Vesti

Bombaški napad na maratonu u Kamerunu. Ranjeno više ljudi

Nema komentara

Bombaški napad na maratonu – 19 ljudi je povređeno u subotu tokom serije eksplozija koje su odjeknule na planinskoj trci nade u Kamerunu. Odgovornost za napad preuzela je grupa separatista na engleskom jeziku.

Trka nade je godišnji događaj koji se održava u Buei, gradu u jugozapadnom Kamerunu. Ovaj planinski maraton od 42km je veoma zahtevna trka zbog uslova u kojima se odvija ali i zbog velike razlike u nadmorskoj visini koju trkači prelaze.

Nema poginulih

Bilo je oprečnih izveštaja o tome ko je povređen na trci. U nekim izjavama se navode samo sportisti, a u drugima da su i sportisti i gledaoci ranjeni, ali ukupan broj od 19 povređenih je dosledan.

Kako je za Rojters rekao Martin Mokake, direktor regionalne bolnice Buea, morali su da operišu tri osobe koje su dovedene u bolnicu. „Njihovo stanje je stabilno i nismo zabeležili nijedan smrtni slučaj“, rekao je.

Ko je odgovoran za bombaški napad na maratonu u Kamereunu?

Upravni savet Ambazonije je brzo preuzeo odgovornost za bombaške napade. Portparol grupe je razgovarao sa Rojtersom, rekavši: „Naš primarni cilj su bile elitne snage Kameruna… koje su obezbeđivale sportiste. Nećemo dozvoliti Kamerunu da nastavi svoju okupaciju.”

Kamerun je bio predmet pobune od 2017. godine. Tada su separatisti izjavili da nameravaju da se odvoje od zemlje u kojoj se uglavnom govori francuski i formiraju sopstvenu državu u kojoj se govori engleski.

Bombe su navodno eksplodirale oko 30 minuta nakon trke. U tom trenutku, veći deo od 530 trkača prošao je pogođeno područje i bilo im je dozvoljeno da završe trku. U subotu se inače obeležavala 50. godišnjica događaja.

Izvor: Canadian running magazine

BRC Škola trčanja počinje! Od sada možeš da biraš jutarnji ili večernji termin!
Održan 23. kongres Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS)
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed