Vesti

Deset maratona za deset dana

1 komentar

Dvojica srpskih maratonaca, Goran Nikolić i Lazar Filipović, krenuli su iz Kragujevca ka Mostaru na put dug 420km. Njihov cilj je da u deset dana istrče desete maratona. Sve etape su vremenski limitirane (dakle nije klaj-klaj trčanje, malo trčim-malo više pešačim), po pravilima koji važe za valovite staze i na osnovi njih, predviđeno je da pomenutu dužinu istrče za manje od šest časova.

Ovaj projekat realizuje se potpuno transparentno, jer će maratonci nositi Garmin satove, koji će očitavati sve parametre -puls, brzinu, pravac kretanja. Iza njih u pratećem vozilu biće medicinska ekipa, koja će voditi računa o ovim neustrašivim ljudima.

A zbog čega su neustrašivi? Ne samo zato što su se odlučili da istrče deset maratona u deset dana. To je već samo po sebi vredno divljenja. Naime, Goran Nikolić je maratonac sa oštećenim vidom, dok je njegov kolega Lazar Filipović aktuelni evropski prvak u paratriatlonu. Obojica imaju jedinstve motiv: „da pokrenemo i ohrabrimo ljude slične nama„.

Uspešna prva dva dana

Kragujevački paraolimpijci istrčali su svoj drugi maraton, od Mrčajevaca do sela Gugalj, nadomak Požege.

Dvojac paraolimpijskog kluba Junior istrčao je današnji maraton za 4 sata i 37 minuta, a njihov subjektivni osećaj, kao i analize krvi Instituta Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, pokazuju da su u dobrom stanju.

Najuzbudljivija deonica današnjeg maratona bio je prolazak kroz Čačak, gde je za njih vladalo veliko interesovanje medija. Kragujevački dugoprugaši i dalje imaju tehničkih problema sa Garminovim satovima i publikovanjem postignutih vremena i parametara, a očekuju da će uskoro i te smetnje biti otklonjene.

Nikolić i Filipović će sutra upravo iz Guglja krenuti u treći maraton, nakon kojeg će biti još 42 kilometra bliži Mostaru i ako sve bude po planu 25. februara bi trebali da stignu u Mostar. Pratićemo zajedno vesti vezane za ovu dvojicu heroja i čim budu dostupni, podeliti sa vama i podatke sa njihovih Garmina.

Mislimo da oni zaslužuju da budu inspiracija svakome od nas.

Izvor: B92, http://ritamgrada.com / Foto: Telegraf.rs

Majka svih maratonaca
Don’t stop the Rock Downtown Run
Tags: , , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed