Vesti

105-ogodišnji sprint rekorder hoće trku sa Boltom

1 komentar

Rođen je četiri godine pre početka prvog svetskog rata – 22. septembra 1910. godine, a 105-i rođendan Miyazaki je proslavio dan pre trke u Kjotu. Kako kaže, pripremao se za vreme od 35 sekundi jer je na treninzima trčao 36, i vrlo je nezadovoljan kako je istrčao. Reporterima je još rekao da sada, nakon ovako užasnog rezultata, ne može da prestane sa trčanjem.

Kako je sve počelo

Miyazaki nije oduvek bio trkač. Kratko se bavio nekom vrstom orjentiringa, ali mu je pravi hobi bio igranje tradicionalne japanske društvene igre Go (recimo da je to značajno komplikovanija verzija naših mica 🙂 ). S obzirom na prosek godina saigrača, vremenom je došlo do toga da je ostao jedini za tablom. U svojoj 92. godini se desilo da je na TV-u video prilog o 90-godišnjoj učesnici jedne trke, i pomislio da je to nešto u čemu možeš da uživaš iako si sam. I tako je počeo da trči.

Hidekichi-Miyazaki-challenges-Usian-Bolt

Trening spakovan u jedan sat

Od kada je počeo sa trčanjem, Miyazaki nekoliko puta nedeljno u 7:30 ujutru uzima ranac težak tri kilograma i odlazi do parka koji je od njegovog stana udaljen pola kilometra. Tamo radi intervale na 100 metara i to dok mu puls ne bude 120, posle čega se odmori 10 minuta i vrati nazad do 8:30. Sve ukupno – sat vremena. 🙂

Tajna uspeha

Da ovakav režim iziskuje izuzetnu posvećenost i vitalnost dokazuje i to da ne trči mnogo Miyazaki-jevih vršnjaka, pa ni onih koji bi spadali u kategoriju preko 90 godina. Doktori su u čudu, a Miyazaki objašnjava svoj uspeh time što svakodnevno vežba, umereno jede i pravilno žvaće hranu. Kaže još da je tajna njegove duge sprinterske karijere u tome što ima hrabrosti da potegne kad treba.

https://www.youtube.com/watch?v=BJw6damNelo

Bolt je na potezu

Pre tri godine, Miyazaki je postavio svoj lični rekord od 34,10 sekundi, koji još uvek niko nije uspeo da pobedi. Nakon te trke, koju je istrčao potpuno sam, rekao je da je u potrazi za dostojnim protivnikom u svojoj kategoriji. Još tada je izrazio želju da se trka sa Boltom. Ne vidimo da je Usain još uvek odgovorio na izazov – pratimo, pa javljamo! 😉

Besplatni Urban Fitness trening u subotu na Kalemegdanu
Bekele finišira poslednjih 400 m protiv Tadesea [Berlin 2009]

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed