Vesti

Banjaluka aftermath: zajedno smo jači ili slabiji?

4 komentara

Jedna od glavnih vesti ove godine bilo je „razdvajanje“ Banjalučkog polumaratona na 2 događaja. Oba 5. po redu, oba sa sličnim logoom. 

Nismo želeli da doprinosimo temi koja čeka sudski epilog, i na koju su obe strane rekle detaljno sve što su imale, ali nas je zanimalo nešto za šta smo morali da sačekamo da se oba događaja završe: da li je razdvajanje trka pomoglo jednoj, drugom, obema ili nijednoj strani? 

Ispratili smo oba događaja, sumiramo brojke, i pričamo sa organizatorima oba doađaja.

Za razliku od stavova, brojevi su egzaktni – te smo se okrenuli njima :

Jedina kategorija koja je bila konstantna od prve manifestacije do ove je polumaraton, tako da smo brojali i poredili finišere na 21. kilometru

 • 2015. 815 finišera
 • 2016. 1007 finišera
 • 2017. 1099 finišera
 • 2018. 1384 (poslednja „zajednička“ trka) finišera
 • 2019.  RMC Banjaluka Polumaraton:  544 finišera,  Banjaluka Polumaraton 715 finišera, zbirno: 1259 finišera

Situacija je prilično jasna: broj finišera je rastao do 2018. i pao u 2019. Rezultat koji nikoga nije iznenadio. Svaka kontraverza, stvarna ili prenaduvana deo trkača uvek demotiviše od trčanja. 

Svaki od događaja imao je svoje bočne događaje, koji su, u totalu obogatili ponudu za trčanje. RMC je imao 5k timsku trku sa 110 timova i 450 trkača kao i trku na 10k  sa 227 trkača  a Banjalučki polumaraton trku na 10k, koja je brojila oko 290 finišera.

Obe trke imale su i besplatne fun run događaje i dečije trke. Kada se svi događaji saberu, realno je da Banjaluka može da popuni svaki vikend trkačkim događajima, umesto da ih sabije u 20 dana.

Lepe teme

Ima li potencijal za rast ipak u ovoj situaciji? Verujemo da ima. Ako se događaji prirodno razdvoje, kao što je najavljeno po fokusu,  moguće je da će privući različite ciljne grupe i u perspektivi podići broj trkača. Kao što smo naveli, materijala i te kako ima – svaka trka imala je najmanje 2 velike trke u okviru svojih programa, od kojih su neke tematski različite od osnovne ideje – polumaratona.

Da bi se ova vizija ipak ostvarila, idealno bi bilo da se i kalendarski razdvoje, možda na početak i kraj sezone. Ili tematski toliko razdvoje da mesec dana ne bude premalo . 

Šta dalje?

Pitali smo za izjave čelne ljude obe trke, kako vide dalji razvoj oba događaja ili da li planirju da se u skorijoj budućnosti možda opet „spoje“ 

Vladimir Selec, direktor Banjaluka polumaratona :
Nas stav je da treba da postoji samo jedan prolećni polumaraton. Potpuno je nelogično da se u tako kratkom periodu u Banjaluci održavaju 2 polumaratonske trke. To je veliko opterećenje za Grad i ima potencijal da okrene javno mnjenje protiv trčanja, kao što se to dešava u Beogradu. Postavlja se pitanje, zašto je RMC odlučio da organizuje drugi dogadjaj polumaratona tako blizu tradicionalnog Banjalučkog polumaratona koji se uvek održavao u maju…  RMC polumaraton nije organizovan “za trkače” nego “protiv druge trke”… Većina komentara pokazuje da je Banjalučki polumaraton ove godine i pored svih izazova i napada uspeo da održi visok nivo organizacije. Trkačkoj zajednici, uz podršku lokalne zajednice, obećavamo 2020. godine najbolje organizovani Banjalučki polumaraton do sada.

Goran Ćorić, direktor „Run&More Weekend“ festivala: „Smatram da smo organizacijom aprilskog ‘Run&More Weekend-a’ i RMC Banja Luka Half Marathon-a potvrdili da je ideja o trkačkom festivalu pun pogodak kako za Banjaluku, tako i za kompletnu trkačku zajednicu. Težimo da u narednim godinama već odličnu organizaciju dovedemo do perfekcije, kako bi smo mogli da se poredimo sa velikim evropskim i svjetskim trkama. Dakle kvalitet je nešto na čemu ćemo insistirati, a što će neminovno vremenom dovesti i do kvantiteta. Tim koji godinama radi na ovom projektu vjeruje u ideju da moramo biti autentični, inovativni i da samo na ovakav način možemo trčanje učiniti poželjnijim za sve. Vidimo se u Banjaluci i narednog proljeća na još senzacionalnijem trkačkom festivalu“.

Pitali smo vas:  ako ste trčali obe trke, koja trka vam se više svidela? Šta su bili motivi, koji je vaš stav?

1.Volim Banjaluku,rodbina itd..trčao bih još 🙂
2.Prvi je bio bolji zbog interesantnije staze,bolje organizacije i kompletnog ambijenta pre i posle trke.
3.Šteta što su se razdvojili jer je prošlogodišnji bio pun pogodak, a ovako je sve razvodnjeno.

Duško Kunić, trkač iz Beograda

Kotizaciju za polumaraton koji je održan u aprilu uplatio sam krajem prošle godiene odmah po objavljivanju, a za polumaraton održan u maju u aprilu mesecu; Po mom mišljenju oba su dobro organizovana ali bih prednost dao aprilskom polumaratonu (bolji startni paket, expo, dešavanja pre i posle trke,); Mislim da je trkačka zajednica izgubila jednu veliku trku, a dobila dve manje.

Aleksandar Ilić, Beograd

Banja Luka polumaraton je tradicionalni i jubilarni 5 polumaraton. Ja kao trkač, MARATONAC i humanitarac podržavam već evo drugu godinu BLhalf 12.5. Utisci, fascinantni od samog druženja do startnih paketa i medalja koji su bili vrhunski.
O podjeli mislim da se to trebalo riješiti na sportski način i da do podjele nije smjelo doći. U zadnje vrijeme imamo sve veći broj trka te sam mišljenja da BAnja Luka treba da ima jedan vrhunski polumaraton i to onaj prepoznatljivi 12.5.

Mujić Mahir, (SNL magazin,B i H)  maratonac i humanista koji „prodaje kilometre“ i tako pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija

Za Banjaluka polumaraton  sam se opredjelio iz prostog razloga sto je trcanje moj hobi. A Banjaluka moj grad. I kako sam trčao svih 5 Banjalučkih polumaratona…dalje riješen da cu trcati dokle god budem mogao.
Organizacija Banjalučkog polumaratona radi sve sto je potrebno da sve bude u redu… imam samo riječi hvale. Sa tim da je ovaj zadnji bio najbolje organizovan.
Jedno veliko hvala Vladi, kao i cijelom timu koji je doprineo da se svega rado sjećam.
Vidimo se i dogodine, stajte u zdravlju


Aleksa Kondić, trkač rekreativac, živi i radi u Linz-u (Austrija), iz Banjaluke 

Da li ste vi trčali na ovim trkama?

[poll id=“67″]

Ako jeste, ostavite nam u komentarima vaš utisak i motivaciju za odabir jedne ili obe trke 🙂

Asics day na Adi: besplatni programi i Lov na blago!
Volontiraj na Belgrade Business Run 2019 – doživi neverovatno iskustvo!
Tags: ,

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Drago Majdanac
  maj 30, 2019 16:35

  Da nije bilo nekih važnih stvari za obaviti trčao bih oba polumaratona jer imam utisak da samo zajedno smo jači.Cijenim i poštujem trud i zalaganje koje ulažu Vlado Selec sa jedne i Goran Ćoric s druge strane.Zelim im puno uspjeha u narednom periodu i da budu što bliži nama trkačima,jer jedan mudri čovjek je lijepo rekao:“Ko obilno sije,obilno će i žeti.“.

  Odgovori
 • Nenad Luković
  jun 1, 2019 12:45

  Učestvovao sam na mnogim maratonskim i trijatlon trkama širom Evrope počev od 2003. god kao i u BL prošlog i ovog Maja. Njihove nesuglasice mi nisu poznate ali majski događaj je bezprekorno organizovan i prošle i isto tako ove godine. Nastavite tako i u buduće. Pozdrav.

  Odgovori
 • Duško Radaković
  jun 3, 2019 10:26

  Trčao sam RMC Banja Luka Half Marathon-a i mogu reći da sam zadovoljan.Malo je bilo problema sa plaćanjem kotizacije,ne može kao na nekim drugim trkama da se plati karticom ako niste iz matične zemlje i komunikacija mejlom nije bila najažurnija,ali sve ostalo odlično,od atmosfere u gradu,pratećih događaja do startnog paketa.Što se tiče druge trke Banjaluka polumaratona,trčao je moj kolega iz kluba i u petak dan pred trku nije bilo moguće pronaći nikog iz organizacije na mestu koje je bilo naznačeno na sajtu da se plati kotizacija,a na mobilni telefon se uredno niko nije javljao.Ostalo korektno,ali manje reprezentativno od prvog događaja.Sve u svemu,kao neko ko voli Banja Luku i emotivno je vezan za istu,smatram da nije normalno da se imaju dva slična događaja u tri nedelje razlike za grad te veličine i da ako to ostane tako,možda da jedan bude u proleće,drugi na jesen ili da se ponovo udruže i naprave jedan reprezentativan trkački događaj koji bi na pravi način reprezentovao i Banja Luku i trčanje.

  Odgovori
 • Hvala ekipa na komentarima, verujem da su i organizatori svesni svega. Pratimo događaje dalje.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed