Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

33. Beogradski maraton deo World marathon Majors Serije

33. Beogradski maraton biće održan 26.04.2020. godine kao deo World marathon Majors serije u kojoj se nalaze najveći svetski maratoni u Njujorku, Čikagu, Bostonu, Londonu, Berlinu i Tokiju.

Prolaskom kroz cilj poslednjeg učesnika na nedavno završenom 32. Beogradskom maratonu započela je nova era za ovaj najznačajniji i najmasovniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji i to kao deo „Grand Slam“ maratonske svetske serije

Beogradski maraton i Abbott World Marathon Majors potpisali su ugovor po kome je Beogradski maraton postao deo čuvene World Marathon Majors serije od 2020. godine – kao jedini takav događaj u širem regionu.

Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika u kategorijama iznad 40 godina koji, u odnosu na svoje ostvarene rezultate na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Masters Svetskom prvenstvu 2021.godine (Abbot World Marathom Majors Wanda Age Group World Championships) na nekom od maratona iz serije World Marathon Majors. Ime maratona u okviru kojeg će biti održano Svetsko prvenstvo 2021. godine biće uskoro objavljeno.

Činjenica da je Beogradski maraton postao deo World Maraton Majors serije je svakako znak visokog kvaliteta ovog događaja od značaja za grad Beograd, ali je to i naša zajednička obaveza da ovu manifestaciju iz godine u godinu dižemo na viši nivo, kako bi i dalje rasla i ostvarivala svoje potencijale.  


Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona povodom značajnog partnerstva sa World Marathon Majors serijom.

„Upravo završeni 32. Beogradski maraton ostvario je mnoge značajne rekorde na samoj stazi, ali i po broju učesnika i bio je odlična prilika da se Beograd i Beogradski maraton svetu prikažu u najlepšem svetlu.

To je takođe bio pokazatelj da Beograd odiše gostoprimstvom, što je bio utisak mnogih gostiju i učesnika iz celog sveta, da je grad spreman da organizuje vrhunske sportske događaje, a da je Beogradski maraton poslao poruke o značaju dobročinstva, zaštiti životne sredine i uključivanja širokih slojeva stanovništva u rekreaciju i trčanje kao pokret zdravlja.

Time je Beogradski maraton pokazao da je od AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka), s pravom, dobio najznačajnije priznanje u maratonskom svetu – maratonskog oskara (AIMS Social Award) za društveno odgovorno poslovanje.  

Verujemo da će 33. Beogradski maraton 2020. godine, zahvaljujući i priznanju od World marathon Majors serije, biti veliki uspeh i da će nam u goste doći još veći broj domaćihi stranih učesnika, kao i da će to biti dalja odlična prilika za pozitivnu promociju Beograda u svetu.“ – zaključio je svoju izjavu Dejan Nikolić.

Tim Hadžima, izvršni direktor Abbot World Marathon Majors izjavio je:

Posle više od decenije ogromnog uspeha vrhunskih svetskih maratonaca i njihovih nastupa u okviru naše serije želeli smo da na veliku trkačku scenu postavimo i obične svakodnevne učesnike maratona na kojima i počiva trkački pokret u svetu.

Zato nas i raduje kako su mnogobrojni trkači širom sveta prihvatili mogućnost da postanu deo World Marathon Majors Serije, uzimajući u obzir činjenicu da je vrlo teško obezbediti učešće na nekom od World Marathon Majors maratona. Želeli smo da trkačima pomognemo da postanu deo svetske globalne maratonske scene. 

Ponosni smo da na tome radimo i sarađujemo sa našim partnerskim maratonima, a od sada je i Beogradski maraton jedan od njih – na šta smo izuzetno ponosni.

3 Comments

3 Comments

  1. Prvenac

    22.11.2019 at 12:18

    Pozdrav,
    Za ljude koji dolaze iz drugih gradova, moze li neko da preporuci gde parkirati i kako doci od parkinga na start trke? Mozda i koliko vremena predvideti za to…

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

U Atini, gradu koji je centar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), potvrđena je odluka borda da Dejan Nikolić bude postavljen na funkciju...

* BEOGRADSKI MARATON *

Slogan Beogradskog polumaratona “Uvek više” je ovog vikenda postao stvarnost. Mohamed El Ghazouany iz Maroka i Cavalina Nahimana iz Burundija pobednici su 3. Jesenjeg...

* BEOGRADSKI MARATON *

Prijave za 3. jesenji Beogradski polumaraton su zvanično otvorene! Svi trkači koji žele da iskoriste priliku da finiširaju trkačku sezonu u velikom stilu i...

* BEOGRADSKI MARATON *

Povodom tradicionalne dm Ženske trke u organizaciji Beogradskog maratona, danas je održana konferencija za medije u hotelu Mona Plaza na kojoj je najavljeno da...