AtletikaVesti

Jedan od najvećih revolucionara atletike, Dick Fosbury, preminuo u 76. godini

Nema komentara

Dick Fosbury, legendarni olimpijski skakač u vis, koji je revolucionizovao sport u kom se takmičio, preminuo je u nedelju od limfoma, nedugo nakon svog 76. rođendana.

„Teška srca moram da objavim vest da je dugogodišnji prijatelj i klijent Dick Fosbury peminuo mirno u snu u nedelju rano ujutru nakon ponovnog pojavljivanja limfoma“, napisao je Fosbury-jev agent Ray Schulte na Instagram nalogu u ponedeljak.

Nije ga samo „Fosbury flop“ učinio nekonvencionalnim sportistom. Nosio dve različite patike za trčanje. Imao je mršave ruke, a kada se zaletao, ljuljao se napred-nazad, stežući i opuštajući pesnice. Što složićete se nije karakteristično za današnje atletičare (a ni tadašnje).

https://www.instagram.com/p/CpvNFoYLTSt/

„Fosbury flop“ tehnika kojim je Fosbury obarao rekorde

Fosbury je postao poznat nakon što je skočio u svom prepoznatljivom stilu: „Fosbury flop“.

Prvi je preskočio lestvicu „flop“ tehnikom, koja je podrazumevala da leđa budu prva koja prelaze iznad lestvice. Do tada je tehnika skakanja bila „makazica“ ili „stredla“, a maksimalna visina koja je mogla biti preskočena na ovaj način je dva metra.

Ova tehnika je u početku bila upoređena sa „guranjem leša kroz prozor“. Fosbury-ijev flopping je mnogim posmatračima izgledao kao šala. Na Letnjim olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju, publika je imala podeljeno mišljenje o Fosbury-jevoj tehnici. Smejali su se, urlali, ali Fosbury se smejao poslednji.

Letvica za skok u vis se stalno podizala, a Fosbury ju je stalno preskakao. Konačno je izveo „Fosbury flop“ na 224,16cm – što mu je donelo, ne samo zlatnu medalju, već i olimpijski rekord u to vreme.

„Fosbury flop“ standardni metod elitnog skoka u vis

U roku od nekoliko godina, „Fosbury flop“ je bio standardna tehnika elitnog skoka u vis (Trenutni olimpijski rekord drži Čarls Ostin).

Do tada je letvica preskakana tehnikom „makazica“ ili „stredla“ i maksimalna visina koja je mogla da se dosegne je bila do dva metra.

Fosbury-jev najbolji rezultat u karijeri je 2 metra i 24 centimetara. Što je 21cm manje od svetskog rekorda u vlasništvu Javiera Sotomayora (2.43 m, 1989).

Fosbury je bio najgori skakač u svojoj školi

Dick Fosbury na pobedničkom postolju Olimpijskog stadiona, 20. oktobra 1968. u Meksiko Sitiju. Levo je osvajač srebrne medalje Ed Karuters iz SAD, a desno bronzani Valentin Gavrilov iz Rusije. Foto: AP

Često je govorio da je u srednjoj školi bio najgori skakač u svojoj školi, ali i u celom Oregonu. Činilo se da nije bio nadaren sportista, pošto nije uspeo da uđe u fudbalski i košarkaški tim svoje škole.

Dick Fosbury rođen je u Portlandu, Oregon, 6. marta 1947. Njegov otac Dug je vozio kamion, a majka Helen (Čajlders) Fosbury bila je pijanistkinja i sekretarica. Odrastao je u Medfordu, u južnom Oregonu.

U skoku u vis, u početku je koristio tehniku „makazica“ kao i svi ostali. Koristeći ovu tehniku sportista skače u približno sedećem položaju, spajajući noge jednu uz drugu preko šipke.

Jednog dana odlučio je da eksperimentiše, a flop mu je došao prirodno. Treneri nisu bili toliko sigurni da bi to trebalo da radi. Proveravali su pravilnike (da bi se uverili da je legalno), upozorili ga da bi mogao da se povredi ili su tvrdili da nije pobednička strategija.

Fozberi je ignorisao savet. Samo u srednjoj školi poboljšao je svoj lični rekord za 30 cm. Što ga je motivisalo da trenira više i otkrije novi aspekt sporta.

„Kada dostignete elitni nivo u skoku u vis, i visoko preskačete lestvicu, zaista se osećate kao da letite“, rekao je za Times 2002. „Tamo ste samo na sekund, ali vreme zaista počinje da usporava. Vreme se širi. Um čini neverovatne stvari. I na tom nivou, uspeh je zaista 90 odsto mentalno i 10 odsto fizičko postignuće.“

Izvor: NYTimes

Marko Ristov: Najmlađi direktor takmičenja iz Srbije sa samo 27 godina
Maratonci urinirali u svetom parku u Tokiju, stanovnici ogorčeni
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed