Vesti

Ovako izgleda trkačka mapa regiona! Neki od odgovora će vas iznenaditi

Nema komentara

Naša prva velika anketa – istraživanje pulsa trkačke zajednice je završena, odgovore je dalo oko 1000 trkača i trkačica i sumirali smo najzanimljivije rezultate za vas! Putem sajta random.org izvukli smo 15 najsrećnijih brojeva, dobilo je poklon paketić Magnetransa od Hemofarma! (pogledati dno teksta)

U prvom tekstu daćemo samo osnovne statistike i poneke ukrštene. Tamo gde se muškarci i žene razlikuju, naglasili smo tu razliku. U sledećim mesecima analiziraćemo detaljno one korelacije koje nam se čine najzanimljivijim.

Rezultati su neverovatni, neki su nas iznenadili, neki obradovali, neki su razlog za zabrinutost! Pričajte sa nama – da li ste sve očekivali, koji rezultat vam je neobičan i dajte nam predloge za pitanja koja smo možda zaboravili da vas pitamo. Hajmo redom sada u analizu:

Navike u trčanju

Muškaraca u našoj anketi je bilo 55.5% žena 45.5% Ova statistika malo odskače od naših pratilaca na društvenim mrežama i posetilaca sajta, gde žene jesu u blagoj prednosti. Izgleda da manje trče ili im se nije delila trkačka intima 🙂

Najviše vas ima preko 35 godina. Zrelost dominira.

Najviše ispitanika je očekivano, iz Srbije (70%, od toga 46% Beograd), slede BiH sa 8% i Hrvatska sa 7%.

Preko 66% je iz gradova većih od 100-000 stanovnika, a najmanje iz malih mesta (manjih od 10.000). Većina je zaposlena (85%), preko 45% u privatnom sektoru. Većina ispitanika jeste odgovorila na pitanje o primanjima.

Iznanađujuće (ili ne?) trkački prosek je daleko iznad republičkog

29% ima primanja veća od 700€, sledi od 300 do 500 sa 27%, ispod 300 ima 20%, pa 500 do 700. 5% vas ima primanja veća od 2.000€ (čestitamo :))

Najveći procenat trkača j eu braku jako zanimljivo je da je više trkača (43%) nego trkačica (37%).  Kako godine ne čine razliku (podjednak je raspored) ovo pitanje ćemo definitivno morati malo dublje da čačnemo.

Koliko često i ko više trči?

Koliko trčimo?

Da nas najviše čitaju „pravi“ rekreativci definitivno smo potvrdili kada sumiramo ove rezultate. Iako trčimo redovno, kilometraža koju najčešće istrčimo ne prelazi 30km  a preko 26% trkača u protekloj godiniji nije istrčalo nijedan polumaraton. Petina je istrčala samo jedan.

Najpopularnija distanca kod trkača je polumaraton. Ipak, 75% trkača je istrčalo makar jedan polumaraton, a oko 30% trkača je istrčalo i najmanje jednu trejl trku. Maraton je istrčalo 15% ispitanika, a najmanje jednu trku od 5-10 istrčalo je 70% trkača.

Žene češće trče 3x nedeljno 58% nasuprot 42% muškaraca. Muškarci (pretpostavljate) češće trče 4x nedeljno, 25% njih.

60% muškaraca prelazi 30km i više. (procenat je bukvalno 30 – 30). Žene trče manje – (32% do 30km nedeljno, 16% do 50km nedeljno).

Pored trčanja, još jedan sport trenira 54% trkača. Najčešći je, pogađate – biciklizam.

U klubu trenira 35% ispitanika, 65% trči individualno. Većini ne treba dodatna podrška, ali od onih kojima treba, to je pre svega društvo za trčanje. Svima vama preporučujemo našu grupu Maraton Akademija na fejsbuku, nađite društvo i trčite zajedno 🙂

Trčanje je definitivno timski sport, ako uzmemo u obzir da je preko 80% trkača trčanjem steklo prijatelje. Sa njima na trke putuje preko 65%.

Kada je reč o trkama, znamo da je polumaraton najpopularniji. Ali kao glavni motiv za novu trku na prvom mestu ističe se zanimljivost grada, pa na drugom zanimljivost staze.  U inostranstvo je putovalo jedva malo više od polovine trkača. Ako je zanimljivost grada glavni motiv, ponestaće nam gradova 🙂

Oprema, u čemu trčimo?:

Koje patike nosimo?

Čak 54% naših trkača ima odvojene patike za trening i trku, što znači da većina troši najmanje dva para patika godišnje. Dva para kupilo je 39% trkača, jedan 37%, slede 2, pa 3 u manjim procentima.

Kada je reč o tome koje brendove nosimo, iako je delovalo da će ubedljivo pobediti, Asics je na kraju završio na drugom mestu sa „samo“ 33% odgovora. Na prvom mestu je adidas sa 34%, na trećem Najki sa 26%, četvrtom Reebok sa 10%, na petom mestu Mizuno sa 8%.

U pronaciju većina ne veruje, ili ne zna koja im je. Oni čine 41% ispitanika. 35% je reklo da su normalci. 10% umereni pronatori.

Za koje mislimo da su najbolje?

Ovde je situacija jednostavnija za analizu, jer je bilo moguće dati samo jedan odgovor.

Asics je ovde na prvom mestu sa 37%, sledi adidas sa 26%, pa Najki sa 14% i Mizuno sa 6%. Trkači dakle, donekle nose i patike za koje misle da su najbolje.

Čak 36% ispitanika ima odvojene patike za trail trčanje (verovatno posledica ogromnog uspeha Skyrunning lige i promocije trejla u poslednjih 3 godine).

Koliko nas patike koštaju i koliko ih često menjamo?

Cena do 100€ je „zlatna zona“ za tržište u Srbiji. Ova cifra se nije menjala ni po polu, ni po primanjima. Kada smo analizirali samo trkače koji zarađuju preko 2000€ porasao je samo procenat patika do 150€

Ovo je ujedno, i cena koju trkači smatraju fer cenom (63% njih).  Očigledno je da većina smatra da domaći zastupnici imaju prevelike cene, ali taj procenat je čak 85%.

Patike se u Srbiji menjaju na godinu – dve dana. Samo 9% ih menja na manje od 6 meseci, na godinu dana 46%, na dve 44%

Šta kupujemo, čega nikad nema dovoljno

Ovo je pitanje koje nas je najviše „namučilo“ jer je odgovor na prvi pogled bio da najviše kupujemo majice sa kratkim rukavom.

Trkači sa dužim stažom, ovaj komad počnu da gomilaju nakon par godina posećivanja trka.

Ali kada smo isključili polumaratonce, slika je postala jasnija, trkači koji ne trče trke, ali treniraju redovno, su oni kojima su majice najpotrebnije 55%, polumaratoncima su one na prvom mesu sa 33.9, ispred patika sa 33.5 procenata.

Svega dovoljno ima četvrtina trkača, kada njih isključimo na prvom mestu potreba su:

 • Patike
 • Majice k.rukav
 • Šorcevi
 • Helanke

Ako odvojimo žene i muškarce dobija se zanimljiva razlika. Ženama najviše fale

 • Helanke
 • Majice
 • Patike
 • Brushalteri

Muškarcima

 • Patike
 • Šorcevi
 • Majice k.rukav
 • Šuškavci

Muškarcima i ženama  je pri odluci najvažnija cena sa oko 35%. Ovo pitanje ćemo morati da redefinišemo jer je na drugom mestu „nešto drugo“ što očito nismo prepoznali (nije brend, dostupnost radnje, estetika..)

Onlajn kupovinu je probalo preko 50% trkača/ca a najviše su se naručivale patike i helanke.

Ishrana i zdravlje

Da je trčanje povezano sa težinom i zdravljem znamo svi. Ali kako se to u praksi pokazuje?

64% trkača je smršalo trčanjem. 73% muškaraca je reklo da, 53% žena. Muškarci znatno više nego žene, iako oba pola prijavljuju najčešće gubitak do 5kg, muškarcima je ovo najčešći odgovor.

Na posebnom režimu ishrane je vas 26%. Najviše je svaštoždera – ubedljivih 80%, na pretežno proteinskoj dijeti je 6.5% vegetarijanaca ima 5%, a na (ne)očekivanom četvrtom mestu je LCHF ishrana sa 4%. Vegana ima 2% za procenat više od keto dijete (1%).

Suplementaciju koristi 40% trkača, najviše se koristi magnezijum. Morate da pazite na te mišiće 🙂

Zabrinjavajućih 44% trkača bilo je povređeno protekle godine. Najčešća povreda je koleno, sledeća stopalo. Više su se povređivali trkači  (49%) nego trkačice (40%)

Od povređenih trkača, polovina je posetila lekara. Polovina se leči sama.

Šta vas najviše  zanima?

Definitivno trening!

Omiljena forma vam je članak (70%) ali  15% trkača želi youtube video. I možete da ih očekujete mnogo više u 2018/19.

Informišete se najviše putem fejsbuka (45%) što predstavlja problem, jer nam organski doseg na toj mreži pada iz godine u godinu 🙂 Dakle, najverovatnije ćete propustiti nove članke i sadržaje.

Ukoliko ne vidite naš sadržaj – kliknite na sledeća polja u okviru fb aplikacije:

To je jedini siguran način da se naš sadržaj pojavi u vašem newsfeedu 🙂

Većini (85%) reklame na sajtu ne smetaju – i hvala vam, to je način na koji možemo da održavamo sajt već skor0 10 godina i činimo ga dostupnim i besplatnim. Samo mali broj vas je spreman da za ekskluzivniji sadržaj plaća simboličnu sumu, tako da taj biznis model nećete skoro videti 😉

Ko je dobio nagradu?

Ukoliko ste dobili mejl od nas – znači da ste u srećnih 15. Ne smemo da kačimo cele mejl adrese, te dobijate krnji scrnshot. Verujte da smo u random.org ubacili samo redne brojeve kojim ste anketu popunjavali i 15 puta kliknuli na generate.

Ako niste medju 15, savetujemo da nas zapratite na instagramu. Svake nedelje dodeljujemo po jedno pakovanje magnetransa, za sve one koji koriste haštag #trčanjejestrava 🙂 Pored ove, mesečno imamo i mnoge druge aktivacije, tako da je šansa za redovne pratioce – velika!

 

 

 

Da li odabir patike može da bude ekološki izbor?
Svi trkači su šampioni: Srbija maraton startuje na 5 i 10km 4.11.
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed