Vesti

Da li živiš i dišeš trčanje? Možda je ovo konkurs za tebe!

Nema komentara

Asics FrontRunners je tim globalnih ambasadora, trkača i trkačica iz preko 30 zemalja koji predstavljaju brend Asics na najbolji mogući način. 
Projekat je počeo 2010., a primarni cilj je da Asics podrži inspirativne ljude širom sveta. 

Sada je otvoren konkurs za nova lica, ukoliko želiš da se prijaviš link je na dnu teksta, a u međuvremenu, upoznaj ekipu!

Ćao ekipa, predstavite nam se u tri rečenice kao trkači:

 • Zdravko Mišović: Trčanje živim, volim, radim!
 • Marko Ristić: Moje ime je Marko Ristić i trčim skoro ceo život. Uglavnom jeto bilo kao sastavni deo nekog sporta, dok je vremenom postalo aktivnost za sebe. Više mi odgovaraju kratke deonice, ali sam trčao sve do maratona i za mene trčanje predstavlja prvenstveno borbu protiv sebe koju iznova vodim na svakom treningu.
 • Snežana Đurić: Moje ime je Snezana Đurić i deo sam Asics Frontrunner ekipe. Trčanje je nešto što je meni jako pomoglo da poboljšam svoje zdravlje, sport gde sam upoznala mnogo ljudi,stekla prijatelje, i naravno pomoglo da lepše izgledam spolja i iznutra. Zaljubljenik sam u planine i trail trčanje, mada ponekad protrčim i asfaltom.
 • Nora Trklja: Trčanjem se bavim rekreativno, to je moj stil života i način prikupljanja energije za svakodnevne male i velike zadatke i pobede na svim životnim planovima. Članica sam ASICS Front Runner zajednice i AK Crvena Zvezda. Po zanimanju sam fizičar -naučnik, zaposlena na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde radim doktorat.
 • Aleksandra Burkanović: Zaljubljenik u duge staze. Maraton je moja omiljena disciplina koja me inspirise i upoznaj esa samom sobom.  U prethodnih par godina postigla sam lepe rezultate kao rekreativka,  ponosna sam na svaki svoj plasman i završenu trku.
 • Jovan Stefanović: U trčanju sam pravi ‘’meraklija’’, volim da traje dugo i da se pobegne što dalje. Ako neko mesto nije zanimljivo za trčanje neću ni otići tamo. Zato mi je najdraži trejl, jedino na trejlu mogu zasititi svoju trkačku radoznalost.

Trčanje u jednoj reči:

 • Snežana Đurić: OSMEH
 • Marko Ristić: BORBA
 • Nora Trklja: SLOBODA
 • Aleksandra Burkanović: BESKRAJ
 • Jovan Stefanović: LJUBAV
 • Zdravko Mišović: ŽIVOT

Zašto Asics FrontRunner?

 • Marko Ristić: FrontRunner, zato što inspiriše ljjude da se pokrenu I bavefizičkom aktivnošću.
 • Snežana Đurić: FrontRunner zato sto je najlepse trcati u prirodi.
 • Nora Trklja: Zato što član tima mora da ima snage, volje i želje da pokrene prvenstveno sebe, a onda da svojim zadovoljstvom, srećom i snagom utiče na druge da se i oni pokrenu, osete lepotu trčanja, vežbanja… Članovi našeg tima imaju zadatak da inspirišu okolinu daživi zdravije i srećnije.
 • Jovan Stefanović: Kada nekog motivišeš da krene sa trčanjem osećaj je neopisivo divan. Motivišeš druge, baviš se zdravim životom, a za uzvrat dobiješ i opremu sa šesticom, najkul logom od svih brendova potpuno besplatno.

Najveći trkački uspesi, najbolja memorija:

Nora Trklja: Najponosnija sam na pobedu na Beogradskom maratonu 2018. godine. Vlasnica sam trenutnog Državog rekorda na 50 km (3.46.04, Palić 2017.godine).

U mojoj kolekciji nalaze se i četiri medalje sa državnih prvenstava u polumaratonu i maratonu u toku 2016. i 2017. godine – zlato i srebro sa maratona i dva srebra sa polumaratonskih distanci. (Lični rekord u maratonu: 3.01.50, lični rekord upolumaratonu 1.24.13)

Snežana Đurić: Moji najbolji trkački uspesi su definitivno nastali 2018.

Osvojene mnoge trail trke u Srbiji, prvo mesto u generalnom plasmanu u Treking ligi Srbije, mnoge osvojene trke u Skyrunning ligi, drugo mesto na Orjenskom djiru u Crnoj Gori, i plasiranje u finale trke Redbull Planica 400 u Sloveniji gde su uglavnom takmičari iz Austrije, Italije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije naravno , koji imaju jako dobre trail trkače.

Da li može da se „živi“ od trčanja ili da se za njega živi?

Snežana Đurić: Kada se kaže trčanje, nikada ne mislim na- živeti od trčanja u smislu finansija…Na drugi način se živi od trčanja.

Ja bolje dišem zahvaljujući trčanju pa samim tim i bolje živim

Aleksandra Burkanović: Ja bih rekla da živim za trčanje. Od trčanja može dase živi ali u duhovnom smislu, jer trčanje zaista oplemenjuje, čini nas jačim, istrajnijim, zdravijim, bogatijim. Čini nas pobednicima.

Što se tiče materijalne strane to je druga tema.

Odakle vi u Asics priči, zašto je ovaj brend poseban za vas?

Jovan Stefanović  Gledao sam ćaletove Asics patike i mislio da nosi patike marke Šestica (6). Sada kada sam malo porastao i ja sam počeo nositi Šesticu i ni kriv ni dužan završio sam u Asics priči.

Kako biste motivisali netrkače da potrče?

Jovan Stefanović: Najteže je otići na trčanje prvi put, ali svaki sledeći sve je lakše.

Već posle prvog trčanja ste “upecani”, jer trčanje jako brzo izaziva zavisnost. Kako u trčanju, tako vas i u životu trčanje tera da napredujete, jer trčanjem možete samo popraviti stvari u vašem životu.

Vaš cilj ne mora biti da istrčite polumaraton ili maraton, dovoljno je da nekoliko puta nedeljno izadjete napolje, najbolje u prirodu, park ili pored reke, neopterećujte se tempom i predjenim kilometrima.

Rekreativno trčanje je uživanje,a ne mučenje.

Istrčite 5km, pa posle bez griže savesti naručite picu, jer mnogo je lakše trčati nego držati dijetu.

Gde vidite trčanje u regionu za 10 godina?

Zdravko Mišović:

Dostupno svima a to znači, mnogo trka i mogućnost svima da odu na iste. Trke prilagodjene trkačima i za trkače.

Zdravko Mišović

Marko Ristić:

Trčanje u regionu za 10 godina vidim kao još masovniji pokret, aktivnost koja će u velikoj meri povezati ljude koji teže ka zdravom načinu života. Očekujem mnogo više trka i popunjenije staze za trčanje.

Koje idealan Asics FrontRunner?

AleksandraBurkanović: Idealan AsicsFrontRunner po meni je osoba koja zrači energijom, koja sve stiže: da trči, radi, druži se.

Znate one ljude koje kada vidite su toliko pozitivni da poželite odmah da potrčite, koji prenose tu energiju na prirodan način.

Mislim da nije bitno da ima sjajne rezultate, po meni je bitnije da svojim primerom što vise ljudi pokrene na kretanje, bilo to trčanje, šetanje, plivanje…

Nora Trklja: Osoba kojoj je trening i pokret sastavni deo dana, koja ima snage da pokrene i sebe i druge. To je trkač koji je pozitivan,druželjubiv, voli da deli svoja iskustva sa drugima

Ako ti se dopalo šta si pročitao/la, sada je vreme da se PRIJAVIŠ

Pitanja čitalaca

Na našem Instagramu ste imali rilike da postavite dodatna pitanja našim gostima, evo njihovih odgovora:

Profesor_boki: šta je bolja zamena za trčanje, bicikl ili nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje, jer aktiviramo više mišića.

My_samoyed: koje patike preporučujete za trčanje po lapavici(bljuzgavici)?

 • ASICS GT-1000 GTX,
 • ASICS GT-2000 GTX, Sa gore-tex membranom ili neki od modela za trail.

Dusandjakonov…: koji je solidni tempo za trkača od 90kg na 10k?

Zavisi da li si 90kg i 150cm ili 90kg i 190cm Ukoliko je kilaža optimalna za visinu, solidan tempo bi bio oko 5min po km za rekreativca.

amir_suljovic: kako (po)vratiti kondiciju?

Postepenim trčanjem, lagano povećavati intezitet i obim treninga.  Najbolje je ne praviti velike pauze u treningu.

ivan.5.rovic: kako motivisati sebe?

Treba postaviti  cilj i lagano ići ka njemu. Motivacija mora doći iz individualnih ciljeva. Nekome je to da smrša, nekome takmičenje, nekome da impresionira devojku..  🙂

xestyax: patike za trčanje po snegu?

Dobar djon i kramponi su najbolja stvar protiv klizanja, znači trail. ASICS sonoma gel ili još bolje ASICS Gecko XT.

ketering_drago: da li se trčanjem skidaju masne naslage?

Naravno. 🙂

Ketering_drago…: koliko puta nedeljno, koliko minuta i  kojim tempom bi trebalo da trče početnici?

2-3 puta nedeljno je i više nego dovoljno, a tempo, zavisi odmnogo toga. Za početnike je najbolje da prilagode svoj tempo samo po svom disanju, jednostavno usporite ako se zadišete previše, jer ste početnici i nepotrebni su vam treninzi srca.

snezica.k: da li je zdravo trčati po velikom inusu?

Zdravije je nego da se ne trči, ali veoma je bitno biti adekvatno obučeni i ne preterivati već prilagoditi disanje.

aandji__: kako trčati po ovakvom vremenu (komentar urednice: bio je sneg i minus kada smo snimali video)

Dovoljno hidriran, adekvatno obučen i umerenim intezitetom. Plus snaga volje. 🙂

Hvala Asics timu na vremenu da priča sa nama i vama, ako vam se priča dopada – trk na link za priliku da se pridružite ovom timu!

Zimski noćni: rastemo zajedno
Novosađani: trčite ujutro u našoj školi trčanja
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed