maraton-mira-01
Svanulo je oblačno jutro, uz slabu kišicu ali se vreme prolepšalo. Posle jučerašnje etape kada je ekipa trkača startovala iz Novog Sada, došao je red i da se trči i kroz Beograd, na putu za Grčku, odnosno do Soluna – vojničkog groblja Zejtinlik, gde će “Maraton za mir” imati svoj cilj.  Moto ovogodišenjeg maratona za mir je “trčimo za mir na balkanu, za radostan osmeh dece”.

Ispred Doma vazduhoplovstva u Zemunu je održan sportski i kulturno-umetnički program povodom druge etape “Maratona za mir”. Program je bio bogat i interesantan kako učesnicima tako i posmatračima. Učestvovali su KUD “Abrašević”, etno grupa “svitanje”, a “senzal kapoera” su prikazali borilačke veštine iz Brazila. Danas se trčalo ulicama Zemuna, Novog Beograda, Starog grada i Zvezdare.

maraton-mira-02

Trkači i posmatrači su zračili vedrinom i dobrim raspoloženjem i posle tog uvodnog programa u 11 časova je startovala trka ulicama Beograda. Učesnici etape kroz naš glavni grad su imali obezbeđenje MUP-a Srbije tako da su nesmetano trčali trasu od skoro 10km.

Bilo je tu starijih trkača- veterana, ali i juniora i seniora, rekreativaca i takmičara. Ova tradicionalna trka nije imala takmičarski karakter, već su i stari i mladi trčali kao jedan pozdravljajući ideje mira i prosperiteta. Pored učesnika iz Srbije, učestvovali su trkači iz Bugarske i Makedonije. Neki trkači su nosili zastave Srbije, Makedonije, šarenu zastavu mira i kluba koji je organizator trke “Maraton mira vidovdan 99”.

maraton-mira-03

Bio sam jedan od trkača na toj manifestaciji i bilo mi je drago da vidim neka poznata lica na trci i da polako trčim sa njima. Celu trasu smo prošli za nešto više od sat vremena i nekima je to bio dobar trening. Na kraju etape kroz Beograda učesnici su produžili prema Smederevu gde će danas nastaviti trčanje. Ja im želim da im korak bude lak i neka ih zdravlje posluži!

škola trčanja