blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Beogradska trka u gaćama – tradicija prkosa zimi se nastavlja!

Na Dunavskom keju na Dorćolu, 30ak hrabrih trčalo je juče 2. Beogradsku trku u gaćama (Belgrade underpants run). Trka je krenula iz Prvog trkačkog huba – i nastavila se kejom, trčalo se 1600 metara.

Inspiracija za ovu trku jednim delom dolazi sa Havaja, gde se na Koni već tradicionalno trči u dosta toplijim uslovima, ali i iz filozofije imuniteta Vim Hofa, koji smatra da se kontrolisanim izlaganjem hladnoći imunitet jača.

Vim Hof metod – hladnoća i svesno disanje vas dovode do vrhunskog imuniteta!

 

Trčala su se dva kruga po 800m, zvanično najbrži bio je Ivan Dlačić (u sredini)

Ali najbolji kostim prikazala je Zorica Smiljanić, ona je nagrađena masažom toplom čokoladom :)

Zagrevanje pred trku

Više navijača nego trkača

Karakteristika ovakvih trka je da privlače pažnju medija i posmatrača, ali je izazov preveliki za većinu, pa trku uglavnom posmatraju sa strane, fino utopljeni u svojim jaknama.

Jedan od izuzetaka je Rade, rekao nam je da ga je zanimljiva trka privukla da na prohladno nedeljno jutro dođe specijalno za ovih 1600 m pravo iz Kragujevca:

Ipak, Beogradski trkački klub ne odustaje, za sledeću godinu najavljuje se ozbiljnija organizacija i računaju da će hrabrost da raste kako bude raslo interesovanje.

Svako je pobednik! Simbol kluba je Beogradski pobednik, a njegov mač bio je zanimljiv aksesoar svim učesnicima

Kako mediji i sugrađani doživljavaju ovakve trke?

Mediji će se uvek odazvati na trke koje ispadaju iz kategorije “redovnih”. Ali će naslovi uvek biti negde na tragu: hrabrost ili ludost, nećete verovati, gaće sevale itd. Senazcionalizam prodaje, a onda čitaoci, očekivano privučeni takvim mamcem radosno ostave i ekstremne komentare.

Šta je motivacija ljudi da trče trke u gaćama? 

Mislim da je ovo pitanje važno za to kako doživljavamo ultra trke – to nisu samo ultramaratoni, već sve ono što negde trigeruje naše limite i granice. Nekome je to u dužini, nekome u preprekama, nekome u skidanju :)

Ludorija radi ludorije ne služi ničemu, ali verujem da je svako pomeranje granica, koje nikoga ne ugrožava i koje je na kraju priče – zdravo, veoma korisno i za praktikovati i za gledati.

Sve slike biće objavljene na stranici Beogradskog trkačkog kluba

Do tada pogledajte izbor nekih od njih:

 

 

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ona trči

Marija Tešić Fidelak je majka dvoje dece, preduzetnica, trkačica i žena koja se izborila sa karcinomom grlića materice! Porazgovarali smo sa Marijom o tome...

Vesti

Upis u Školu trčanja je počeo! Najveći rekreativni trkački klub u našoj zemlji Beogradski trkački klub (BRC) i ove jeseni poziva sugrađane da budu...

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Polumaraton

Još uvek sumiramo utiske! Vikend za nama je bio više nego putovanje na trku! Objave na mrežama i komentari naših članova govore da je...