Vesti

Ništa bez sudija: Atletske sudije odbijaju da rade dok im SAS ne isplati dugovanja

Nema komentara

Zbor atletskih sudija Srbije oglasio se na svojoj Facebook stranici gde ističu da im Srpski atletski savez nije isplato ni dinara za celu takmičarsku sezoni 2022.. A dok se ta dugovanja ne izmire atletske sudija neće suditi.

Preko 30 takmičenja a ni jedna isplata

U sezoni u kojoj su Beograd i Srbija bili domaćini Svetskog dvoranskog prvenstva koje samo po sebi bi trebalo da donese mnogo toga dobro za državu domaćina, od popularizacije, finansijske situacije… u godini gde je osvojeno čak 17 medalja na velikim takmičenjima u svim uzrasnim kategorijama, u poslednje dane 2022. ulazimo sa informacijom da su atletske sudije celu godinu sudile bez da su za to plaćene.

Preko 30 takmičenja je ove godine organizovao Srpski atletski savez, a po rečima sudija ni jedan dogovor nije ispoštovan prema njima i novac za suđenje nisu dobili godinu dana.

Ono što najviše pogađa Zbor atletskih sudija Srbije (ZASS) jeste što već dve godine nisu dobili novac ni za putne troškove. Ugovorom je definisana satnica sudija, ali i iznos putnih troškova u zavisnosti od daljine takmičenja ukoliko savez ne obezbedi prevoz.

Novi ugovor za nastavak saradnje

Sudije takođe zahtevaju potpisivanje novog ugovora, po novoj formi, koji im je obećan, ali kako se navodi u saopštenju sve je ostalo na obećanjima i ”čvrstim” uverenjima da će sve biti isplaćeno.

ZASS kaže da ukoliko se do početka nove takmičarske sezone (prvo takmičenja SAS-a je 25.01. Tromeč) ne isplate sva dugovanja i ne potpiše novi ugovor oni neće suditi, iako je prvobitan dogovor bio da sve bude završeno do kraja ove godine.

Samo Svetsko prvenstvo im je plaćeno i to minimalno!

Ni u jednom trenutku im niko nije rekao koliko se plaća sat rada. A svi su bili obavezni da pored tri dana takmičenja i četiri dana pre toga (treninga) provedu gotovo po cele dane u Areni.

Kako pojedine sudije kažu, pojedini su dobili zaista premale iznose. Dok je svota zavisila od toga koliko su im discipline trajale, ali su svi bili obavezni da budu sve vreme u dvorani. Koliko im košta satnica sudije su saznale tek kada su im legle pare, i kako kažu svi su bili veoma razočarani.

Kada su se sudije pobunile na iznos satnice, koji im niko nije saopštavao kolika je, iz SAS-a, kako se navodi, pravdali su se da su sudije dobile uniforme, smeštaj u hotelu i hranu, što je normalno da se dobije.

Čelnici Svetske atletike: Najbolje suđenje do sad

Treba napomenuti da su čelnici Svetske atletike istakli da je suđenje na ovom takmičenju bilo najbolje do sad.

Zbor atletskih sudija – odbijanje za suđenjem zbog dugovanja SAS-a prema njima – 18. decembar 2022.; printscreen: FB/Zbor atletskih suddija

Bez sudija se ne može. Iako nisu glavni ”glumci” jako su bitne osobe za bitisanje eko-sistema atletike.

U fudbalu se kaže – što su neprimetniji to su bolji. Isto to važi i za ostale sportove, pa tako i za atletiku, pa neko zbog toga može da stekne dojam da ovaj problem nije toliko bitan.

Atletske sudije i njihov takmičarski dan

Svaki sudija je dužan da pre svakog takmičenja dođu oko 2 sata ranije. Neophodno je da ostanu po sat vremena duže nakon završetka i da budu prisutne od početka do kraja bez obzira da li takmičenja traje 4 ili 10+ sati. bez obzira da li je jako sunce, kiša ili vetar. Za svo to vreme dobiju po jedan sendvič.

Neka takmičenja, van svojih mesta prebivališta, su im plaćena da dođu do lokacije, za neka se organizuje zajednički put. Na nekima im je obezbeđen smeštaj, a negde se sami snalaze (kako stoji u saopštenju).

Preuzeto sa Atlex.rs
Fotografije: Atlex.rs

Pobednica Bostonskog maratona 2021., Diana Kipyokei, suspendovana na 6 godina
Kompanije iz Srbije donirale 250 stabala u okviru kampanje “Trka za šume”
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed