Vesti

Kongres Svetskih maratona u Osaki, a među njima Dejan Nikolić

Nema komentara

U Osaki, Japan, održan je 23. Kongres AIMS-a (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka). Kongres se održao prvi put nakon pandemije i okupio je 420 članova iz 110 država, među kojima je jedan od delegata bio i ambasador AIMS-a za ovaj deo Evrope – Dejan Nikolić.

Na kongresu su se našli svi važni i relevantni ljudi iz sveta maratona i uličnih trka, prenosi Atlex. Među prisutnima našao se dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Šini Jamanak.

U trčanju je budućnost

„Februar i mart su meseci maratona u Japanu. Trči se u Kjotu, Tokiju, Osaki a Nagoja je organizovala ženski maraton na kojem je nagrada za prvo mesto bila rekordna 250.000 dolara“, rekao je Dejan Nikolić, ambasador AIMS-a.

Tokom kongresa, koji se održao u martu, ostalo je upečatljivo obraćanje japanskog nobelovca Šinija Jamanake, inače veoma aktivnog maratonca, o tome koliko je ovo trčanje zapravo mala nauka.

„Profesor Jamanaka je maratonac i tri dana pre kongresa je istrčao maraton u Kjotu, gradu u kojem predaje na univerzitetu. Slikovito je objasnio kako voli maraton, da je to za njega neka vrsta mini nauke, a samo trčanje maratona je vrsta naučnog istraživanja. Taj put može da bude dug, nekada je bolan ali je cilj uvek vredan takvog napora“, podelio je Nikolić.

Jakmanaka se sada priprema za maratone u Čikagu i Londonu, a istakao je da mu je čast što će se družiti sa dvostrukim šampionom Bostonskog maratona.

Rekao je da se raduje druženju i sa Tošiko Sekom, dvostrukim pobednikom Bostonskog maratona, zatim trka u Čikagu i Londonu. Jamanaka je veliki humanitarac, učešće na maratonima koristi za prikupljanje sredstava za pomoć ugroženima i za druge projekte.

Za maraton ne treba da se brine

Na kongresu se pričalo o budućnosti uličnih trka i maratona. Jakmanaka je o budućnosti i priča – o informativnim tehnologijama i važnosti trčanja za fizičko i mentalno zdravlje čoveka.

Dejan Nikolić je istakao da je „sveopšte zadovoljstvo što će se nakon tri godine maratoni vratiti u pune kapacitete i da se očekuju rekordni brojevi učesnika širom sveta“.

Zaključuje da tri godine nije održana trka u punom kapacitetu ali se u ovoj godini očekuje povratak na stare dane. Analiza je pokazala da broj trkača raste. Korona je potvrdila da je fizička aktivnost, posebno trčanje i hodanje, primarna prevencija u borbi protiv brojnih bolesti. Na temu budućnosti trčanja čuli su se brojni kvalitetni predlozi. Što je navelo Pako Boraoa da u završnoj reči istakne da za budućnost maratonskog pokreta ne treba da se brine.

Preuzeto sa: Atlex.rs

OI Pariz 2024: 11 miliona evra vredne besplatne ulaznice za gledaoce. A trkači mogu da osvoje startninu!
Španac trčao pod imenom drugog trkača pa oborio nacionalni rekord Hondurasa
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version