Vesti

Braća Lindsay istrčala čitavu dužinu Kineskog zida za 131 dan – Ukupno 3263 km!

Nema komentara

Braća James i Thomas Lindsay su istrčali čitavu dužinu Kineskog zida za 131 dan. Ukupno 3263 km od Jiayuguan-a do Shanhaiguan-a.

Većina ljudi možda ne bi ni znala kako da isplanira ovakav poduhvat, ali njih dvojica su imali posebnog trenera – oca. Naime, njihov otac se na isto putovanje uputio pre 35 godina, prenosi BBC. A braća su se za ovaj izazov pripremala tri godine.

Oni su svoj put zabeležili na YouTube kanalu gde su u 13 epizoda podelili svoje iskustvo. Imajte na umu da još uvek nisu podelili sve epizode.

William Lindsay i prvo dokumentovano trčanje preko Kineskog zida

Foto: The Lindsay Brothers YouTube

Njihov otac, Wiliam Lindsay je bio amaterski maratonac, a njegova veza sa Kinom počela je kada je trčao maraton duž Kineskog zida.

William Lindsay je engleski pisac i trkač. Najpoznatiji je po svom radu na zaštiti i očuvanju Kineskog zida. Prvi put je otišao u Kinu da trči na Velikom zidu 1986. godine. A sledeće je postao prva osoba koja je prešla 2.470 km Kineskog zida sama. On je trenutno počasni naučni saradnik na Univerzitetu u Liverpulu i dobio je specijalnu nagradu Kraljevskog društva za azijska pitanja 2016.

Zaslužan za buđenje nacionalne svesti Kine da zaštiti Veliki zid i njegovu okolinu. On je prvi otkrio nemapirani deo Velikog zida u pustinji Gobi, a služio je i kao zvanični ambasador za očuvanje Velikog zida od 1998. godine kada je primio Nagradu prijateljstva Narodne Republike Kine.

Na svom putu, William je upoznao Kineskinju, ostao u Kini i zasnovao porodicu.

Kako su braća Lindsay započela svoj izazov

Kada su započela izazov, braća su trčala u proseku 30km svakog dana. A onda je po njih dolazio džip koji ih je vozio u kamp. Otpilike polovinu svog putešestvija su proveli kampujući u divljini.

Sa sobom su imali fotografije svog oca, iz vremena kada je on išao istim ovim putem. Braća su ovekovečila svoje putovanje time što su se fotogradisali na istim mestima kao i njihov otac pre 35 godina.

Tokom puta su se susretali sa različitim vremenskim uslovima, prešli su preko pustinje Gobi, kroz prazne Kineske gradove (Corona drill), prošli kroz ne toliko turistički orijentsane predele Kine, ali su se susreli i sa neprijatnim lokalcima. Pogotovo kada uzmemo u obzir vreme njihovog proputovanja, nije iznenađujuće to što su Kinezi negodovali (Korona virus).

Pri svakom prelaski iz provincije u provinciju, pravila vezano za Koronu su se menjala. Morali su da rade testove,

Tokom puta su upoznali porodicu koja je 1987. ugostila njihovog oca. Kada je William Lindsay trčao ovom regijom pre 35 godina, naišla je snežna oluja, a Jing porodica ga je udomila na tri dana.

Sponzor avanture je bio STEPN, Web 3 lifestyle aplikacija sa ugrašenim Game-Fi i Social-Fi elementima.

Elzan Bibić: Povrede su sastavni deo sporta i sa njima se ne treba boriti već ispoštovati svaku
Tromeč reprezentacija: Angelina Topić opet oborila državni rekord!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed