Istraživanje: Ultra trčanje doživljava do sada neviđen trend u svetu

Ultra trčanje iliti trčanje distanci većih od maratonske doživelo je neviđenu popularnost. Kao što je studija pokazala, u 2018. godini je broj učešća na trkama bio 18x veći nego u 1996. godini i 4.5x veći nego u 2008. godini. To je nešto što čak ni Adaranad Fin nije spomenuo u knjizi The Rise of the Ultra Runners.

Ultratrkači trče više trka godišnje nego ranije

Ovome je, pored porasta broja novih ultratrkača, doprinela i činjenica da trkači trče više ultra trka godišnje nego ranije.

Sada čak 41% trkača učestvuje na više od jedne ultre godišnje, 24.9% njih trči 2 ultre, a 9.5% tri ultre godišnje. Kada oduzmemo ove “duplikate” i pogledamo samo broj trkača koji trče ultre, nevezano za broj trka godišnje, njih ima skoro duplo manje: 

Iako je ultra trčanje sve popularnije i ultra trkača sve više, oni su sve sporiji. 

Ovo se odnosi na sve trkače: sve distance, godine i oba pola. Prosečan ultratrkač je dodao 1:41min/mile svom prosečnom pejsu, što znači da je usporio 15% u odnosu na 1996. godinu. Ovo ne znači da su svi trkači postali sporiji, već da se manje spremni trkači odvažuju na ultra distance. 

Ultra trčanje privlači ljude u 30im i 40im godinama

Za kraj ostavljamo dva možda utešna podatka za ultra trčanje

Prvi: oko 70% ultratrkača su u svojim 30im ili 40im godinama. 

Drugi: većina ultratrkača započne svoju ultra karijeru kraćim distancama ali i lošijim pejsom. Pejs unapređuju sve do 20. trke u proseku kada dostignu prijatan pejs koji dalje održavaju. 

Da li ste vi nekada učestvovali na nekoj ultri? Kako se vama čini ultra trčanje?