Jedna od glavnih vesti ove godine bilo je “razdvajanje” Banjalučkog polumaratona na 2 događaja. Oba 5. po redu, oba sa sličnim logoom. 

Nismo želeli da doprinosimo temi koja čeka sudski epilog, i na koju su obe strane rekle detaljno sve što su imale, ali nas je zanimalo nešto za šta smo morali da sačekamo da se oba događaja završe: da li je razdvajanje trka pomoglo jednoj, drugom, obema ili nijednoj strani? 

Ispratili smo oba događaja, sumiramo brojke, i pričamo sa organizatorima oba doađaja.

Za razliku od stavova, brojevi su egzaktni – te smo se okrenuli njima :

Jedina kategorija koja je bila konstantna od prve manifestacije do ove je polumaraton, tako da smo brojali i poredili finišere na 21. kilometru

  • 2015. 815 finišera
  • 2016. 1007 finišera
  • 2017. 1099 finišera
  • 2018. 1384 (poslednja “zajednička” trka) finišera
  • 2019.  RMC Banjaluka Polumaraton:  544 finišera,  Banjaluka Polumaraton 715 finišera, zbirno: 1259 finišera

Situacija je prilično jasna: broj finišera je rastao do 2018. i pao u 2019. Rezultat koji nikoga nije iznenadio. Svaka kontraverza, stvarna ili prenaduvana deo trkača uvek demotiviše od trčanja. 

Svaki od događaja imao je svoje bočne događaje, koji su, u totalu obogatili ponudu za trčanje. RMC je imao 5k timsku trku sa 110 timova i 450 trkača kao i trku na 10k  sa 227 trkača  a Banjalučki polumaraton trku na 10k, koja je brojila oko 290 finišera.

Obe trke imale su i besplatne fun run događaje i dečije trke. Kada se svi događaji saberu, realno je da Banjaluka može da popuni svaki vikend trkačkim događajima, umesto da ih sabije u 20 dana.

Lepe teme

Ima li potencijal za rast ipak u ovoj situaciji? Verujemo da ima. Ako se događaji prirodno razdvoje, kao što je najavljeno po fokusu,  moguće je da će privući različite ciljne grupe i u perspektivi podići broj trkača. Kao što smo naveli, materijala i te kako ima – svaka trka imala je najmanje 2 velike trke u okviru svojih programa, od kojih su neke tematski različite od osnovne ideje – polumaratona.

Da bi se ova vizija ipak ostvarila, idealno bi bilo da se i kalendarski razdvoje, možda na početak i kraj sezone. Ili tematski toliko razdvoje da mesec dana ne bude premalo . 

Šta dalje?

Pitali smo za izjave čelne ljude obe trke, kako vide dalji razvoj oba događaja ili da li planirju da se u skorijoj budućnosti možda opet “spoje” 

Vladimir Selec, direktor Banjaluka polumaratona :
Nas stav je da treba da postoji samo jedan prolećni polumaraton. Potpuno je nelogično da se u tako kratkom periodu u Banjaluci održavaju 2 polumaratonske trke. To je veliko opterećenje za Grad i ima potencijal da okrene javno mnjenje protiv trčanja, kao što se to dešava u Beogradu. Postavlja se pitanje, zašto je RMC odlučio da organizuje drugi dogadjaj polumaratona tako blizu tradicionalnog Banjalučkog polumaratona koji se uvek održavao u maju…  RMC polumaraton nije organizovan “za trkače” nego “protiv druge trke”… Većina komentara pokazuje da je Banjalučki polumaraton ove godine i pored svih izazova i napada uspeo da održi visok nivo organizacije. Trkačkoj zajednici, uz podršku lokalne zajednice, obećavamo 2020. godine najbolje organizovani Banjalučki polumaraton do sada.

Goran Ćorić, direktor “Run&More Weekend” festivala: “Smatram da smo organizacijom aprilskog ‘Run&More Weekend-a’ i RMC Banja Luka Half Marathon-a potvrdili da je ideja o trkačkom festivalu pun pogodak kako za Banjaluku, tako i za kompletnu trkačku zajednicu. Težimo da u narednim godinama već odličnu organizaciju dovedemo do perfekcije, kako bi smo mogli da se poredimo sa velikim evropskim i svjetskim trkama. Dakle kvalitet je nešto na čemu ćemo insistirati, a što će neminovno vremenom dovesti i do kvantiteta. Tim koji godinama radi na ovom projektu vjeruje u ideju da moramo biti autentični, inovativni i da samo na ovakav način možemo trčanje učiniti poželjnijim za sve. Vidimo se u Banjaluci i narednog proljeća na još senzacionalnijem trkačkom festivalu”.

Pitali smo vas:  ako ste trčali obe trke, koja trka vam se više svidela? Šta su bili motivi, koji je vaš stav?

1.Volim Banjaluku,rodbina itd..trčao bih još 🙂
2.Prvi je bio bolji zbog interesantnije staze,bolje organizacije i kompletnog ambijenta pre i posle trke.
3.Šteta što su se razdvojili jer je prošlogodišnji bio pun pogodak, a ovako je sve razvodnjeno.

Duško Kunić, trkač iz Beograda

Kotizaciju za polumaraton koji je održan u aprilu uplatio sam krajem prošle godiene odmah po objavljivanju, a za polumaraton održan u maju u aprilu mesecu; Po mom mišljenju oba su dobro organizovana ali bih prednost dao aprilskom polumaratonu (bolji startni paket, expo, dešavanja pre i posle trke,); Mislim da je trkačka zajednica izgubila jednu veliku trku, a dobila dve manje.

Aleksandar Ilić, Beograd

Banja Luka polumaraton je tradicionalni i jubilarni 5 polumaraton. Ja kao trkač, MARATONAC i humanitarac podržavam već evo drugu godinu BLhalf 12.5. Utisci, fascinantni od samog druženja do startnih paketa i medalja koji su bili vrhunski.
O podjeli mislim da se to trebalo riješiti na sportski način i da do podjele nije smjelo doći. U zadnje vrijeme imamo sve veći broj trka te sam mišljenja da BAnja Luka treba da ima jedan vrhunski polumaraton i to onaj prepoznatljivi 12.5.

Mujić Mahir, (SNL magazin,B i H)  maratonac i humanista koji “prodaje kilometre“ i tako pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija

Za Banjaluka polumaraton  sam se opredjelio iz prostog razloga sto je trcanje moj hobi. A Banjaluka moj grad. I kako sam trčao svih 5 Banjalučkih polumaratona…dalje riješen da cu trcati dokle god budem mogao.
Organizacija Banjalučkog polumaratona radi sve sto je potrebno da sve bude u redu… imam samo riječi hvale. Sa tim da je ovaj zadnji bio najbolje organizovan.
Jedno veliko hvala Vladi, kao i cijelom timu koji je doprineo da se svega rado sjećam.
Vidimo se i dogodine, stajte u zdravlju


Aleksa Kondić, trkač rekreativac, živi i radi u Linz-u (Austrija), iz Banjaluke 

Da li ste vi trčali na ovim trkama?

Da li ste trčali jednu ili obe trke?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Ako jeste, ostavite nam u komentarima vaš utisak i motivaciju za odabir jedne ili obe trke :)