Vesti

Orijentiring na Divčibarama

1 komentar
Novo iskustvo za celu ekipu. Bilo je Fenomenalno!

U subotu i nedelju, 26. i 27. juna naša organizacija „Aktivan život“ je sa polaznicima projekta „Pokreni se! Utrči u aktivan život!“ održala aktivan vikend baveći se orijentiringom. U subotu smo na Košutnjaku polaznike upoznavali sa osnovama orijentiringa na Košutnjaku i izveli dve kraće orijentacije. U pripremi za ovaj početni čas orijetiringa pomogao nam je Zlatan (Aurelije na sajtu), a u sprovođenju same akcije podrška nam je bila Maja. Oboje, i ako mladi, su kao iskusni orijentirci bili na nivou zadatka i učinili da se ovaj prvi čas orijentiringa dopadne svima. To je bila uvertira za orijentiring takmičenje koje se održavalo u nedelju.

Divčibare, evo nas…

Kao novopečeni orijentirci rešili smo da svoj entuzijazam rasplamsamo i osetimo šta znači takmičiti se u ovom sportu. Organizovano smo pošli na Divčibare koje je od Beograda udaljeno nešto više od 100 km. Divčibare su na nadmorskoj visini od 980m i imaju svega 235 stalno naseljenih stanovnika. Kiša je padala sve vreme, no bez obzira na to, prijavili smo se, oformili timove, uzeli čipove, startne brojeve i krenuli na start.

Pred sam start rešio sam da popričam sa iskusnijim orijentircima o tome šta za njih predstavlja suštinu ovog sporta i koliko to može biti različito od trčanja koje znam. Vukašin Mijailović je bio raspoložen da nam kaže par reči o tome:

Timski polazak

Da bi nam bilo lakše i zabavnije ideja je bila da orijentiring probamo u društvu i uz podršku, te smo formirali dvočlane timove. Timovi su radili zajedno i na taj način su lakše pronalazili kontrolne tačke. Iskusni orijentirci su nas onako ispod oka gledali i prokomentarisali: „Ako im se orijetniring posle ovog nevremena dopadne, zavoleće ga sigurno!“ Ispostaviće se da su svi ljudi koji su učestovali na ovoj trci, više nego zadovoljni, a o tome govore i naše fotke na Fejsu.

Na ulazu u startnu zonu, čipovi se resetuju i provlače da bi se znalo da ste startovali na pravom mestu. Kada se startuje, prvo smo malo gledali gde se mi to uopšte nalazimo i shvatili da imamo kontrolne tačke na neobičnim mestima koje moramo da nađemo. Odmah je bilo jasno da nam neće biti lako posle onog jučerašnjeg pitomog šetanja i džogiranja na Košutnjaku. Videli smo da iskusnima ne treba puno vremena da proučavaju mapu, rastrčali su po terenu, a mi smo ipak krenuli polako i sigurno. Znali smo da ćemo ovako da ostanemo bez medalja i nagrada, ali to nama nije bila ni namera, rešili smo da se dobro zabavimo.

Orijentiring je zarazan

Svuda prođi, na cilj dođi!

Ko ne zna šta znači gaziti patikama kroz pola metra vode, prelaziti preko trnja, balvana i visoke trave, preskakati potočiće i gaziti kroz močvarno zemljište, misliće da je sve već doživeo. Ali kad vidite da u ovome učestvuju i klinci koji još idu u osnovnu školu, shvatićete da je orijentiring nešto „zarazno“.

Tumačili smo mapu, tražili objekte pomoću kojih se lakše možemo orjentisati: karakteristično drvo, objekat napravljen ljudskom rukom, uvalu, jarak, potočić, gustu šumu, livadu ili močvarno tlo. I sve nam je nekako polazilo za rukom, posle samo jednog dana iskustva.

Morali smo da tražimo najbolju rutu da bi prešli potok koji je zaista dubok i na kraju i uspeli. Orijentirci koji postavljaju stazu praktikuju da sakriju kontrolne tačke tako da ne budu očigledne i uočljive iz daleka. Ovo je zahtevalo dobro proučavanje mape i adekvatnih putanja kretanja. Kada bi se odlučili gde treba da idemo, krenuli bi tamo kao pravi trkači preko polja sa mokrom travom i uživali u tome maksimalno. I malo traženja oko tačke i… bingo! Eto je. Odmah bi se tu stvorili i klinci koji takođe idu istom mapom i traže iste tačke. Pokrenulo se tu pitanje da li da im kažemo koja je tačka ili ne, jer ipak ovo je takmičenje.

Novo iskustvo

Lepo smo se proveli na stazi sve do poslednje tačke, a posle prolaska kroz cilj, sakupili smo se i razmenjivali iskustva. Mislim da su svi zadovoljni posle prethodnog vikenda, kako sa sportom tako i sa druženjem. Jasno je da nismo mogli da uzmemo nagrade, ali osvojili smo nešto mnogo vrednije – osećaj kao nijedan pre toga, timsko prelaženje preko prepreka i dostizanje cilja.

A šta je sledeće? Pa… uskoro krećemo sa još jednom super pričom i to u julu na Adi… Budite sa nama!

Fotografije sa orijentiringa možete pronaći na našem Fejsbuku.

Trka oko Avale 2010.
Kako da se osnažite za trčanje?
Tags:

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Вујаклија
    29 juna, 2010 19:13

    Hahaha! Mislim da je ovo jedini put da je Vučko ostao ozbiljan cela 2 minuta! 🙂

    Svaka čast svim novajlijama! Onakva kiša se pamti! 😉

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed