Vesti

Aleksandar Kikanović: 1120km trčanja za lečenje dečaka sa Kosova i Metohije

Nema komentara

4. septembra ultramaratonac Aleksandar Kikanović je krenuo put manastira Jaši gde počivaju mošti Svete Petke – trčeći! Cilj ovog puta je skretanje pažnje i prikupljanje sredstava za mališana sa Kosova i Metohije – Aleksandra Džavrića i njegovo lečenje.

Kikanović trči 40km dnevno

Saborna crkva – Jaši

Ovog puta će preći 1120 kilometara do grada Jaši u Rumuniji u kom se nalaze mošti Prepodobne majke Paraskeve, Svete Petke. Od početka septembra, kada je krenuo, prelazi dnevno u proseku 40 kilometara, gotovo jedan ceo maraton.

Svakodnevno trčanje od 40km završi za do četiri i po sata. Trči u pratnji dva drugara sa kombijem koji ga prate i staju na nekih 5-6km na okrepu – voda i čokoladica. A onda nastavlja dalje.

Kako kaže: „Navikao sam na velike napore i kilometre. Desi mi se da imam malu krizu ali sama pomisao gde idem mi daje snagu da nastavim!“

Predviđa da će stići na odredište 5. oktobra, a trči šest dana u nedelji. Nedeljom je trčao samo prve nedelje puta. Posle svakog istrčanog maratona, jede i odmara, a ustaje samo kada treba da jede.

Podrška opštine Krupanj i srpske ambasade u Rumuniji

Aleksandar Kikanović sada radi kao promoter sporta u opšiti Krupanj.

Srpska Ambasada u Rumuniji mu pruža veliku podršku, pogotovo zato što su oni ti koji organizuju prenoćišta i sigurnost na putu. Pre svega zbog policije. A kao promoter sporta opštine Krupanj lokalna samouprava snosi troškove maratona.

Povezan je sa humanitarnom organizacijom “Svi za Kosmet”: „Krajem ovog ili početkom narednog meseca treba da odem na Kosmet i posetim porodicu kojoj želim da pomognem“, rekao je Kikanović.

Ako do sada niste ispratili, Kikanović je do sada pretrčao više od 4.700 kilometara u humanitarne svrhe.

Kako je sve počelo?

Sve je počelo od povrede kolena, kada je Kikanović, bivši fudbaler morao da operiše ligamente. Od operacije nije bilo ništa, a on je pošao put humanitarnih maratona.

Za tri god od kada sam počeo da se bavim humanitarnim radom, prikupljeno je više od 145.000€ za bolesnu decu! Ove god sam uspeo da podelim i do 500 paketića deci čiji roditelji nisu bili u mogućnosti da ih obraduju.

Aleksandar Kikanović

Do sada je trčao do Ostroga, Hilandara, Rusije (nažalost nije stigao do Moskve usled pandemije), svetinja zapadne Srbije i još mnogo kraćih maratona. Pomogao je renoviranje manastira Svete Trojice, trčao je za Boška, Gavrila, i Jovanu, organizovao podelu paketića ugroženim mališanima…

Kikanović poziva da se pošalje poruka 1286 na 3030 za Aleksandra Džavrića i njegovo ozdravljenje.

Ostaje da vidimo koja je sledeća humanitarna akcija ovog ultramaratonca!

Serbia Business Run: Najveći team building u Srbiji!
Mentalitet krda: Gosti pobegli iz restorana jer su mislili da su trkači pljačkaši!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed