Vesti

Cosmopolitan: Trčanje put do fit izgleda

Nema komentara

Prošetate li Njujorkom, Londonom, Parizom ili bilo kojom metropolom, primetićete veliki broj ljudi kako džogira po parkovima. Svi oni trče sa istim ciljem – da smršaju. A kako u tome uspevaju, otkriva sportski trener Ivan Radenković.


Hemijski procesi u organizmu dok trčimo

Jedna od zabluda je da masti mogu da se otope. To nije moguće jer one moraju da sagore u mišićima. Kad trčimo u našem organizmu se pokreću određeni fiziološki mehanizmi koji razgrađuju molekule masti iz masnih depoa i transportuju ih kroz krvotok do mišića. Masni depoi nalaze se ispod kože u najvećoj meri na stomaku, butinama, bokovima, grudima, ali i izmeðu unutrašnjih organa. U mišićnim ćelijama masti sagorevaju uz pomoć kiseonika. Sada se ta silna energija u obliku masti iz hemijske pretvara u kinetičku i toplotnu energiju. Kinetička energija se manifestuje kroz trčanje, dok se toplotna oslobađa znojenjem.

Masti se troše tek posle 20 minuta treninga

Masti ne počinju da se troše odmah na početku treninga. Potrebno je da prođe oko 20 minuta kako bi se pokrenuo mehanizam za potrošnju masti. Ako ne možete da trčite toliko u kontinuitetu, kombinujte trčanje sa brzim hodom. Trening mora trajati više od 45 minuta, tri do pet puta nedeljno kako biste postigli cilj, a to je mršavljenje. Vremenom, trajanje treninga treba podići i do dva sata. Možda na prvi pogled ovo deluje nemoguće, ali članovi trkačkog kluba na zajedničkim treninzima za dva do tri meseca uspevaju od potpunih početnika da stignu i do svog prvog kruga na Adi Ciganliji – 8 kilometara. Ubrzo stignu i do dva, a to je već oko dva sata trčanja.

Preneli smo vam deo teksta u kom je sportski direktor RRC Trčanje.rs, Ivan Radenković, za magazin Cosmopolitan govorio o pozitivnim uticajima trčanja na mršavljenje. Preostali deo ovog teksta pročitajte u Novembarskom izdanju časopisa Cosmopolitan.

Uvodnik za decembar 2011 – nova sezona!
Servis za organizatore trka

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed