blank

Jedan od najčešćih vrsta bola kod trkača jeste u području ispod rebara. Mnogi misle da je reč o slezini (koja se nalazi sa leve strane), a bolovi se javljaju obostrano, često i niže od pomenutog organa.

Utehe radi, navedeno bolno stanje nije rezervisano samo za trkače i trčanje, javlja se i u drugim sportovima.

Tup, oštar bol, koji liči na grč, javlja se nedugo nakon početka trčanja. Ume veoma da zasmeta i onemogući da završite trening ili trku zadatim tempom, a nekad je toliko jak da vodi do prestanka trčanja. Skoro da nema trkača koji nije osetio ovu vrstu bola.

Još uvek nije definisano zašto se dešava, ali mnogi povezuju sa ishemijom (manjkom kiseonika) mišića dijafragme ili creva, istegnutim ligamentima trbušnih mišića, ali to su samo pretpostavke pa se s tim u vezi ne može odrediti adekvatna prevencija.

Ono što je sigurno je da se bol javlja uvek kada je prekratko vreme između zadnjeg obroka ili uzimanja veće količine tečnosti. Obično je taj razmak oko 2 sata, međutim stanje je individualno te je nekom dovoljno i pola sata razmaka, a nekome ni 4 sata nisu dovoljna.

Kako izbeći ovu bol?

Uzimanje hrane i tečnosti tokom trčanja takođe može da isprovocira bol. Slušajte telo. Pratite kako se ponaša u skladu sa uzimanjem hrane i tečnosti. Osluškujući svoj organizam naći ćete optimalno vreme između obroka i treninga. Još jedan od korisnih mehanizama jeste jačanje muskulature trupa.

Prva pomoć kada se javi bol tokom trčanja:

Neka iskustva govore da bol prestane ukoliko pritisnete bolno područje, istegnete malo bolnu stranu i nagnete trup napred dok trčite.

 

škola trčanja