Vesti

Bikila – trkač koji je istrčao maraton bos i osvojio Olimpijsko zlato

Nema komentara

Na Letnjim Olimpijskim igrama 1960. u Rimu, nepoznati maratonac po imenu Abebe Bikila zaprepastio je publiku. 28-godišnji privatni telohranitelj poslednjeg etiopskog cara, predstavljao je Etiopiju.

Bikila je završio trku za 2:15:16, oborio prethodni rekord Emila Zatopeka, i bio 25 sekundi brži od drugoplasiranog Rhadi Ben Abdesselam iz Maroka. Pobedivši u Rimu, postao je prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi. I sve to je uradio – bos.

Pročitaj i: Bosonogo trčanje – trčanje po pesku

Neplanirano učešće na Olimpijadi

Do 24. godine Bikila nije ni razmišljao da se bavi sportom. Ali je 1956. gledao Olimpijske igre u Melburnu kada je shvatio da želi da bude deo ove priče.

Počeo je da trči, a onda se ispostavilo da je talenat na duge pruge. Kasnije ga je primetio švedski trener zadužen za etiopljanske dugoprugaše, Onni Niskanen.

Čime se sve bavio trener Onni Niskanen

Onni Niskanen bio je Bikilin trener kada je osvojio zlato. Međutim, ovaj Šveđanin je u jednom momentu trenirao etiopljansku carsku vojsku. A već u drugom osnovao je etopljanski Crveni krst, i odveo Etiopiju na Olimpijske igre.

Ironija je što ovaj Bikilin uspeh nije trebalo ni da se desi. Naime, Bikila se nije našao na listi trkača koji je trebalo da se takmiče na Olimpijadi. Ali kako je Wami Biratu izvrnuo zglob na fudbalu, upraznilo se mesto pa je Bikila bio pozvan.

Ali postojao je problem.

Pročitaj i: Bosonogo trčanje – zašto sam izuo patike i ne vraćam se u njih?

Kako bez patika

Bikila je u Rim stigao je sa jednim parom izlizanih patika. Imao je sponzora, pa je uzeo novi par. Nažalost ni jedan nije bio dovoljno udoban, a čak je dobio i žuljeve. Zato je odlučio da trči bos.

Maratonska trka 1960. bila je zakazana za 17:30. Ovako kasno jer je Rim u avgustu prilično vreo.

Bikila je bio prvi i jedini moderni olimpijac koji je pobedio na maratonu trčeći bos.

Na početku trke, grupa od četri trkača je odredila pejs. Uz Bikilea, našao se Abdesselam, jedan od njegovih glavnih rivala.

Na 32. kilometru sunce je već polako zalazilo, a staza je bila osvetljena bakljama kako bi navijači mogli da vide trkače. Nakon dolaska do grada, Bikila je ostavio Abdesselama iza sebe kada je ubrzao 500m pred cilj.

Kada su ga pitali zašto trči bos, rekao je:

„Želeo sam da svet zna da je moja zemlja, Etiopija, uvek pobeđivala sa odlučnošću i herojstvom.“

Bikila je ponovio svoj uspeh i na sledećoj Olimpijadi (1964.) u Tokiju, kada je osvojio maratonsko zlato. Ali ovog puta nije bio bos.

Izvor: Olympics.com

Afrički rekorder na 100m pokrenuo inicijativu sadnje milion stabala u 2023.
Bojana Bjeljac opet oborila hrvatski rekord na 10000m
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed