Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

Kako trening brda poboljšava trčanje na asfaltu?

Zašto je poželjno trenirati na trail podlozi iako ne planiramo da trčimo trail trke?

Trener Beogradskog trkačkog kluba, Miloš Milisavljević zvani Spartak upravo priprema nekoliko desetina trkača iz BRC Trail Crew za prve trail trke ili najduže distance, ali u isto vreme uspešno ih priprema za njihove najbrže ulične trke!

Spartak nam daje odgovor na gore postavljeno pitanje u videu (na kraju teksta) i ukratko objašnjava sledeće aspekte treninga:

 • trening oporavka (na trail podlozi učite da trčite sporije u fazama oporavka)
 • trčanje na osećaj, bez praćenja pejsa na satu ili telefonu
 • kako doći do savršene kadence
 • jačanje mišića

Iako nemate nameru da se upuštate u trail trčanje, iskoristite blizinu parkova i šuma sa uređenim stazama, gde ćete na prirodnoj podlozi pripremiti svoje telo za najbolje performanse na asfaltu!

1 Comment

1 Comment

 1. Joca

  28.02.2020 at 10:56

  Dragi ljudi, zamolio bih vas za savet, novajlija sam u svetu trčanja želeo bih da ako je neko u mogućnosti da mi pomogne. Sajt i tekstovi su fenomenalni, inspirativni, informativni i jako puno znače za početnike, hvala vam na tome. Trčim već 3 nedelje aktivno bez preskakanja sa programom koji sam skinuo sa sajta trcanje.rs (konkretno polumaraton za 10 nedelja) koji sam modifikovao dodao sam još dve nedelje treninga kao pripreme da bih dostigao fizičku spremnost da izdržim predvidjeni program.
  Trenutno trčim na kombinovano (Trail) zemljano-travnatoj malo i kamenitoj podlozi i nemam nikakvih problema sa bolovima u nogama ni povredama, uzimam magnezijum i obavezno se 15ak minuta istežem posle treninga i naravno obavezno zagrevanje pre treninga.
  Zanima me da li treba da ubacim u svoj trening trčanje na betonu i asfaltu? (strah me je da ću imati probleme sa kolenom kada budem trčao polumaraton ako Bog da zdravlja).
  Da li treba da ubacim trčanje koje ima uspona i nizvrdica?
  ps. Imao sam operaciju prednjeg ukrštenog ligamenta 2016 godine oporavio sam se skroz sad je kao novo.
  Hvala svima koji izdvoje vreme za čitanje i pomoć.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako očistiti patike od blata je tema koja je uvek aktuelna sa početkom jeseni. Jer kada jesen dođe lepota trejl trčanja jako brzo bude...

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...