U februaru ove godine, organizacioni odbor Olimpijskih igara 2024. u Parizu, najavio je da će na stazi olimpijskog takmičenja u maratonu moći da trče i rekreativni maratonci, nakon takmičara OI.

Francuska će pružiti priliku svojim građanima da osete čari Olimpijskog maratona  i to će biti prve Olimpijske Igre otvorene za masovno učešće.

Na Olimpijski dan ove godine, u Parizu je organizovana trka na simboličnih 2024 metara (Run Paris 2024), u saradnji sa Francuskom Atletskom Federacijom. Učešće je uzelo oko 6000 takmičara, da bi njih 24 bilo izvučeno nasumično za učešće na OI 2024. godine. 12 žena i 12 muškaraca različitih godina dobili su svoje startne brojeve za Paris 2024.

Foto: thenational.ae

Istog dana, ovakva trka je organizovana u još 11 francuskih gradova, gde je iz šešira izvučeno još 22 učesnika koji će trčati na Olimpijadi za pet godina.

Olimpijskim danom se tradicionalno obeležava rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta, osnovanog 23. juna 1894. godine, i to kroz različite sportske događaje koje priređuju Nacionalni Olimpijski Komiteti širom sveta. Najčešće se održava Olympic Day Fun Run, na 1,5 km, 5 km ili 10 km, radi promocije učešća svih ljudi u sportu,, bez obzira na njihovo poreklo, pol i fizičku spremnost.

Izvor: insidethegames.biz