Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Da li je neophodno piti vodu na kratkim trkama? I zašto ne

kako piti vodu na kratkim trkama

Često se postavlja pitanje da li neophodno piti vodu na kratkim trkama, te kako i kada se hidrirati tokom trčanja od 45 minuta ili kraćim.

Na kraju se sve svodi na to da ako se hidrirate dobro pre treninga i pijete tokom perioda oporavka, verovatno ne morate mnogo da brinete o tome.

Šta su otrkili naučnici – zašto nije uvek dobro piti vodu na kratkim trkama

Studija o žeđi pokazuje da kada ste dehidrirani, pijenje vode vam daje preterani utisak koliko ste hidrirani. Drugim rečima ostajete dehidrirani ali imate utisak da je sve ok.

Ovo nas navodi da je ipak dobro imati solidan i uanpred pripremljen plan hidratacije na trkama. Ali koliko i kada piti vodu na trkama je jedno od večnih pitanja.

Preporučuje se da popijete oko pola litre vode dva sata pre treninga ili trke, a posle toga 0.2 do 0.3 litre vode ili sportskog napitka na svakih 20ak minuta tokom treninga.

Ovo je solidan plan ako krećete na polumaraton ili maraton, čak su i okrepne stanice postavljane tako da imate vodu na svakih 5km, ali šta se dešava sa kraćim trkama?

Na kratkim trkama, ako ste popili vodu pre trke i onda dosipate vodu u toku trke, govorimo o puno tečnosti koju treba da popijete za sat vremena trčanja i dovoljno da izazove ozbiljnu nelagodnost od sve te tečnosti koja vam bućka u stomaku za vreme trke.

Kako da pijete vodu kada ste na kratkoj trci?

Zato je mnogo važnije da, ako idete na trčanje koje će trajati do 45 minuta, popijete preporučenih pola litre vode pre treninga. Kao i da se hidrirate odmah po završetku trčanja, nego da se opterećujete nošenjem flašice.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sa druge strane ako trčite leti kada je vreme toplije, naša prepporuka je da isplanirate svoju rutu trčanja tako da na njoj imate neki izvor pijeće vode. Tu se umijte i popijte malo vode, ali nemojte da se nalivate, samo malo pokvasite usta.

Na kraju napominjemo da je svako od nas jedinka za sebe, ovo su opšte smernice, ali vi sebe poznajete najbolje i zato se trudite da kroz iskustvo naučite šta vašem telu najviše prija.

Da li vi pijete vodu na kraćim trkama i treninzima?

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Voda ili izotonik? Kako se sem vode tokom znojenja gube i elektroliti, potrebno je nadoknaditi ove minerale. Voda je esencijalna životna potreba i održavanje...

* Naslovna

Trčanje tokom leta? Svi se mi trudimo da na neke svoje načine “pobedimo vrućinu” i nastavimo sa našim treninzima i u toku leta. Ovo...

* BEOGRADSKI MARATON *

Ostalo je još dva dana do Beogradskog maratona. Bilo da trčite polumaraton ili maraton, verovatno na meniju imate mnogo ugljenih hidrata, sve u duhu...

Blog & Kolumne

Kada krene da vas žiga ispod rebara u toku treninga, telo vam šalje par signala. Saznajte zašto nam se ovo dešava, kako da prevenirate...