Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Da li je ples dobar za kondiciju?

Muzika, dobar ritam i sjajan osećaj koji se tim putem budi ponekad je sasvim dovoljan razlog da se krene na trčanje, održi određeni tempo, motiviše itd, međutim, da li ste znali da je ples jednako efikasan za kondiciju kao i bicikl ili trčanje?

Italijanski istraživači su dobili zadatak da rehabilituju pacijente sa srčanim oboljenjima, a da ih pri tom ne opterete previše savetujući im traku za trčanje, trčanje u prirodi ili vožnju bicikla. Šetnja sama po sebi nije dovoljna ukoliko nije reč o brzom hodu. S tim u vezi došli su na ideju da pokrenu pacijente tako što će početi da plešu stari dobri valcer.

Studija je sprovedena na 110 srčanih bolesnika i plesači-bolesnici su bolje spavali, bili su raspoloženiji, imali su hobi, obavljali su kućne poslove, a neki su čak imali i seksualne odnose. :)

Kako su došli na ideju plesa kao vid terapije?

Vrlo jednostavno jer čak 70% obolelih vrlo brzo odustaje od tradicionalnih programa vežbanje. Bilo je neophodno da pronađu aktivnost koja bi im držala pažnju. Valcer su odabrali jer je međunarodno poznat i vrlo aerobičan, što je potvrdila i studija slučaja.

Osim elastičnijih arterija, plesači imaju još jednu korist od plesa – plesnog partnera. Društveni život takođe je dobar za zdravlje. :)

Ne morate nužno imati srčano oboljenje kako bi počeli da plešete, ali možete kombinovati ove dve aktivnosti i podjednako uživati. O tome kako muzika može biti odličan pokretač i gorivo trkačima možete pročitati ovde.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...