biblioteci “Džon F. Kenedi” u kojoj nema povređenih, a navodno, požar su izazvale instalacije, iako nije jasno kako je baš u tom trenutku taj problem uopšte i postojao. Biblioteka se nalazi na tri kilometra od cilja maratona na trgu Kopli.

Bostonski maraton je najstariji moderni maraton na svetu, ove godine se održavao 117. put. Na svoju stogodišnjicu postao i najveći maraton sveta sa neverovatnih 38 708 prijaveljnih učesnika, 36 748 startera i 35 868 trkača koji su prošli kroz cilj. Godišnje učestvuje više od 20 000 profesionalaca i amatera, a trku prati više od pola miliona ljudi, oko 1 000 novinara iz više od 100 svetskih medijskih kuća.

Ambasada Srbije još nema informacija da li je među povređenima bilo državljana naše zemlje.

Tokom noći i dana pojavljuju se nove informacije, potrudićemo se da ih sakupimo i dopunimo članak kako budu pristizale.