Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Legenda o Cliff Young-u: 61-godišnji farmer koji je pobedio na najtežoj trci na svetu

cliff_young

Legendarna priča o Cliff Young -u već je poznata mnogim trkačima. Ako vam nije poznata, uživajte u ovoj fascinantnoj priči.

Neočekivani učesnik najteže trke na svetu

Svake godine Australija je domaćin 885 kilometara dugog ultramaratona od Sidneja do Melburna. Smatra se među najiscrpljivijim ultramaratonima na svetu. Trka traje pet dana, a obično to pokušavaju samo sportisti svetske klase koji treniraju posebno za taj događaj. Ovi sportisti obično imaju manje od 30 godina, a podržavaju ih velike kompanije.

1983. na početku ove trke pojavio se čovek po imenu Cliff Young. Cliff je imao 61 godinu i nosio je kombinezon i radne čizme. Na opšte iznenađenje svih prisutnih, Cliff nije bio gledalac. Pokupio je svoj startni broj i pridružio se ostalim trkačima.

Štampa i drugi sportisti postali su radoznali i ispitivali su Cliffa. Rekli su mu: “Ti si lud, nema šanse da završiš ovu trku.”

Na šta je on odgovorio: “Da, mogu. Vidite, odrastao sam na farmi na kojoj nismo mogli priuštimo konje ili traktore, i sve vreme svog odrastanja, kad god bi se oluje spremale, morao sam da idem i sakupim ovce tako što sam ih okruživao. Imali smo 2.000 ovaca na 2.000 hektara. Ponekad bih morao da držim te ovce dva ili tri dana. Trajalo je dugo, ali uvek bih ih uhvatio. Verujem da mogu da trčim ovu trku . “

Kada je trka započela, profesionalci su brzo ostavili Cliffa iza sebe. Gužva i televizijska publika su se zabavljali jer Cliff nije ni pravilno trčao, mnogi su se čak plašili za sigurnost starog farmera.

Sećate se priče o kornjači i zecu? Nastavak priče je jako sličan

Svi profesionalni sportisti su znali da je trebalo oko 5 dana da se trka završi. Da bi se takmičilo, trebalo je trčati oko 18 sati dnevno i spavati preostalih 6 sati. Stvar je u tome što Cliff Young to nije znao!

Kad je došlo jutro drugog dana, sve je čekalo novo iznenađenje. Cliff ne samo da je još uvek bio u trci, već je nastavio da džogira cele noći.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Na kraju su Cliffa pitali o njegovoj taktici za ostatak trke. Na nevericu svih, tvrdio je da će trčati pravo do cilja, a da neće spavati.

Cliff je nastavio da trči. Svake noći se približavao vodećoj grupi. Do poslednje večeri nadmašio je sve mlade sportiste svetske klase. Bio je prvi takmičar koji je prešao cilj i postavio je novi rekord staze.

875km dugu trku Cliff Young je istrčao za 5 dana, 15 sati i 4 minuta

Kada je Cliff-u dodeljena pobednička nagrada od 10.000 USD, rekao je da nije znao da postoji nagrada i insistirao je da nije ušao u trku zbog novca. Na kraju je sav svoj dobitak podelio drugim trkačima, što ga je učinilo zvezdom u čitavoj Australiji.

Inspiracija za generacije koje su došle posle njega

Spomen ploča Cliff Young u Beech Forestu

Sledeće godine Cliff je ušao u istu trku i zauzeo 7. mesto. Nije ga zaustavio ni izmešteni kuk tokom trke.

Cliff je ponovo došao do izražaja 1997. godine, u dobi od 76 godina, kada je pokušavao da sakupi novac za beskućnike trčeći oko australijske granice. Pretrčao je 6.520 kilometara trke od 16.000 kilometara pre nego što je morao da se povuče jer mu se jedini član posade razboleo. Cliff Young preminuo je 2003. u 81. godini.

Pogledajte dokumentarac o Cliff-u

Izvor: elitefeet.com

3 Comments

3 Comments

 1. Zoran Mrkic

  25.10.2020 at 08:48

  Fantasticna i inspirativna prica.

 2. Svetozar Petrović

  29.10.2020 at 10:35

  Brate, mili… Nije znao da može da se odmara.

 3. Čika Stevica

  29.10.2020 at 11:39

  Ko Srbska vojska u prvom svetskom ratu.Tu bi imao konkurenciju

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Vikend za nama je obeležio veliki broj trka u sportovima koje volimo. Ulično trčanje, trail trčanje, triatlon, ultra trčanje bilo je svega, neko bi...

* Naslovna

Dvadeset jedan ultramaratonac je poginuo nakon što su ekstremni vremenski uslovi pogodili planinsku trku od 100 kilometara (62 milje) na severozapadu Kine, prenosi CNN....

* Naslovna

Ultramaraton je trka koja je duža od maratonske. Sa ekspanzijom trka u svetu došlo je do toga da postoje ultre koje su samo malo...

* Naslovna

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...