Vesti

Adriana Vilagoš proglašena za „Mladu zvezdu u usponu“ Svetske atletike

Nema komentara

Srpska atletičarka Adriana Vilagoš proglašena je za SVETSKU MLADU ZVEZDU U USPONU od strane Svetske atletike.

Ove nominacije obuhvataju najveća dostignuća u ovoj godini, na Svetskom atletskom prvenstvu do 20 godina u Kaliju, Svetskom atletskom prvenstvu u Oregonu22 i drugim događajima širom sveta.

Adriana odbranila titulu Svetske šampionke u bacanju koplja do 20 godina

Titulu “Mlade zvezde u usponu” izabrao je međunarodni tim stručnjaka. A Adriana Vilagoš je ove godine odbranila je titulu Svetske šampionke u bacanju koplja do 20 godina, osvojila Evropsko seniorsko srebro i zauzela 3. mesto najboljih rezultata na svetu do 20 godina.

,,Ovo mi je veliko priznanje. Jako sam srećna i velika mi je čast da sam izabrana za Rising star Svetske atletike. Godina mi je bila baš uspešna i ova titula je krunisanje svega i daje mi krila da još više treniram i da budem još bolja” izjavila je Adriana.

Ostale nominovane atletičarke bile su:

  • Jackline Chepkoech (Kenija) – 3000 m stipl,
  • Faith Cherotich (Kenija) – 3000 m stipl,
  • Mine De Klerk (Južnoafrička republika) – bacanje kugle i bacanje diska,
  • Kerrica Hill (Jamajka) – 100 m prepone.

A Adriana je već bila nominovana za Evropsku zvezdu u usponu.

Jako uspešna sezona za Vilagoš

U sezoni koja je počela u martu i završila se u septembru, Vilagoš se plasirala na prva tri mesta u 15 od 16 takmičenja. Konstantno je bacala preko 60 metara i završavajući ispred iskusnih seniorskih protivnica.

Tokom prve polovine sezone osvojila je zlato na Balkanskom prvenstvu i Mediteranskim igrama.

Godinu dana ranije, kada je imala 17 godina, osvojila je zlato u Najrobiju. Dominirala je na takmičenju, bacivši preko 60 metara na četiri od svojih pet valjanih bacanja u finalu. Sačuvala je najbolje za kraj. Oborila je rekord šampionata bacivši 63,52 m u šestom kolu. I postala prva žena, od vremena Osleidys Menéndez, koja je uzastopno osvojila svetske titule do 20 godina u bacanju koplja.

Vilagoš se na taj način podigla na treće mesto na svetskoj U20 listi svih vremena. Ostala joj je još jedna sezona u ovoj starosnoj grupi, tako da postoji realna šansa da se sledeće godine popne još više na ovoj listi.

Nakon manje od tri nedelje od odbrane svetske titule do 20 godina, Adriana Vilagoš je osvojila srebro na seniorskom Evropskom prvenstvu. Tada je zauzela jedno mesto ispred svetske rekorderke Barbore Spotakove. I na taj način zaokružila svoju sezonu sa trećim mestom sa bacanjem od 63m na Wanda Diamond League mitingu u Briselu.

Emmanuel Wanyonyi osvojio titulu u muškoj kategoriji

Kao i Vilagoš, Emmanuel Wanyonyi je započeo godinu kao aktuelni svetski šampion na 800 metara do 20 godina. Odlučio je da ne brani svoju titulu i da se umesto toga takmiči protiv seniorske opozicije.

Pokazalo se da je to bila lagana tranzicija jer je kenijski trkač na srednje staze pobedio na prve četiri trke. Što uključuje i miting Continental Tour Gold u Najrobiju i Ostravi. A onda i na mitingu Wanda Diamond League u Rabatu, pobedivši neke od najboljih svetskih trkača na 800 metara.

Wanyonyi je postigao najbolji rezultat u sezoni sa vremenom od 1:44,01 čime je obezbedio svoje mesto na Svetskom atletskom prvenstvu u Oregonu22.

Na Svetskom prvenstvu završio je kao četvrti sa vremenom od 1:44,54. medalja mu je izmakla za četvrtinu sekunde – a tada je imao 17 godina.

Sezonu je završio na petom mestu na svetskoj rang listi. Od svih sportista do 20 godina, samo je Erriyon Knighton imao više mesto u ukupnom plasmanu.

Wanyonyi je preostala još jedna godina takmičenja u kategoriji sportista do 20 godina. S obzirom na to da je već napravio sjajne rezultate kao senior, ostaje da isčekujemo njegov nastup na međunarodnom prvenstvu 2023.

Izvor Srpski atletski savez.

Trčanje.rs organizuje malo drugačije nagrade – NAJBOLJA TRKA U 2022. GODINI! Više pročitajte OVDE!

Eliud Kipchoge najavio svoje prvo učešće na Bostonskom maratonu sledeće godine!
Dodeljena priznanja najboljim atletičarima Balkana: Vuleta najbolja atletičarka, Topićeva mlada zvezda u usponu
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed