Nijedna dijeta nije dobra i pametna alternativa zdravoj i umerenoj ishrani. Ali budimo iskreni. Većina nas pre ili kasnije pribegne nekoj od dijeta uglavnom kako bismo izgubili nekoliko kilograma bez razmišljanja o njenim posledicama na naše zdravlje. Nažalost, najčešće njeni efekti traju nekoliko meseci i onda se vraćamo na staro. Do nove dijete.

Kratka a efikasna?

Stručnjaci sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji su razvili dijetu koja traje samo pet dana i koju su nazvali “dijeta koja oponaša gladovanje”. Nju je dovoljno poštovati samo pet dana mesečno, kako bi oni koji je drže imali zdravstvene koristi, kao što je snižavanje rizika nastanka bolesti srca i tumora, kao i poboljšanje imunog sistema.

U osnovi, danima kada drže dijetu, ispitanici su smanjili kalorijski unos na 34 do 54% normalnog unosa kalorija, zasnivajući ishranu tog dana, uglavnom na supi od povrća i čaju od kamilice. Ukoliko takav način ishrane poštujete samo pet dana, a ostatak meseca se hranite normalno, Vaše telo će imati isti efekat kao da ste ga duže vreme izgladnjivali bez štetnih posledica koje dugotrajno gladovanje sa sobom nosi.

Da se podsetimo: dijete ne uspevaju zbog jo-jo efekta. Izgladnjivanje telu šalje signal da je nastupio period nestanka hrane i tera ga da histerično gomila masti a i posle dijete da ih nadoknađuje

Nakon tri meseca poštovanja ovakvog načina ishrane (dakle samo 15 dana smanjenog kalorijskog unosa – po pet svakog meseca), ispitanici su imali značajno snižene biomarkere koji su povezani sa starenjem, nastankom dijabetesa, bolesti srca i tumora. Pored toga smanjili su i procenat telesnih masti.

Dakle, ako ste umorni od stalnog isprobavanja novih dijeta, možda je ovo pravo rešenje za Vas.

Članak inicijalno objavljen u časopisu “Cell Metabolism” možete ga pročitati OVDE.

Preuzeto sa sajta lifeactive.rs