Najnovija istraživanja potvrđuju da takozvano pametno sedenje kombinovano sa stajanjem i šetanjem može imati veliki uticaj na blagostanje i produktivnost zaposlenih.

Činjenica je da nas sedenje ne ubija. Ali, sedenje u lošem položaju tokom dugih radnih sati, sa malim pokretima i nekoliko pauza za stajanje ili hodanje može uticati na naše zdravlje i produktivnost.

Skorašnji rezultati istraživanja podupiru ideju da je kretanje tokom dana dok sedite kritično za održavanje zdravlja.

Sedite, stojite, hodajte!

U pitanju je specifična filozofija američke kompanije Steelcase, koja se bavi proizvodnjom udobnog kancelarijskog nameštaja dizajniranog za očuvanje zdravlja pre svega, kako bi podržala radnike koji se kreću.

delightoffice.com

Radna mesta koja prihvataju ovu filozofiju obezbeđuju radne stanice podesive po visini, pokretne trake za trčanje sa malom brzinom, uvode privremene radne prostore udaljene od kancelarija.

Prednosti promene položaja tela tokom rada uključuju poboljšanu koncentraciju, angažman i dobrobit.

Samo jedan sat stajanja svakog radnog dana može pomoći sagorevanju dodatnih kalorija, održavanju ili obnavljanju energije i fokusa. 

Radne površine koje se lako prilagođavaju od sedećih do stojećih pozicija eliminišu potrebu da radnici prekinu svoje zadatke kada im je potrebna pauza od sedenja, održavajući ih produktivnijim tokom dana.

Zašto se kretati tokom rada?

Moderna medicina nastavlja da potvrđuje da je pokret zdrav. Gorepomenuta kompanija je prihvatila ovo i optimizovala nameštaj za podršku kretanju kroz poslovne prostore. Podstičući time hodanje na sastancima ali i tokom statičnog rada i to kroz radne površine koje se podešavaju po visini.

Ako već nemate problem sa kretanjem, a želite da iskusite radni dan sa malo više hodanja i testirate svoje trkačke sposobnosti, onda je trka za zaposlene Belgrade Business Run 13. juna prava prilika za to.

Ne gubite vikend, produžavate druženje s kolegama i stičete nova poslovna poznanstva na jedinstvenoj after-work žurci.

planovi za trčanje