Vesti

Bajat hleb i malo salate: Džejmi Oliver uči siromašne porodice u Britaniji kako da se hrane zdravije i jeftinije

Nema komentara

Poznati kuvar nakon borbe za zdravu ishranu u školama SAD želi da se uhvati u koštac sa lošim navikama najsiromašnijih uz tvrdnju da se zdravo može hraniti i bez mnogo novca.  

jamieOliver_2427336b
Istakao je da ga i dalje zbunjuje odluka onih sa skromnijim primanjima da najmanje troše na hranu, a mnogo više za stvari koje im nisu neophodne. „Nisam sklon osudama, ali sam mnogo vremena proveo u siromašnim zajednicama i zaista mi je teško da govorim o ‘modernom siromaštvu’ kod nas. Sećate se možda scene iz mog serijala ‘Minsitry of Food’ kada majka sa decom sedi i jede pomfrit i sir iz onih posuda od stiropora, a ispred njih je je*eno ogroman TV. To se prosto ne slaže“, rekao je Oliver.

„Fascinantna činjenica je da sedam od deset siromašnih porodica biraju da se hrane i hidriraju na najskuplji mogući način – gotovim jelima, naručenom hranom i jelima iz supermarketa“, kaže Oliver.

„Goli kuvar“ kaže da bi mnogi više vodili računa o ceni hrane kada bi im se jasno stavilo do znanja da je novac koji ostavljaju po supermarketima najveći izdatak posle otplate stambenog prostora.

„Ipak, mnogi su lojalniji supermarketima nego religiji ili nekom brendu. Zato ćemo pokušati da ukažemo na to da je nekada jeftinije ići u lokalne trgovine u kojima osim što su nekad jeftinije niste primorani da uzimate pakete. U supermarketu morate da kupite 200 grama ovoga ili 400 grama onoga, a ako potražite rešenja na drugim mestima uzmite 10 komada nečega samo za večeru i ništa nećete baciti„, kaže Oliver.

On ističe da su mnogi ljudi u svetu naučili da se hrane dobro sa limitiranim budžetom.

„Neka od najinspirativnijih jela na svetu stižu iz mesta koja su siromašna. Ukus stiže od jeftinijeg dela mesa ili nečeg što se dugo kuva, a neverovatna tekstura ja tu zahvaljujući bajatom hlebu“, kaže Oliver čiji će se novi serijal zvati „Džejmijeva jela koja štede novac“.

Harizmatični Britanac kaže i da bi najradije one koji mu kažu da „ne razume kako je to“ zagrlio i teleportovao u Siciliju.

„Voleo bih da ih odvedem do Italije i njihovog čistača ulice koji ima 10 malih paradjza, 25 školjki koje je skupio i paket najjeftinije testenine i koji će vam napraviti najneverovatniju pastu. Idite u Italiju ili Španiju, tamo se jede dobro za malo novca, a mi ovde u Britaniji smo to nekako potpuno propustili“, rekao je Oliver, koji je odmah dobio podršku od organizacija koje se bave najsiromašnijim slojevima društva u Velikoj Britaniji.

IZVOR: Guardian, B92

Potrebna nam je vaša pomoć! #10nedelja do promene kako bi Srbija potrčala
Ne propustite – Mo Farah će trčati Great North Run !

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed