Možda ste primetili na društvenim mrežama, njujorške kadrove momaka u crnom, koji trče sa Rodžerom Federerom na čelu? Ili samo Federera koji trči preko pola Velike Jabuke (gde trenutno obitava) da bi izbegao saobraćajne gužve.

Da li je to nova reklama za neki brend sportske opreme, koji sponzoriše tenisera?

I nije i jeste reklama, a sponzorstvo ide u drugom smeru, moglo bi se reći, jer se radi o brendu koji za sada nema dodirnih tačaka sa tenisom, tj. ne proizvodi namensku robu za ovaj sport.

O čemu se ovde radi? Počelo je tako što Rodžer “kupuje domaće”. Iz švajcarskog brenda “On” primetili su da on svuda nosi njihovu robu, i završili na večeri, jer “svi poslovi se završavaju u kafani”.

U kakvom poslu su se našli Švajcarci?

Federer je odlučio da se “umeša” u biznis, tačnije razvoj proizvoda, sportski marketing i ono što se zove “fan experience”. Ulaganjem u ovu firmu i učestvovanjem u kreiranju nove linije proizvoda, on postaje njihov partner, pored toga što je svetski ambasador brenda.

Ovaj brend nastao je tek 2010. godine kao svojevrstan start-up, ali raste velikom brzinom, ako se uporedi sa drugim proizvođačima patika. I upravo to i rade. Bore se za tržište sa Nike-om, Adidas-om, New Balance-om, Asics-om…

Federerova linija biće lansirana početkom 2020-e godine.

Inače, slavni teniser je do skoro imao ugovor sa Nike-om (vezan za patike koje nosi), taj ugovor je istekao, a drugi sponzor, japanski brend Uniqlo, opremio ga je od glave do članaka, i dobro mu platio, ali oni ne proizvode obuću! Tako da je Federer praktično rešio da sebi “napravi” patike, jer je u mogućnosti, tj. nije vezan ugovorom ni za jednog sponzora.

E sad, da li će se u budućnosti, pod brendom On, nalaziti i linija patika za tenisere, o tome se nisu izjasnili, ovo što sada rade cilja na trkače i ljude koji su aktivni te neguju sportski stil, dakle lifestyle patike su u pitanju.

A da li će u svrhu promocije svoje linije, istrčati i Njujorški maraton, ili će ostati na džogingu, videćemo. Šta vi očekujete od njega, može li on to?

planovi za trčanje