TrkeVesti

Wings for Life World Run 2019 – i Beograd trčao za one koji to ne mogu!

Nema komentara

Wings for Life World Run ima cilj da podrži neprofitnu organizaciju Wings for Life, koja se bavi istraživanjem bolesti i povreda kičmene moždine.

Interesantno je da se ova trka realizuje na isti dan u isto vreme u preko 70 zemalja širom sveta – bilo da je u njihovoj vremenskoj zoni noć ili dan i bilo da ih dok trče prati sunce ili nevreme. Beograd je bio deo te trke u nedelju 5. maja u podne po srednjeevropskom vremenu, a svaki takmičar je startninom od 10€ doprineo humanom cilju.

Wings For Life World Run je specifičan po tome što ne postoji klasičan cilj – u ovoj trci je važno da ne dozvolite da vas prestigne “Catcher Car“ odnosno Wings For Life automobil (ili virtualni automobil na mobilnoj aplikaciji za pametne telefone) koji se kreće istom brzinom svuda na svetu.

Više od 120.000 ljudi je taj dan trčalo na Wings for Life World Run trci, a najdirljivija priča dolazi nam iz Švajcarske.

Emocije su tamo bile veoma jake za Davida Mzija, koji zbog povrede kičmene moždine vodi žestoku borbu za oporavak još od 2010. godine. Kada je kročio preko svoje startne linije, bilo mu je teško da savlada sve što je osećao.

Na globalnom nivou pobednici su bili Rusi Ivan Motorin sa 63.37 km i Nina Zarina sa 53.72km!

Mzi je ipak imao najdirljiviji momenat, na šestoj po redu trci Wings for Life, simbolički je svojim nastupom pokazao suštinu trke Wings for Life – posle povrede koju je doživeo 2010-e, sada je dobio priliku da stane na svoje noge na WFL startnoj liniji, ujedno i pomogne da se nastavi finansiranje istraživanje povreda kičmene moždine. Mziju je još uspelo da inspiriše sugrađane u Cugu, švajcarskom mestu od oko 30.000 stanovnika – ovaj 31-godišnjak je prešao 390 metara pre „Catcher car-a“.

To je učinio sa još 120.000 registrovanih trkača 186 nacionalnosti, zajedno su svi prešli 1.103.276 km na 323 lokacije u 72 zemlje.

Naravno, to podrazumeva i velike kontraste u uslovima, sneg je bio neočekivana prepreka Italijanima, u Indiji je temperatura dostigla i 35 stepeni, a Ruskinja Zarina je oborila svetski rekord iz 2017-e, upravo u Cugu – prevazišla je Poljakinju Dominiku Stemah, i to za 0.16km!

Catcher car vozači su bile velike zvezde poput šampiona Dakara Matijasa Voknera, legende Formule 1 Dejvida Kultarda, ski skakača Adama Mališa, što je bio dodatni motiv za trkače. Zato sa nestrpljenjem čekamo već 7. trku, koja će 2020. biti održana u nedelju, 3. maja.

Wings for Life trka okupila je na Ušću trkače u humanoj misiji!

Ovaj put, u takvoj trci u Beogadu, najbolje rezultate su ostvarili Ivana Rogić (16,79 km), Aleksandra Radojčić (17,66) i pobednica Jelisaveta Jovičić (21 km), dok su u muškoj konkurenciji u vrhu Luka Banda (22,54 km), Vladimir Tešanović (24,33 km) i pobednik Dejn Evans iz Velike Britanije sa 30,70 km!

Prvaci WFL trke u Beogradu dobili su i vaučere od 10.000 dinara za Asics patike, drugoplasirani su nagrađeni velikim Red Bull paketom, trećeplasirani mesec dana članarine u Capital Crew klubu uz 30 posto popusta u Tref Sportu.

Deo trke bio je i naš veslač Marko Dragosavljević, koji je u svojoj Bačkoj Palanci paralelno vodio svoju borbu za lečenje od povreda kičmene moždine.

10. MAJ SVETSKI DAN KRETANJA: ZAŠTO JE VAŽNO HODATI NA RADNOM MESTU?
Trke su virtuelne, ali trčanje je stvarno – kao i medalje
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed