Ultramaraton

Mladen Stevanović: gvozdeni čovek iz Ugljevika

4 komentara

Maratonac, humanitarac, profesor fizičkog vaspitanja i sporta, „gvozdeni čovjek“. Mladen Stevanović iz Ugljevika već je dva puta učestvovao na prestižnom Ajronmen triatlonskom takmičenju u Mađarskoj, a ove godine je 226 km triatlona savladao za 10 sati i 44 minuta.

Trčanjem se bavi od 2007. godine, a od tada bilježi učešća na mnogim takmičenjima. Trčao je maraton u Moskvi, gdje je bio jedini predstavnik iz BiH, kao i više maratona u Srbiji. Ove godine na ultramaratonu u Beogradu osvaja prvo mjesto, kao i na Noćnom maratonu u Novom Sadu.

„Počeo sam sa kraćim treninzima od 4-5 km, nekada i nisam mogao više, ali sam bio uporan. PoMladen Stevanović 1stepeno sam napredovao i odlučio 2012. godine da trčim svoj prvi maraton u Beogradu. Mogu reći da je to bio ključni momenat da se nastavim baviti ovim. Svidio mi se taj osjećaj pobjeđivanja sebe, pa sam nastavio da popravljam rezultat i tražim nove izazove. Nakon 5-6 istrčanih maratona, počeo sam sa triatlonom, a ove godine tu je bio i prvi ultramaraton. U početku je bilo teško, bude ponekad i sad, ali je volja ključna. Vremenom se zavoli sve ovo, sport vam postane dio svakodnevnice i na neki način potreba da se ljepše osjećate“

Mjeseci ispunjeni treninzima i želja za uspjehom doveli su ga do ponosnog 62. mjesta na mađarskom triatlonu od ukupno 750 učesnika, a stekao je plasman i za spartatlon koji se trči od Atine do Sparte, te važi za jedno od najzahtjevnijih jednodnevnih takmičenja.

„Treniram tokom cijele godine – trčanje, bicikl, plivanje, vježbe snage i obično se pred neki maraton malo više posvetim trčanju, ali uklapam i ostale sportove. Obično je to negdje 100-130 km trčanja na sedmičnom nivou. Za poduhvat poput triatlona bilo je potrebno pripremati se više mjeseci, gdje sam sedmično prelazio i više od 20 sati treninga. Triatlon se sastoji od 3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,2 km trčanja, a nastao je na Havajima. Prvi put kada sam učestvovao 2014. godine, ušao sam u pripreme 7-8 mjeseci ranije, a ove godine mi je bilo dosta lakše jer sam znao na šta trebam fokusirati svoje treninge. Zahtijeva dosta vremena i odricanja, ali se na kraju sav trud isplati. Neophodno je da kroz pripreme postepeno naviknete svoje tijelo na napore“

Bavljenje ovim sportom donosi mnoge benefite, kako u zdravstvenom, tako i u psihofizičkom smislu. Poboljšavaju se kardiovaskularne funkcije, kapacitet pluća i jača imuni sistem, a organizam se oslobađa stresa i tokom trčanja luči tzv. hormon sreće endorfin. Ipak, kardioloski pregledi i testovi opterećenja su neophodni svakih šest mjeseci.

OsMladen Stevanović 3im mnogobrojnim plasmanima, popularizaciji sporta doprinosi i profesorskim pozivom. Tokom posljednjih pet godina njegovu školu sporta pohađalo je oko 400 mališana uzrasta od 5 do 10 godina gdje ih je učio osnovama bazičnih sportova (atletika, gimnastika) i onih sa loptom (fudbal, košarka, odbojka, rukomet).

„Iako na našim prostorima ne postoji nijedan triatlonski klub, raduje me činjenica da nas u BiH ima šest ili sedam koji širimo tu priču. Postoji još mnogo trka koje bih želio da osvojim. Trenutno mi je cilj da do kraja godine istrčim maraton ispod 2 sata i 45 minuta. A malo dugoročnije gledano, pokušaću da se izborim za učešće na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu na 100 km trčanja“, nagovijestio je Mladen.

Sportski angažman je usmjeravao i u humanitarne akcije poput „Kilometar za bolje sutra“, te na taj način spajao ugodno s korisnim.

„Trudiću se da u budućnosti podržim humanitarne akcije, bio pokretač ja ili neko drugi. Mislim da treba spajati velike sportske manifestacije sa humanošću kako bismo zajedničkim snagama pomogli onima kojima je najpotrebnije“, naglasio je naš sagovornik.

Magični susret sa Seri indijancima: Pretrčati 90km u jednom danu kroz pustinju Sanoran
Igor Vojnić Zelić: Spartatlon – sama reč kaže, jedna od najtežih trka na svetu

Povezani članci

4 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed