Vesti

Bivši direktor Portlandskog maratona optužen za proneveru

Nema komentara

Lester V. Smith mlađi, čovek koji je skoro 35 goina bio predsednik i direktor Portlandskog maratona, je optužen za proneveru i utaju poreza.

Federalni sud u Portlandu je podigao optužnicu protiv njega za proneveru novca dobrotvorne organizacije koja podržava događaj od 80ih godina. Optužnica dolazi četiri godine nakon nagodbe sa Ministarstvom pravde Oregona o navodnim sukobima interesa.

Zašto je optužen za proneveru

Sada 80ogodišnjak, Smith nije bio samo direktor i predsednik događaja, već i humanitarne organizacije koja je bila odgovorna za planiranje skoro 35 godina.

Na ovim funkcijama, Smith je svakodnevno upravljao operacijama i finansijama organizacije i imao je ovlašćenje da odobrava troškove plaćanja sa poslovnog bankovnog računa.

Kada je sve počelo

Počevši od januara 2012. pa sve do aprila 2018., Smith je navodno sam ili uz pomoć drugih, vršio neovlašćene transfere sredstava sa bankovnog računa Portlandskog maratona na svoj lični tekući račun, plaćao lične troškove i pisao neovlašćene čekove.

Navodno je koristio sredstva Portlandskog maratona da kupi Infiniti vozilo od $60.000. Od ukradenih sredstava je preuredio dom kupujući u tržnim centrima kućni dekor, nameštaj i drugu luksuznu robu i usluge. Na sve to, navodno je umanjio svoj oporezivi prihod IRS-u u najmanje četiri različite poreske godine.

Ukupno, Smith je navodno proneverio više od milion dolara.

Suđenje u martu

Smith će se prvi put pojaviti pred saveznim sudom 10. marta. Za svoja krivična dela bi mogao da dobije 20 godina federalnog zatvora uz novčanu kaznu od $250.000.

Državni tužioc Scott Erik Asphaug okruga Oreon je ozvaničio ovu vest, a slučaj su istraživali FBI i IRS. Za sada optužnica podrazumeva optužbu za zločin, a okrivljeni se smatra nevinim dok se krivica ne dokaže.

Psovanje i performanse – da li vam može pomoći u trčanju?
Antonije Picajkić: Outfit outdoor fitnes program je način života!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed