Ultramaraton

Američki ultratrkač postavio najbrže poznato vreme na najvišoj planini u SAD-u

Nema komentara

Ultratrkač i bivši pripadnik američke mornarice, Jack Kuenzle, postavio je novo najbrže vreme do vrha najviše planine u Severnoj Americi (Aljaska) – Denali (6,190 m). Završio je uspon od baznog kampa do vrha i nazad za neverovatnih 10 sati, 14 minuta i 57 sekundi.

Time je nadmašio prethodni rekord koji je držao ekvadorski/švajcarski penjač, Karl Egloff, za sat i po.

Pročitajte i: Američka ultratrkačica i direktorka Bigfoot 200 istrčala 200 uzastopnih ultramaratona i oborila svetski rekord

Aklimatizacija na 3000m nadmorske visine

Da bi osvojio teren, Kuenzle je ukombinovao trčanje i različite tehnike skijanja. Pre nego što se uputio na ovaj poduhvat, želeo je da se aklimatizuje a to je uradio tako što je kampovao na visini preko 3000m tokom šest meseci.

Kuenzle je prepoznao potencijalne izazove i opasnosti, pošto su se iskusni penjači ranije susreli sa zdravstvenim problemima tokom uspona koji su, nažalost, doveli čak i do smrtnih slučajeva.

Pročitajte i: Kako trenira ultramaratonac i rekorder Sorokin?

Zato je Kuenzle potražio savet od prethodnih rekordera na Denaliju, Kiliana Jorneta i Egloffa. Kuenzle je smanjio vreme na povratnoj putoanji. Ali Egloff i dalje drži rekord za uspon, koji je završio za 7:34. Sa druge strane, Kuenzle je uspon ostvario za 7:54, a spust za 2:20, koristeći skije.

Bivši biciklista prešao na ultra trčanje 2018.

Poreklom iz Kalifornije, 27-godišnji bivši biciklista prešao je na ultra trčanje 2018. godine. Tada je postigao zapažene rezultate kao što su drugo mesto na Lost Boys trci na 50-milja. Od tada je preusmerio fokus. Sada juri najbrže planinsko vreme.

U septembru 2022, Kuenzle je postavio rekord na Bob Graham Round u Velikoj Britaniji, kada je istrčao 66 milja (106km) sa visinskom razlikom od 8000m i 42 vrha za 12:23.

Meredith Edwards

Trenutno žensko najbolje vreme za planinu iznosi 21:06, a postavila ga je Katie Bono 2017. Međutim, ultratrkačica i skijašica Meredith Edwards, 38-godišnja atletičarka, sprema se da ospori taj rekord kasnije ovog meseca.

Izvor: Canadian Running

Camille Herron oborila je rekord muške staze na trail maratonu
Jovica Spajić i Tom Hill zajedno pobedili na Montane Challenger North ultra trci
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed