Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Davanje krvi je čin solidarnosti. Danas je svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je u Kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije i obeležiće se 14. juna pod sloganom: „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života

Ovaj dan posvećen je svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji daju krv po principima besplatnosti, anonimnosti i dobrovoljnosti istovremeno skrećući pažnju javnosti na činjenicu da samo redovno davanje krvi obezbeđuje dovoljne količine krvi i komponenata krvi sistemima zdravstvene zaštite širom sveta.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obeležava još od 2005. godine kada je opredeljeno da za datum bude odabran 14. jun u čast rođendana Karla Landštajnera, naučnika koji je otkrio današnji krvno grupni sistem i Rh faktor.

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spasavanju miliona života svake godine. Ona pomaže onkološkim, hematološkim bolesnicima, pacijentima u hitnim stanjima, produžava životni vek i poboljšava kvalitet života obolelima, a bez transfuzije nema ni kompleksnih medicinskih i hirurških zahvata.

Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna je Meksiko siti.

U Beogradu će se na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi održati akcije dobrovoljnog davanja krvi na Savskom vencu u hotelu „Radison“ uz učešće davalaca krvi iz osam organizacija Crvenog krsta/ Zemun, Barajevo, Vračar, Rakovica, Čukarica, Sopot, Zvezdara i Savski venac/ , u Domu kulture u Studentskom gradu na Novom Beogradu, a tokom nedelje i na Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu i Starom gradu .

Gde sve možete da date krv u celoj Srbiji saznajte OVDE

Priznanja višestrukim davaocima krvi dodeliće Crveni krst Mladenovac u GO Mladenovac, Crveni krst Novi Beograd u Studentskom gradu, Crveni krst Surćin u Domu penzionera u Bečmenu, Crveni krst Barajeva i Crveni krst Palilule u svojim prostorijama, a Crveni krst Lazarevac 16.juna u Domu kulture.

Ulične podele materijala organizovaće Crveni krst Vračar ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Obrenovac u centru opštine, Crveni krst Stari grad na Trgu Nikole Pašića….

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan praznik!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Trkači i trkačice, i generalno sportisti, su jedna od najzdravijih grupa ljudi, što ih čini idealnim da doniraju krv. “Davalac krvi može biti svaka...