Vesti

13 srednjoškolki suspendovano zbog sportskih bruseva

Nema komentara

Sportski brusevi napravili pometnju! Kako se navodi, 13 srednjoškolki koje treniraju trčanje iz Allbany srednje škole u SAD-u je suspendovano jer su bile neprimereno obučene.

Debata je počela nakon što su članice tima nosile sportske bruseve tokom treninga zbog toplog vremena. Devojčice su smatrale da je izbor odeće prikladan, posebno imajući u vidu da je muški deo ekipe mogao da trenira bez majica.

Atletska direktorka, Ešli Čepl (Ashley Chapple) rekla je devojčicama da su sportski brusevi neprikladni i da odvlače pažnju muškim trenerima. Nakon toga, Čepl je izjavila da se sportski brusevi kvalifikuju kao „donji veš“ i da su protivni školskom kodeksu oblačenja.

Tim dečaka je takođe zamoljen da obuče majice za trening.

Sportski brusevi i školski kodeks oblačenja

Devojčice, koje su sportske bruseve smatrale sportskom odećom, otkrile su da kodeks ponašanja učenika zabranjuje „ekstremno kratku odeću“, ali ne zabranjuje izričito sportistima da nose sportske grudnjake kao majice.

Sledećeg dana, 12. maja, sportistkinje su odlučile da ponovo obuku u sportske bruseve, a Čepl ih je zamolila da napuste trening.

Kada su se članovi tima pojavili da podrže tim dečaka u lakrosu na utakmici kasnije tog popodneva, neki još uvek u sportskim grudnjacima, Čepl im je rekla da ne mogu da prisustvuju utakmici. Dan kasnije, 13 članova tima je suspendovano.

Suspendovane zbog neprimerenog ponašanja

Photo by No Revisions on Unsplash

U pismu o suspenziji, koje je podeljeno Vašington postu, Čepl je rekla da su devojčice suspendovane zbog „neprikladnog ponašanja“, ali članovi tima to osporavaju.

„Bile smo glasni, ali nismo psovale“, rekla je Aleksis Arango. „Niko nije psovao. Bile smo glasne jer smo bile napolju.”

Sportistkinje su pokrenuli peticiju na Change.org koja je do četvrtka popodne imala više od 43.000 potpisa da se „protestuje protiv rodno pristrasnog kodeksa oblačenja“.

„Osoblje atletske administracije pokušava da nas isključi iz sporta kao rezultat pogrešnog tumačenja kodeksa oblačenja“, navodi se u peticiji. „Kažnjene smo što smo vežbali u sportskim grudnjacima u prisustvu muških trenera, dok je tim dečaka zamoljen lepo da obuče majice i nije kažnjen.“

Suspenzije skraćene

U saopštenju, upravnik škole u ​​gradu Albani Kaveeda, G. Adams je ponovo potvrdio da suspenzija nije povezana sa sportskim brusevima.

„Članovi atletskog tima za devojčice srednje škole u ​​Albaniju suspendovani su u petak zbog neprikladnog ponašanja i nepoštovanja administratora“, naveo je Adams u saopštenju. „Njihova suspenzija ni na koji način nije bila povezana sa garderobom. To je bilo u potpunosti povezano sa njihovim neprikladnim ponašanjem i u skladu sa našim kodeksom ponašanja učenika.”

Većina suspenzija je skraćena sa tri dana na jedan, a svi osim jedne su se vratili u regularne aktivnosti do 18. maja. Ipak, incident i reakcija škole ostavili su frustrirane sportistkinje i njihove roditelje.

„Suština je da je ovo seksizam“, rekla je Arango za Vashington Post

Strava aplikacija došla do broja od 100.000.000 korisnika
Susret planinara „Carska bara 2022.“

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed