AtletikaVesti

Atletska Balkanijada za juniore u Turskoj otkazana, Evropsko prvenstvo upitno

Nema komentara

Niz razornih zemljotresa pogodio je Tursku (i Siriju) u ponedeljak 06. februara. Uz brojne žrtve koje su obe države pretrpele, jasno je da su sportski događaji poslednja stavka na pameti. Pa je tako Atletska Balkanijada za juniore, koja je trebalo da se održi u Istambulu 11. februara, otkazana.

U ponedeljak 06. februara, zemljotres jačine oko 5,5 stepeni po Rihteru registrovan je nedaleko od Istambula.

„Sada je i zvanično da u Turskoj nema sporta do daljnjeg“, saopštio je ministar Omladine i sporta Turske Mehmet Mukarem Kasapoglou.

Turska izričita: Nema održavanja sportskih događaja

Foto: Atlex, Zemljotres nedaleko od Istanbula; Printscreen/Twitter/EMSC

„Svi sportski događaji koji se odvijaju u našoj zemlji suspendovani su do daljnjeg! Sve naše nadležne jedinice su u pripravnosti pod kordinacijom vlasti.“

U rešavanje problema pored Balkanske federacije uključio se i prvi čovek Evropske atletike Dobromirov Karamarinov. Međutim, Atlex prenosi, Turska je izričita u tome da u narednom periodu nema sporta u njihovoj državi, a Karamarinov ni pošto ne želi da otkaže još jedno balkansko takmičenje nakon juniorskog.

Turski mediji saopštavaju da pored ”moralne obaveze da budu uz svoj narod u danima teških gubitaka, sve ostalo je u drugom planu”, organizatori nisu u mogućnosti da obezbede sigurnost učesnicima jer su sve snage usmerene na spašavanju žrtava zemljotresa. U turskim medijima se navodi da je pitanje momenta kada će i zvanično biti proglašeno vandredno stanje na teritorije čitave države.

Ostaje da se vidi da li je moguće u roku od svega nekoliko dana prebaciti domaćinstvo u neku drugu državu.

Srbija objavila spisak za BAI sa 10 imena

Srpski atletski savez i selektor Edin Zuković saopštili su spisak atletičara za Evropsko prvenstvo u martu (ako se bude održalo). Na spisku je 6 momaka i 4 devojke. Po dva predstavnika na 60 m sa preponama za muškarce, u skoku udalj i u ženskom troskoku. Nemamo ni jednu predstavnicu u ženskom sprintu i na preponama kao ni na 400 metara u obe konkurencije.

Tu je svakako Ivana Vuleta i Angelina Topić. Svoje prve pozive za seniorsku reprezentaciju dobili su mladi atletičari Top Džampa, Teodora Boberić za troskok i Luka Bošković za dalj koji će takmičiti zajedno sa Strahinjom Jovančevićem.

Pored Boberićeve na troskoku će debitovati i Natalija Dragojević iz OAK Beograda, a listu debitanata zatvara Bogdan Vidojković na 60 metara prepone. U toj disciplini takmičiće još i Luka Trgovčević dok će 60 metara za Srbiju trčati samo Aleksa Kijanović. Listu od 10 reprezentativaca zatvara Elzan Bibić koji je prijavljen za 1500 metara.

Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani bi trebalo da se održi od 02. do 05. marta. Evropska atletika je saopštila da:

„U ovom trenutku sve pripreme za događaj teku po planu. Koordiniramo sa Turskom atletskom federacijom, Lokalnim organizacionim komitetom Istanbul 2023 i relevantnim vlastima i pružićemo svu pomoć i podršku po potrebi… Međutim, pre svega, naše misli su sa svima koji su pogođeni jučerašnjim tragičnim događajima.“

Izvor: Atlex

Beogradski maraton još dostupniji svetu kroz partnerstvo sa Rakuten Viberom
Ultramaratonac Aleksandar Kikanović trči najdužu trku do sada
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed