Vesti

4 nivoa početnika u trčanju

2 komentara

Bezbroj pitanja, glupo vam je ili ne znate koga da pitate o svemu tome. Ovaj članak je posvećen svima koji počinju sa trčanjem, i može vam poslužiti kao polazno mesto za dalje istraživanje.

Pre nego što krenete sa trčanjem

Da li ste se ikada bavili nekim sportom? Koliko dugo niste fizički aktivni? Znate li svoj BMI (Indeks telesne mase)? Poželjno je da ukoliko se prvi put susrećete sa sportom uradite lekarski pregled, EKG u mirovanju, test opterećenja, kako bi se ustanovilo kako vam radi srce pri naporu. Ukoliko ste gojazni, razmotrite mogućnost da na početku kombinujete trčanje i hodanje. U svakom slučaju, ako niste sigurni u vaše zdravstveno stanje posavetujte se sa vašim lekarom. Kada to bude za vama, postanite trkač.

Apsolutni početnici

Pored uopštenih pravila koje se mogu naći u drugim člancima, nije loše posebno naglasiti šta je to na šta svaki apsolutni početnik u trčanju, ali i u sportu uopšte, treba da obrati pažnju. Ovde se podrazumeva da je početnik onaj pojedinac koji još nije došao do nivoa da može neprekidno da trči pola sata. Evo nekih preporuka za apsolutne početnike. Pravila nisu tu da bi vas ograničavala, već da vas nauče osnovama. Izbegnite neke tipične početničke greške, a sve ostalo je u funkciji unapređenja treninga. Budite srećni svaki put kada obujete patike, lepo se motivišite i trčite. Osnovno pravilo je veoma prosto i glasi: ne preterujte ni u čemu.

Trčim, šta sad?

Koje patike su najbolje po odnosu cena/kvalitet?  Koja je minimalna cena dobrih patika? Da li mi kao početniku trebaju patike koje koštaju 100+ evra? Izbor patika i ostale opreme nije samo problem za početnike, već se diskusije vode i među ozbiljnijim trkačima. Generalno važi pravilo „koliko para toliko i muzike“, a patike izaberite prema vašim stopalima i tome za šta ćete ih koristiti. Koliko je trčanje po betonu opasno za kolena i noge? Da li da trčim po mekanom (šuma ili tartan) ili smem i po betonu? Da li početnici treba da trče uzbrdo i nizbrdo? Kako je trčati po snegu, kiši, vrućini? Šta da radim ako me napadnu psi?

Ja sam napredni početnik

Već se osećate kao angažovani trkač? Pričitajte nešto uopšteno o ishrani i hidrataciji. Naučite par trikova o zagrevanju i istezanju. Naučite opšta pravila inteziviranja i periodizacije treninga. Obavezno postaviti i konkretizujte cilj vašeg treninga. Naučite da napravite svoj plan treninga na osnovu nekih jednostavnih pravila. Trčite na raznim podlogama, probajte različite brzine, upoznajte sebe i druge dok trčite i steknite kondiciju i zdrave navike. Pratite sebe iz dana u dan, ojačajte i rekreirajte se redovno. Što duže budete trčali to ćete više upoznavati i reakcije vašeg organizma na različite napore. Važna stavka svakog naprednog trkača jeste da kombinuje periode odmora sa periodima treninga.

Na sajtu Trčanje.rs naćićete mnoštvo saveta u vezi sa svim ovim temama. Postavite pitanje, a mi ćemo vas uputiti na odgovore. Takođe, možete angažovati i online trenera koji vas može posavetovati. Klub uličnih trkača nastao je kao naš odgovor na probleme rekreativaca svih nivoa, koji sada mogu da uče od stručnjaka i jedni od drugi, kao i da se druže, zajedno putuju i budu međusobna podrška.

Dokumentarac o volonterima na Njujorškom maratonu[VIDEO]
Pola Redklif ponovo trči
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed