Vesti

Država stiže u pomoć SAS-u: budžet veći za 1,5 miliona dinara

Nema komentara

Ministartsvo sporta je 29. decembra donelo odluku o budžetu i koliko novca ide kome u 2023. godini. Raspoređeno je 2.231.856.000 na 85 saveza i sportskih organizacija, a Srpski atletski savez je peti na toj listi. Više od SAS-a su dobili košarkaški, odbojkaši, vaterpolo i rukometni savezi.

Sam budžet za finansiranje sportskih saveza za ovu godinu je veći za 56 miliona dinara u odnosu na prošlu godinu. Radi se o iznosu od 63.500.000 što je 541.147 evra, kvartalno.

Najveća povećanja košarkaškom, odbojkaškom i rukometnom savezu

Uz SAS, najveća povećanja su dobili košarkaški, odbojkaški i rukometni savez (po 2 miliona dinara). Vaterpolo savez je dobio povećanje od 1,2 miliona. Teniski i fudbaski savez su takođe povećani, i raspolagaće sa 76, odnosno 66 miliona dinara.

Sa druge strane, Olimpijski komitet, Spotski savez Srbije i Paraolimpijski komitet su dobili manje sredstava. A Savet za školski sport dobio je identičan budžet (61 milion).

Teška godina za SAS

Imajući u vidu da je krajem decembra direktor SAS-a, Slobodan Branković, dao intervju za Sportski žurnal gde je izneo uznemiravajuće detalje o stanju SAS-a, povećanje budžeta zvuči obećavajuće.

„Ni u najružnijim snovima nisam mogao da zamislim da ću se na kraju 2022. naći u ovakvoj situaciji, da posle 10 najuspešnijih godina srpske atletike, posebno posle 2022. najuspešnije godine u istoriji, srpska kraljica sportova bude faktički na kolenima“, rekao je Branković.

U godini kada je Srbija bila domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva, sjajnih medalja, ostaje pitanje kako je do ove situacije uopšte i došlo.

Nedostatak finansija, sudije koje ne žele da sude zbog neplaćanja i nedostatak infrastrukture za organizaciju takmičenja u Srbiji za 2023. su samo neki od alarmantnih podataka.

Kako Branković navodi, uređene su dve atletske staze i to u Subotici i Zrenjaninu. Jedna nema infrastrukturu, a druga nikada nije ni korišćena. A po svemu sudeći opredeljena je za drugi sport – fudbal. Beograd i Vojvodina nemaju gde da organizuju takmičenja, pa je sve pod velikim znakom pitanja. Naš jedini atletski stadion se nalazi u Sremskoj Mitrovici, a kako Branković kaže, on propada.

„Što se tiče Beograda, tu je situacija već poznata. Odavno nema uslova da se ljudi bave atletikom, osim u zimskom periodu kada to mogu da rade u Atletskoj dvorani. Stadion i staza u okviru Vojne akademije su propali. Jesenas je definitivno izgubila sertifikat i ako se ne bude izvršila rekonstrukcija, Beograd neće moći da organizuje takmičenja. Jesenas je morao da organizuje takmičenja u Sremskoj Mitrovici, a sada će morati da biraju Požarevac ili Smederevo, ne znam šta će im biti bliže. Tragikomična situacija kad znamo da je Beograd bio domaćin dva prvenstva Evrope i jednog svetskog. Faktički ne postoji ni jedan stadion u užem području Beograda, a da ja znam da će se praviti ili rekonstruisati postojeća staza.“

Rekao je Branković za Sportski žurnal

Kada se uporedi ovogodišnju budžet sa onim iz 2018. i 2019., SAS je od ministarstva dobio 48 miliona dinara, a naredne 50. Sve ukupno, budžet između ove dve godine je porastao za više od 150 miliona, a četiri godine kasnije on je veći za skoro 370 miliona., prenosi Atlex. Treba napomenuti da je u ovom periodu dve godine vladala pandemija koronavirusa.

Izvor Atlex.rs, Sportski žurnal

Otvoreno prvenstvo Beograda: januar 2023. godine
Održan 5. Unusual Marathon Sarajevo. Mihal Šula osvojio drugo mesto
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed