Vesti

Pet godina ‘SOmaratona’

13 komentara
arpad
''Radionica'' gde je sve nastalo...

Kada sam danas sam saznao za ovaj lep jubilej, 5 godina od početka rada sajta Somaraton, imao sam potrebu da zamolim gosn’ Arpada i gosn’  Blažića da napišu koju reč o celoj ovoj priči koja po meni daleko prevazilazi okvire običnog veb sajta.

Meni kao početniku u takmičarskim vodama ovaj sajt bio je prvo mesto na kojem sam se informisao, ali i upoznao ljude koji se bave trčanjem. Čak mislim da je bio jedna od “kapisli“ koje su me poterale da se ubacim u trke i sve što iz njih sledi.

Kako je sve nastalo?

“ Sve je počelo sasvim slučajno, u Bačkoj Topoli,  18. septembra 2004. g,  kada  su, nakon istrčanih 13.5 km, organizatori mini maratona koji se održava  na relaciji Panonija – Bajša – Bačka Topola,    objavili  samo   rezultate tri  prvoplasirana  trkača,  dok  su ostali, ni krivi ni dužni,  otišli  svojim kućama,  a da nisu  ni znali  koja su vremena postigli. Tada mi je palo na pamet da napravim jedan web site, gde će se znati i za pobednika, ali  i za poslednjeg takmičara u cilju,  jer su i oni zaslužili da budu spomenuti, kada već  plaćaju startninu, putne troškove, kupuju patike, sportsku opremu, ali, i  gde god je moguće da se, uz tekst o trci,  prilože i sveže fotografije” započinje svoju ispovest Arpad Šarkezi, u svetu maratonskog trčanja poznatiji samo kao Arpika. U tom trenutku mislio sam da će ta stranica biti uglavnom naša,  somborska,  eventualno  vojvođanska, ali ubrzo se videlo da na našim prostorima nema takvih sajtova,  izuzev novosadskog  i podgoričkog,  koji   su bili namenjeni samo za njihove trke,   i  trkače, tako da se na njima tokom  cele godine ništa   ne menja. Beogradski maraton je dobio svoj  web site  tek posle našeg,  ali ni tamo nema ništa od drugih  sadržaja,  osim onih vezanih   za  Beogradski  maraton”.

Razvoj sajta

Nakon  “porođajnih” muka, koje za ovog vrsnog web site majstora nisu bile nimalo teške, već veliki izazov, ali i  motiv  da se dokaže na nekom drugom planu, osim u svetu radio amaterizma, gde je dosegnuo evropske i svetske visine (o kojima se vrlo malo zna), vrlo brzo i za kratko vreme  web site  SOMARATON izrastao je u vojvođanski: mnogi takmicari širom Vojvodine  javljali su se sa informacijama iz maratonskih trka iz cele Srbije, ali i šire svih:  Saša Antić iz Valjeva,  Aca Krstić iz Niša, Nedeljko Todorović iz Beograda, Milija Aćimović iz Beograda, Milan Madžgalj iz Podgorice i mnogi drugi. “Interesantno je napomenuti”, nastavlja Arpika svoju priču, “da je najveći problem bio registracija web site  adrese,  jer mi koji smo odlazili (i odlazimo i danas) na razne trke nismo bili  učlanjeni ni u jedan klub, bili smo  „čisti “ rekreativci, a za registraciju bili potrebni potpisnici, pečati…

O Arpadu

Za Arpada Arpiku Šarkezija, “vlasnika” web site-a www.somaraton.org.rs, koji je inače veoma  škrt na rečima, u što sam se u bezbroj prilika i uverio, ovo je mnogo više, nego što bi inače rekao. Ja mogu samo da se pohvalim da sam, ne znam kada, ali znam gde, na gradskom hipodromu,  ne tako davno, “inficirao”  Arpiku trčanjem na maratonskim stazama. On je, kao savestan radio amater, koji se, između  ostalog, oprobao, i to vrlo uspešno, što malo ljudi zna,  na evropskim i svetskim takmičenjima kao radiogoniometer,  sa kojih je, po pravilu, donosio i medalje najsjajnijeg sjaja. Nakon neobaveznog razgovora i poziva da nam se pridruži na trkama, vidite i sami šta se u međuvremenu desilo.

Srećan rođendan www.somaraton.org.rs, svim njegovim saradnicima, onima koji ga pomno prate, ali i Arpiki da dugo živi  i da istraje u svojoj ljubavi prema  trčanju, ali i prema  njegovom i našem web site-u.

Milorad Blažić, Damir Marković.
H1N1 – uzvratite udarac praktičnom preventivom
Koji su vaši razlozi zašto trčite?

Povezani članci

13 komentara. Leave new

 • Igor Vujičić
  novembar 8, 2009 20:05

  Svaka čast Arpadu i Miloradu, učinili ste da se nešto pokrene i razvija. Svi mi trkači smo vam zahvalni na tome.
  Hvala i Damiru na ovom tekstu i na tome što nije samo posmatrač, nego i učesnik svega toga o čemu se piše i na stranicama somaratona.

  Odgovori
 • Naravno da je Somaraton pokretac na ovim prostorima o trkama,trcanju,trkacima…zaista velika stvar i pokretac svih ostalih sajtova na ovu temu,zato hvala Arpika,Milorade i ostali.
  Zelim vam mnogo godina uspesnog rada i razvoja,a mi smo svi tu da to podrzimo,pomognemo,informisemo,kritikujemo…svako dobro!

  Odgovori
 • Somaraton je osnivač, pokretač i glavni razlog pojavljivanja jednog novog talasa trkača, rekreativaca, amatera u svetu trčanja na ovim prostorima.Namerno nisam ograničio samo na Srbiju, jer dobro znam da se somaraton prati i u Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, bukvalno svugde na prostoru bivše Juge.
  Somaraton je preteča trcanje.info, trcanje.rs, tron.org.rs i zbog toga mu pripadaju posebne pohvale i čestitke!
  Srećan rođendan Arpiki i društvu i zaista sam neizmerno srećan što mogu biti deo vaše ekipe, što mogu uživati u vašem društvu!
  Hvala vam Na svemu!!!

  Odgovori
 • @Zdravko, kako sada da objasnimo ostalima da se nismo dogovarali šta da napišemo, još smo skoro u isti minut poslali komentare!?

  Odgovori
 • To je uredjone,vidi se da razmisljamo isto,slicno pa godine trcanja,putovanja,druzenja su ucinila svoje.Vecina nas je ovde zbog iskrenih pobuda i trcanja i kad tako razmisljas,radis rezultati su pozitivni.Ti si sam pokrenuo klub,imate trku to se desava i kod nas trka je krenula ovih dana ce biti gotova i registracija kluba…Nadam se da velika vecina deli nase misljenje… Da da Bog vise Arpada, Sebe, Vekija, Igora, Milorada, Jerkovica, Cegara, Madzgalja, Ace Krstica, Popica… Pravih vesnika sporta-trcanja slika naseg okruzenja bila bi puno vedrija… pozdrav svima!

  Odgovori
 • Sve je počelo od Somaratona, pa je tu onda došao i Hermes, pa forum Trcanje.info, da bi najvnoviji blogeri bili Boško što nas kopira sad sa zastavom :)) http://arkfruskagora.org.rs/ i David koji je počeo da piše na http://vegantletika.blogspot.com/. Ne treba zaboraviti i Nina http://www.pobedidijabetes.org/.

  Mislim da nismo ni svesni, ali da se upravo dešava jedna velika revolucija u džogingu i amaterskom trčanju u Srbiji. A mi smo deo nje i njeni pupoljci :))) Ponosan sam na sve!!!

  Odgovori
 • Mali potoci veliku reku prave! Pozdrav svima..

  Odgovori
 • Nemam ništa da poručim Miloradu i Arpadu što već ovde nije rečeno, samo da ČESTITAM! Zaista svaka čast na trudu i inicijativi, samo tako nastavite, bili ste i ostali broj 1. za informisanje u svetu trčanja u Srbiji i šire!

  Odgovori
 • SOMARATON-čestitam VAM prvih 5 godina.5 po 5 … pa do 1005 godina.Ostanite takvi kao i do sada što ste bili.

  Odgovori
 • Zdenka Fedjver
  novembar 9, 2009 15:44

  Bravo!
  Čestitam!

  Odgovori
 • Svaka čast, nek ovo bude tek početak…

  Odgovori
 • Čestitke ekipi SOMARATONA!!!

  Odgovori
 • Pridružio bih se zasluženim čestitkama i nadam se da ću imati još fotografija za Vaš sajt!
  Sve najbolje i uspešan dalji rad.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed