Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Da li je ples dobar za kondiciju?

Muzika, dobar ritam i sjajan osećaj koji se tim putem budi ponekad je sasvim dovoljan razlog da se krene na trčanje, održi određeni tempo, motiviše itd, međutim, da li ste znali da je ples jednako efikasan za kondiciju kao i bicikl ili trčanje?

Italijanski istraživači su dobili zadatak da rehabilituju pacijente sa srčanim oboljenjima, a da ih pri tom ne opterete previše savetujući im traku za trčanje, trčanje u prirodi ili vožnju bicikla. Šetnja sama po sebi nije dovoljna ukoliko nije reč o brzom hodu. S tim u vezi došli su na ideju da pokrenu pacijente tako što će početi da plešu stari dobri valcer.

Studija je sprovedena na 110 srčanih bolesnika i plesači-bolesnici su bolje spavali, bili su raspoloženiji, imali su hobi, obavljali su kućne poslove, a neki su čak imali i seksualne odnose. :)

Kako su došli na ideju plesa kao vid terapije?

Vrlo jednostavno jer čak 70% obolelih vrlo brzo odustaje od tradicionalnih programa vežbanje. Bilo je neophodno da pronađu aktivnost koja bi im držala pažnju. Valcer su odabrali jer je međunarodno poznat i vrlo aerobičan, što je potvrdila i studija slučaja.

Osim elastičnijih arterija, plesači imaju još jednu korist od plesa – plesnog partnera. Društveni život takođe je dobar za zdravlje. :)

Ne morate nužno imati srčano oboljenje kako bi počeli da plešete, ali možete kombinovati ove dve aktivnosti i podjednako uživati. O tome kako muzika može biti odličan pokretač i gorivo trkačima možete pročitati ovde.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...