Veliki i uspešan maraton je ponos grada. Veliki svetski maratoni, kao što su Nju Jork, Boston, Pariz, London, Berlin… nisu samo skup vrhunskih atletičara koji pokušavaju da obore svetski rekord, već pre svega jedna zabavna sportska manifestacija za građane i turiste. Zamislite jednu nedelju kada na ulice grada izađe 40.000 trkača i trkačica i još 2 miliona navijača koji bodre neke njima nepoznate ljude. Zamislite Pariz u kome se lokalni seljaci snabdevaju trku vinom i sirem koji se služi maratoncima.. pa maraton stvarno bude jedno naradno veselje :)

Prizor sa maratona u Nju Jorku

U Beogradu je svest nešto drugačija. Maraton je po nekima “nasilje nad građanima“, a zatvaranje Brankovog mosta i važnijih ulica u gradu se vidi kao čist bezobrazluk gradske vlasti. I ne bi bilo fer da kažemo da nama, trkačima i trkačicama, ne smeta gužva u gradu. Možda nam, čak, i više smetaju gužve, kada treniramo i trčimo u gradu…  I sve ovo pišemo da pokažemo kako Beogradski maraton nije mesto razdvajanja stanovnika Beograda, već dan našeg razumevanja. A mnogi ljudi koji danas žive u Beogradu ne znaju da nam je ovaj događaj prvi put organizovao još 1988 godine, brat čika Duška Radović, Brana i novinar Studia B Đoko Vještica.

Beograđani izađite na ulice i navijajte

U nedelju 18.4.2010. prošetajte se do centra grada i uzmite učešća na Trci zadovoljstva. Pet kilometara pešačenja je nekih 45 minuta laganog hoda. Učinićete to pre svega sebi i svom zdravlju. Osmotrite grad u kome živite na sasvim nov način. Ulice koje ste bezbroj puta prošli u automobilu, trolejbusu, tramvaju ili autobusu, ovog puta će biti zatrvorene – i to samo zbog vas! Iskoristite priliku i nedelju posvetite vašem zdravlju i gradu u kome živite.

Budi volonter za svoj grad

Pozivamo sve aktivne građane, a posebno mlade, da nam se jave i budu volonteri  na dve okrepne stanice: kružni tok kod opštine Novi Beograd i na ulazu u Miletnija Popovića. Zadatak će biti krajnje jednostavan: potrebno je da se voda i voće koje budemo organizovali nađu na stolovima koji će biti postavljeni na ovim lokacijama. Smene volontera će trajati po 3 sata, a nama je potrebno 15-oro ljudi. Javite se na veroljub@aktivanzivot.com ili veroljub@gmail.com

Seftifikat o volontiranju

Svi volonteri, ukoliko to žele, dobiće zvanični seftifikat udruženja građana “Aktivan život” da su doprineli organizaciji Beogradskog maratona. Nadam ose da će mladim ljudima ovaj dokaz o volontiranju biti dobra tačka u profesionalnoj biografiji.

Podeli duh maratona

Ovo je zadatak svih nas. Da pokušamo da nas ovaj događaj približi svim veliki metropolmama u svetu. Ovo je zadatak za sve beograđane kojima je stalo do svog grada. Podelite ovaj poziv na internetu i fejsu. Pozovite vaše poznanike, prijatelje, roditelje…  Sami ili sa devojkom-dečkom dođite na bajsu ili rolerima, ukoliko već ne trčite.

Trčanje je zabavno!