Vesti

Poništen rekord Eilish McColgan: Velika škotska trka kraća za 150m

Nema komentara

Rekord na 10km koji je postavila Eilish McColgan na Velikoj škotskoj trci 2022. je poništen nakon što je utvrđeno da je staza u Glazgovu bila kraća za 150 metara.

McColgan (31), istrčala je novi britanski rekord i nadmašila svoj evropski rekord završivši za 30 minuta i 18 sekundi.

Ali usled greške organizatora, trka nije bila dovoljno dugačka i ovaj rekord je poništen.

Inače, Eilish McColgan je nominovana za najbolju škotsku atletičarku godine!

„Ljudske greške se dešavaju“ kaže Eilish McColgan

„Ljudske greške se dešavaju. Organizatori su se izvinili. Osećaju se veoma posramljeno“, rekla je McColgan za BBC Scotland.

Sigurna sam da ima mnogo trka širom sveta koje nisu pravilno merene i jedini razlog zašto je ova istaknuta je taj što sam oborila rekord. Tako da sam verovatno zadao glavobolju organizatorima.“

Ovo je drugi put da je Velika škotska trka (Great Scottish Run) zakazala kada se radi o dužini same trke. 2016. je polumaratonskoj stazi falilo takođe 150m.

Rekord je za McColgan bilo sjajna zavšnica nakon titule na Igrama Commonwealth-a na 10km, srebra na 5km u Birmingemu, i dve medalje na Evropskom prvenstvu.

Ista greška se desila 2016. godine

Callum Hawkins

Ova greška poništila je rekord i 2016. godine kada je Callum Hawkins na polumaratonu za muškarce oborio rekord sa vremenom od 1:03:35.

Kompanija Great Run kaže da je ovogodišnja greška imala marginalni efekat na polumaraton, ali je bila u granicama tolerancije i da je staza i dalje validna.

Ovakve greške na stazi utiču i na rekreativne trkače, jer njihovi lični rekrdi više nisu zvanično važeći. Izvršni direktor kompanije Great Run, Paul Foster ponudio je trkačima 10% popusta na startninu za sledeću godinu. „Pregledaćemo naše interne procese kako bismo bili sigurni da više ne napravimo istu grešku. Znamo da smo ovom prilikom izneverili trkače. Nema izgovora i veoma nam je žao.“

Greška nije bila iznenađenje za McColgan

Ipak, McColgan nije bila iznenađena što su joj organizatori u telefonskom razgovoru u utorak rekli da je trasa bila krataka.

„Osećala sam da je staza bila kratka. Prešla sam granicu i odmah rekla svom partneru ‘Mislim da je kraća za oko 15 ili 20 sekundi’“, dodala je.

„To nije velika brojka, ali navikla sam da trčim 10k – znam tempo i znam razdaljinu, i nije mi se činilo kao 30:18. Nije se osećalo taj tempo.“

Ovogodišnji događaj privukao je oko 20.000 trkača – koji su trčili na 10km ili polumaratone. Ovo je bila prva Velika škotska trka koja je održana nakon što su izdanja 2020. i 2021. otkazana zbog pandemije Covid-19.

„Bili smo u kontaktu sa Eilish direktno da objasnimo i da se izvinimo“, rekao je Paul Foster, izvršni direktor kompanije Great Run kompanije organizatora.

„Preispitaćemo naše interne procese kako bismo sigurni da više ne možemo da ponovimo ovu grešku. Nema izgovora za ovo i veoma nam je žao.“

Kompanija je nakon greške iz 2016. godine – koja je bila u drugom delu staze – rekla da je sprovedeno nekoliko dodatnih koraka provere kako bi se osiguralo da se situacija ne ponovi.

Evropsko Skyrunning prvenstvo 2023. će se održati u Crnoj Gori!
Ukrajinski trkači raspisali peticiju protiv učestvovanja ruskih trkača na Njujorkškom maratonu

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed