Trkači reporteriTrke

Zašto bi neko otišao na Podgorica Millennium Run? Organizacija na nivou!

1 komentar

20. novembra se održao Podgorica Millennium Run. Dani pred trku su bili jako kišoviti, pa je sama činjenica da kiša nije pala u nedelju, obradovala trkače i trlačice, i mene među njima.

Oko 700 trkača i trkačica, iz skoro 30 različitih država je nastupilo u glavnom gradu Crne Gore. Održale su se četiri trke na sedam mostova i to 5km, 10km, 21km i 42.

Kako sam u tom momentu već vukla upalu pokosnice neko vreme (kakav šok), nisam očekivala neki specijalan rezultat. Ipak istrčala sam 10km za 1:10.48, pejsom od 6:58.

Rezultati: protime.si/

Pljusak nas je izbegao

Nakon trke koja je počela i završila na Milenijumskom mostu mnogi trkači su ostali i ispratili dodelu nagrada. A nagrade su bile brojne. Nagrađeni su bili trkači sa sve četiri grupe plus u kategoriji najboljih Crnogoraca i Crnogorki.

Trčali smo kroz grad na istočnu stranu i oko severnog brda Gorica (po kom je i sam grad dobio ime). Prošli smo Saborni hram Vaskrsenja Hrstovog, a nedaleko od hrama smo se razdvojili od polumaratonaca i maratonaca. Maratonci i polumaratonci su nastavili svoju stazu i razdvojili se negde oko 14 kilometra.

Kako je bilo u Podgorici?

Fotka: Podgorica Millennium Run

Preuzimanje paketa se održalo u Hiltonu u Podgorici gde su bile izložene sve pojedinačne majice, Garmin satovi, ali i majice sa likom Tita – jer Titograd 😀

Opšti utisak je fenomenalan. Nas je ugostio organizator, Igor Majer, pa je odsedanje u hotelu koji ima i spa bilo više nego od pomoći za trku u nedelju.

Nažalost kiša me jeste sprečila da iskoristim sve što Podgorica ima da ponudi, ali kratkotrajne pauze pljuskova su mi dozvolile da posetim muzeje – Podgorica muzej i galeriju i galeriju Risto Stijović.

Staza je bila više nego korektna. Bilo je blagih nizbrica i uzbrdica, ali ništa što bi uplašilo trkače i nagnalo ih da ovu trku preskoče. Okrepe su se našle baš tamo gde su bile potrebne, tako da od mene ocena pet.

Najbolja staza po mom mišljenju je ova najduža – maratonska. Okej, nisam je trčala ali znam da prolazi drumom između vinograda, i preko svih sedam mostova koji se u ovom glavnom gradu nalaze. Trasa sa kojom obiđete kompletan grad.

Nagrađivana trka: Podgorica Millennium Run

Foto: Najbolja manifestacija 2022. u Podgorici, Podgorica Millennium Run Facebook

Podgorica Millennium Run je proglašena za najbolju manifestaciju u 2022. godini od strane Turistička organizacija Podgorice! TOP svake godine u decembru organizuje manifestaciju ,,Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu“ u okviru koje dodjeljuje priznanja pojedincima i kolektivima za doprinos turističkoj promociji grada.

Kada pričamo o postolju, pričamo o Nori Trklja Boci

Na ženskoj trci, bitka se vodila između Marija Vrajić iz Hrvatske i dve Srpkinje Nora Trklja Boca i Biljana Kirađieva. Rezultat ove trke je odlučen tek u poslednjih osam kilimetara. Nora se nije dala i iskoristila je rezerve da bi pobedila sa 2:58.34. Marija Vrajić stigla je druga za 2:59.09, a treća Biljana Kirađieva (3:07:53).

Na maratonu je trčalo više ljudi u odnosu. na 2021. i to 72. u muškoj i 16 u ženskoj kategoriji.

Na maratonskoj distanci pobedio je Kipruto sa vremenom od 2:28.52. Drugi je stigao Ivan Bubnov iz Rusija sa 2:29.32. Treći Jonas Miler za 2:35.16 koji se Boga mi rvao sa Antom Živković (2:39.51) iz Hrvatske i Sašom Bogojevskim (2:36.10).

Na polumaratonu ove godine pobedio je prošlogodišnji pobednik na maratonskoj distanci – Bogdan Semenovič sa 1:06.33. A njegova žena Natalija u ženskoj kategoriji. Ovako izgleda lista prva tri mesta u obe kategorije:

Olivera Jevtić je trčala i završila druga sa vremenom od 1:17:31

Kakvi su utisci trkača?

Fotka: Privatna arhiva, Bojana Savić, Nataša Obradović i Ana Grubin

Nataša Obradović, polumaraton: „Organizacija je odlična. Sve je bilo potaman. Staza je skroz korektna, plus nema puno trka u tom periodu! Savršen način da se popuni novembar!“

Ana Grubin (Mihajlovski), polumaraton: „Strava organizator. Strava vreme. Strava ljudi. Treba li više išta?“

Živorad Perić, polumaraton: „Podgorica je napravila dobar maratonski vikend. Čista desetka za organizaciju. Imali smo dobro pripremljenu trku. Trasa je dobra za postizanje dobrog vremena, bilo je dosta okrepe na stazi. Podgoričani su nas lepo bodrili tokom cele trke. Cilj sa prilazom ka mostu je dobar , medalje su top kao i majice. Pio sam kafu sa našom Oliverom Jevtić upoznao sam Stenlija Kenijca pobjednika muške trke i još dosta predivnih ljudi. Uživao sam svakog trenutka u dobroj energiji i ako budem u mogućnosti trčaću opet na Podgorica milenijum run!“

Šta 1.300 kaplara, Viking Challenge Kup i Državno prvenstvo u planinarskom trčanju imaju zajedničko? Aranđelovac.
čičak trail 2023: Trka višnjičkim „Grand kanjonom“
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Trčao sam maraton. Staza jeste bila dosta ravna,medjutim,jaaaako malo takmicara,te je dosta frustrirajuce ne videti skoro nikoga na stazi. Istrčao sam za korektno vreme,3:10:50
    Takodje,vetar je bio surov na pojedinim mestima. Organizator se potrudio da takmičarima ništa ne manjka,osim takmicara…

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed