Trke

Detaljna trasa Beogradskog maratona

78 komentara

Kakva izgleda staza Beogradskog maratona? Ovo pitanje može postaviti učesnik polumaratona ili maratona koji se prvi put pojavi na trci i to sa razlogom. Zašto? Sam pogled na uputstvo i malu mapu koju dobijate u sklopu takmičarskog paketa ne daje mnogo informacija, sve je maksimalno uprošćeno, bez detalja. Mreža ulica ne postoji, dati su samo nazivi pojedinih ulica kojima se trči, pa treba poznavati grad da bi došli na start. Takođe je teško orjentisati se samo gledajući u mapu u odnosu na obeležene stanice i ulice koje seku trasu. Pa ipak, ukoliko instalirate Google Earth detaljne mape možete pogledati u ovom programu: Fun Run – 5km, Polumaraton – 21km, Maraton – 42km.

Ovo je naš doprinos Beogradskom maratonu, a želja nam je da informacije iz ovog članka pretočimo i u predavanje za učesnike trke. Zato je svaki vaš predlog dobrodošao, a ukoliko imate nejasnoća rado ćemo se potruditi da pronađemo odgovor na vaše pitanje.

Oficijalna mapa maratona i polumaratona. Grafika: bgdmarathon.org Kliknite da dobijete detaljniju sliku

O mapi Beogradskog maratona

S obzirom na entuzijazam ekipe okupljene oko sajta Trčanje.rs, želja nam je da vam predstavimo detaljnu mapu polumaratona i maratona koju smo sami sastavili. Na sledećih 12 slika data je trasa maratona (crveno) i polumaratona (plavo). Kao što se i iz oficijalne mape primećuje, veći deo maratonske staze se preklapaju, a to je na našim slikama prestavljeno ljubičastom bojom.

Na slikama su ucrtane okrepne stanice sa vodom, na mestima gde su bile prethodne godine (2009.) što se u pojedinim delovima razlikuje od oficijalne mape. Takođe je na slikama crvenim krstom označeno mesto gde možete dobiti prvu pomoć, a na začelju kolone obavezno se kreću i ambulantna kola.

S obzirom da trasa nije oficijalno označena na svakom kilometru, teško je precizno tempirati tempo ako nemate GPS uređaj, pa vam dajemo i kilometražu. Skrećemo pažnju da na oficijalnoj mapi maratona nije najbolje predstavljana kilometraža.

Kako doći do starta trke?

Ako dolazite na start sopstvenim prevozom dobro je da znate da se parkiranje u zonama 1,2 i 3 nedeljom ne naplaćuje. To su sva ulična parking mesta osim zvaničnih parkirališta parking servisa. S obzirom da će policija zaustaviti saobraćaj u okolini staze maratona nekih sat i po pre starta, računajte i na gužve. Sva vozila na trasi maratona će biti uklonjena već u večernjim časovima u subotu, 17. aprila. Savet vozačima – trkačima: koristite ulice koje su prohodne i prakirajte se propisno.

Ukoliko dolazite do starta javnim prevozom znajte da će na dan maratona doći do izmene linija GSP-a. No, na sajtu Beogradskog maratona uvek postoji dobro i detaljno upustvo o svim izmenama. Po objavljivanju izmena u saboraćaju za ovu godinu, i mi ćemo ih objaviti na sajtu Trčanje.rs.

Zona starta trke. Izvor: bgdmarathon.org

Pre starta

Vodu možete dobiti na ulasku u predstartnu zonu, ali opšta preporuka je da vodu ne pijete pola sata pred start trke. U zoni gde se nalazi zona za presvlačenje postoji i nekoliko WC-a, pa posetite neki od njih da vam nebi zatrebao kad ne treba. Često je ispred WC-a gužva pa uvek planirajte par minuta da potrošite u čekanju.

Start Beogradskog (polu)maratona

Start Beogradskog (polu)maratona je ispred poslovnice JAT-a u Bulevaru Kralja Aleksandra (nekada Bulevar Revolucije). Trči se u obe kolovozne trake. Ako volite da trčite sredinom, obratite pažnju na tramvajske šine koje prolaze centralnim delom Bulevara kao i na ivičnjake u tramvajskoj baštici. Potez do Vukovog spomenika (ugao sa Ruzveltovom) je blag i skoro neprimetan uspon. Pošto je ovo prvi kilometar ne forsirajte, čuvajte snagu.

Odmah pored starta sa leve strane je Crkva Svetog Marka, posle koje trčimo pored Tašmajdanskog parka. Drvored u Bulevaru Kralja Aleksandra je isečen radi sadnje novog, pa računajte na to da će pogled uz Bulevar biti pomalo neobičan.

Sl.2. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Od Vukovog spomenika do Slavije

Potez od Vukovog spomenika do ugla sa ulicom Branka Krsmanovića je uspon koji postepeno raste. Tada počinje najteži uspon uz ul. Branka Krsmanovića koji je toliko jak da je ovde najbolje usporiti maksimalno da bi ste taj uspon prešli sveži i odmorni. Prošetajte uzbrdo ili džogirajte lagano ovih par stotina metara, jer svaki brži tempo od ovoga će vam trošiti dragoceni glikogen koji će vam trebati u drugom delu trke. Čim ste došli do Crvenog krsta (ugao sa Žičkom) došli ste na najviši deo maratonske staze, odavde će sve do Brankovog mosta biti nizbrdica. Nizbrdica je progresivna, na početku blaga a potom sve jača. Nemojte da vas prevari taj osećaj brzine, jer se krećete nizbrdo, budite oprezni i čuvajte se od povreda. Žeđ ćete moći da ugasite tek posle 5 km na skretanju posle Nemanjine ulice.

SAOBRAĆAJ: Bulevar oslobođenja prema Slaviji će se zatvoriti za saobraćaj nekih sat vremena pre starta, kao i Čuburska i Žička ulica. Beogradska ulica će biti zatvorena dosta ranije. Ceo potez oivičen Bulevarom Kralja Aleksandra, Branka Krsmanovića, Cara Nikolaja, Mekenzijevom će biti blokiran za saobraćaj dok ne prođu svi takmičari na polumaratonu i maratonu, kao i rekreativci koji trče trku zadovoljstva na 5 km.

Sl.3. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Nemanjinom

Potez od Slavije do kraja Nemanjine ulicu (od 4. do 5. kilometra) je najstrmiji deo nizbrdice na celoj stazi maratona. Budite posebno oprezni na ovoj deonici, jer je ovde najveća mogućnost da zaradite neku neprijatnu povredu. Ne forsirajte nizbrdo, zadržite svoj tempo. S obzirom da trasa prolazi pored razrušenog kompleksa vojnih objekata u Nemanjinoj ulici, trudite se da ne trčite uz levu ivicu kolovoza, jer preti opasnost od obrušavanja, koju su prepoznali i ljudi iz gradskog saobraćajnog preduzeća i izmestili autobusku stanicu nekoliko stotina metara ranije.

Vodom se možete osvežiti posle skretanja iz Nemanjine, a odavde do kraja Gavrila Principa je ravna staza. Tu možete sebi dati oduška. Ponovo ćete naići na uspon kako se budete penjali na Brankov most, recimo od  ugla sa Zagrebačkom i tek na sredini mosta ponovo očekujte nizbrdicu.

SAOBRAĆAJ: Ulica Kneza Miloša i Trg Nikole Pašića će biti zatvorena na samom startu trke gde se okupljaju rekreativci na trci zadovoljstva na 5km i gde (polu)maratonci preuzimaju startne pakete. Takođe je i Takovska ulica zatvorena do ugla sa Kosovskom.

Prelazak na Novi Beograd preko Brankovog mosta

Sl.4. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Kada ste se našli na sredini Brankovog mosta, videćete veliki deo Novog Beograda, a staza će ići blago nizbrdo do prvog skretanja na semaforu udesno oko TC Ušće. Vodu očekujte negde oko 7,5 kilometra. (podaci iz prošle godine)

Na povratku kada ste već na 18. kilometru za polumaratonce i 23. km za maratonce, kretaćete se u različitim pravcima: maratonci skreću ulevo da istrče još jedan krug po Novom Beogradu i Zemunu, dok polumaratonci trče pravo preko Brankovog mosta i dalje ka cilju. Uspon uz Brankov most teško pada posle ravnog Novog Beograda, ali ne posustajte. Ako vam je teško, malo usporite i preraspodelite preostalu energiju za finiš.

SAOBRAĆAJ: Ovaj deo trase u zoni oko Brankovog mosta će biti zatvoren sve dok i poslednji maratonac bude na stazi. Alternativni pravac za saobraćaj je stari železnički most i ulice Vladimira Popovića na Novom Beogradu i Karađorđeva u starom gradu.

Bulevarom Nikole Tesle

Sl.5. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Kada ste se na 7-8 km okrepili vodom, nastavljate dalje iza Palate „Srbija“ Bulevarom Nikole Tesle i dalje prema Hotelu Jugoslavija. Staza je prava i ravna, najzeleniji deo staze. Uživajte na ovom potezu i pokušajte da u uhvatite ritam. Čak i ako vreme 18. aprila bude veoma toplo na ovom potezu možete očekivati nešto lakše trčanje.

Polumaratonci u povratku prolaze pored starog Merkatora, preko kružnog toka Bulevarom Mihajla Pupina na prvom semaforu skreću desno pored Atrium-a ka Novom Merkatoru gde opet skreću desno i prave šikanu. Dalje prolaze pored Telenora i Telekoma ka Bulevaru Milutina Milankovića.

SAOBRAĆAJ: Bulevar Mihaila Pupina će biti zatvoren na većem potezu oko polumaratonske staze, dok trkači ne završe ovaj deo. U drugom krugu na Novom Beogradu kada se maratonci raštrkaju, policija će propuštati vozila preko trase maratona, ali oprezno i na način da ne ugrozi trkače.

Savet + za navijače: Kako je ovaj deo staze blizu reke, vašim navijačima (ili logističkoj podršci sa hranom i izotoničnim napicima) savetujemo da vas ovde čekaju. Ovaj deo staze maratonci prolaze dva puta, a uz desetak minuta pešačenja možete se vratiti do Brankovog mosta te sačekati drugi put polumaratonce ili po treći put videti maratonce.

Tošin bunar

 
Sl.6. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Maratonci će se kretati Tošinim bunarom i blizu studentskog grada oko 13,3 km i 29,6 km (drugi krug) imaće prilike da dobiju vodu, ali i prvu pomoć ako im zatreba. Tošin bunar je poznat po Romima koji željno isčekuju da vam „bace kosku“. Stanovnici Zemuna često izađu na ulice i bodre trkače, što predstavlja jedan od retkih delova staze na kojima možete dobiti dodatnu motivaciju da istrajete.

SAOBRAĆAJ: Vozači će koristiti autoput, a Studentska ulica će biti otvarana po mogućnosti ali samo toliko da trkačima ne smeta. Zato je poželjno da vozači koriste alternativne pravce.

Odvajanje maratona i polumaratona

Sl.7. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

U Zemunu se polumaratonci odvajaju od maratonaca u 11. kilometru. Maratonci produžavaju pravo ulicom 22. oktobra i dalje prema Vrtlarskoj, Ivićevoj i Tošinom Bunaru, dok polumaratonci skreću levo u Aleksandra Dubčeka i dalje prema Bulevaru Mihaila Pupina.

SAOBRAĆAJ: Ulice Džona Kenedija, Pariske Komune i Goce Delčeva nisu prohodne dok polumaratonci ne istrče svoju trasu koja prolazi ovuda.

Držite tempo na ravnom delu staze

Sl.8. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Polumaratonci prolaze pored Merkatora, prave šikanu negde kod policijske uprave i nazad Bulevarom Zorana Đinđića do Bulevara umetnosti gde nastavljaju pored Telekoma do zgrade Beokeramike gde prave još jednu šikanu, pre nego što uđu u Bulevar Milutina Milankovića (bivši Treći Bulevar). Maratonci idu dalje Tošinim Bunarom prema Novobeogradskim blokovima 60, 63 i 64.

SAOBRAĆAJ: Bulevar Milutina Milankovića ostaje zatvoren na početku i kraju a deo oko polumaratonske staze se otvara kad polumaratonci istrče ovaj deo. Ulice Omladinskih Brigada i Narodnih heroja su alternative za lokalni saobraćaj, dok je veza sa ostalim delovima grada preko autoputa, koji je ionako preopterećen radovima na Gazeli.

Ukrštanje trasa u ulici Milentija Popovića

Sl.9. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Polumaratonska staza se na kraju Bulevara Milutina Milankovića (ugao sa Milentija Popovića) spaja sa maratonskom i zajedno idu dalje pored Delta Holding kompleksa i Hyatt-a. Maratonci za to vreme trče ulicom Jurija Gagarina pored Belvila i OTC-a (buvljak) gde ih negde na 21,4 km očekuje voda, baš pred uključenje u Milentija Popovića.

Ulica Jurija Gargarina za maratonce može biti veoma teška za trčanje. Usled malo zelenila i puno betona, ovaj deo staze može posebno da bude težak usled najviših temperatura koje se postižu. Obratite pažnju da kasnije ovaj deo prolazite oko 35 km kada, ukoliko trčite maraton za oko 4h, oko 12:30h – 13h može biti veoma toplo. Postavite prijatelje da vas sačekaju ovde i daju vam potrebnu snagu da završite maratonsku trku.

SAOBRAĆAJ: Ulica pored OTC-a (Proleterske Solidarnosti) je zatvorena između trasa polumaratona i maratona, a Blokovi 19a, 22, 23, 24, 25, 28 i 29 su vezani za autoput.

Maratonci trče počasni krug

Sl.10. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Maratonci nastavljaju svoj put Zemunskom ulicom i dalje Nehruovom. U oko 15. tj. 31. kilometra gde prestaje Tošin Bunar a počinje Zemunska ulica, nalazi se voda, pa se osvežite. Ukoliko nosite dekstrozu, gel ili energetsku štanglicu ovo je pravo vreme da prezalogajite.

SAOBRAĆAJ: Bežanija i Savski Blokovi imaju vezu sa ulicom dr. Ivana Ribara i Vukasovićevom.

Jurija Gargarina

Sl.11. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Nehruovom ulicom staza se spaja sa Ulicom Jurija Gagarina, koja je jedna od najdužih Beogradskih ulica. Posle skretanja u nju, kod 17. odnosno 33. kilometra, maratonci idu još nekih 400 metara dalje gde je okretnica i vraćaju se Gagarinovom prema Piramidi, Delta City-ju, Belvilu i dalje prema Milentija Popovića. Voda maratonce očekuje na 19. odnosno 35. kilometru. Kao što smo već napomenuli ovaj deo staze može biti posebno vreo kada ga budete prolazili drugi put. Olakšanje mogu da vam donese brojna publika koja se često skupi u Nehruovoj. Ljudi ovde umeju da iznesu stolice duž staze i ispijajući hladno pivo često komentarišu maratonce. Izdržite!

SAOBRAĆAJ: Nehuova će biti prohodna za saobraćaj samo između blokova 44 i 46, a Gandijeva i Omladinskih brigada će biti samo na momente prohodne ako se time ne ugrožavaju maratonci.

Cilj (polu)maratona

Sl.1. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Cilj (polu)maratona je posebno interesantan. Kada se nađete pri kraju maratona ili polumaratona u ulici Kraljice Natalije (bivša Narodnog Fronta) na 41 i 20. kilometru, znajte da uzbrdica koju ste osetili penjući se uz Brankov most i Brankovu ulicu do Zelenog venca jenjava. Ovo je pravo vreme da sakupite svu prostalu energiju za forsiranje uz Kneza Miloša, što je i ubedljivo najveći uspon na stazi koji, na svu sreću, kratko traje (od „Odeona“ do „Londona“). Dalje je do cilja samo pitanje koliko ste zadržali svežine i da li želite da finiširate sprintom. Ne zaboravite da namestite kosu pre ulaska u finiš. Izgledajte lepi na finišer fotografiji.

Zona cilja trke. Izvor: bgdmarathon.org

Pre ulaska u cilj obratite pažnju na još jedno razdvajanje maratonaca i polumaratonaca. Maratonci završavaju trku u levoj traci – bliže česmi na Terazijama. Nakon prolaska kroz cilj nastavite da se krećete kako bi trkači i trkačice iza vas mogli da uđu u cilj. Ne zaboravite da ako ste završili maraton pokupite medalju. Svi dugoprugaši dobijaju okrepu.

Sada kada imate celu stazu pred vama, red bi bio da je u zadovoljstvu i istrčite. Ja znam da ću se 18. aprila naću upravo na toj, crvenoj stazi, kao i moji prijatelji maratonci. Mnogi moji drugari će biti na plavoj, polumaratonskoj stazi, a sigurno se viđamo na startu i cilju. Vas koji se razmišljate da sledeće godine trčite (polu)maraton u Beogradu pozivam da budete navijači na stazi, ako ne trčite trku zadovoljstva na 5km. Vidimo se 18. aprila.

Utisci sa 17. Novosadskog polumaratona
Trčite BG polumaraton sa nama: nedelja 9/11

Povezani članci

78 komentara. Leave new

 • Bravo! 😉

  Odgovori
 • @ Šime / bilo je naravno,…na rukama Zemunaca

  Odgovori
 • Ćaos

  Jel lane bilo časovnika na 10 km nesećam se nešto?
  Treba sat bre!

  Odgovori
 • Odlican prikaz staze za one koji bi prvi put trcali u BG,samo bih napomenuo za one koji trce polumaraton da postoje jos 2 manje uzbrdice (mislim da ih nema u tekstu),a to je od Merkatora kad se napravi polukrug prema telekomu (bul.Umetnosti)-od telekoma do bloka 28 (pored ambasade Ceske ili Slovacke-nisam siguran).i od skretanja iz bul. Milutina Milankovica prema ulici Milentija Popovica pored SC.Uzbrdica nije velika (blaga je) ali ipak treba napomenuti i te delove zbog pocetnika…
  Vidimo se 18.aprila na plavoj stazi (polumaratonu) 🙂

  Odgovori
 • vujo, čoveče, koji si ti car!
  gde je ovaj tekst bio prošle godine, kad sam jurila novim beogradom kao bez glave i nisam imala ideju ni dokle ni šta ni kako? 🙂
  svaka čast na ideji i realizaciji!

  šime, ja se sećam da sam kod odvajanja maratonaca od polumaratonaca, tamo u zemunu, videla jedan veliki, kockasti sat iznad neke radnje sa leve strane puta, baš se sećam jer sam po njemu znala kako i šta dalje :). sem toga, nema ništa.

  Odgovori
 • namerno staviili tu uzbrdicu da niko ne moze da obori rekord staze heheheh

  Odgovori
 • Da li će se ove godine nešto menjati s obzirom da je bulevar raskopan skroz? Biće nezgodno jer je tu najveća gužva i neko bi se mogao slučajno povrediti.. Oprezno!

  Odgovori
 • Nece se nista menjati,jer staza ima sertifikat.Ako bi se bilo sta promenilo,rezultati ne bi bili priznati.

  Odgovori
 • Ksenija, prošle godine u ovo doba Trčanje.rs nije postojao, bio je samo ideja, a i mnogo čega drugog je bilo drugačije.
  Ovaj put, nadam se, rekreativci će imati šansu da saznaju sve što ih može zanimati, da ne idu u „pohod“ slepi, gluvi i nemi.
  Nema šanse da se menja trasa, nije ovo Novi Sad, biće postavljene zaštitne ograde.

  Odgovori
 • Nego samo da znate:
  Ko želi da trči Sahara maraton, BG polumaraton mu dođe kao dobra priprema.
  Poslednja voda je na 15 km.
  Po meni,baš je bezveze voda na 5 pa 7,5 km.
  Valjda se kasnije uvećavaju potrebe za vodom.
  Da se ja pitam stavio bih vodu na 18 km a ukinuo na 5 km.
  A ŠTA KAŽETE ZA OVO ?

  Odgovori
 • Šteta je što ranijih godina voda koja maratoncima olakšava muke oko 21,4km i opet na 37,5 nije pomerena koju stotinu metara napred tako da i polumaratonci mogu da se osveže. To bi verujem ublažilo njihove muke i spremilo ih za pohod preko mosta u stari deo grada. Sećam se da se puno polumaratonaca žalilo na nedostatak vode u drugom delu trke.
  Ostaje nam da se uverimo i sami gde će stanice za vodu biti ove godine.

  Odgovori
 • Ovaj prikaz trase je odlican kako bih zapamtio gde je koji km otprilike.
  Posto je dosad obelezavanje kilometara bilo katastrofalno na maratonskoj trci.
  Do 10tog su table bile redovne, da bi onda isparile do cak 30tog, ili ih bar ja nisam primetio punih 20km.

  Odgovori
 • Koliko se ja sećam, vode je prošle godine bilo na završetku Brankovog mosta, a to je kraj 19. i ulazak u 20. kilometar za polumaraton, odnosno kraj 40. i ulazak u 41. km za maratonce…
  Vidim i da je to ucrtano i na zvaničnoj mapi.

  Odgovori
 • Bravo Andrija

  Pogledao sam zvaničnu mapu i pronašao vodu gde ti reče.To je super novina.
  Prošle godine je tamo nije bilo garant.
  To ti se samo činilo.
  Fatamorgana što bi rekli 🙂

  Odgovori
 • Šime, gotovo sam siguran da ipak jeste bilo i prošle, ne gledajući mapu. 🙂
  Ali nema veze, naravno, kako god bilo, svakako će dobro doći, iako je malo veća razdaljina od prethodne okrepe, dakle još od 15km ništa, a treba se uspeti uz Brankov most gde još i sunce ume da upeče dobro.

  Takođe velika je pauza od desetog do petnaestog kilometra – bez vode. Bukvalno cela novobeogradska (i zemunska) strana za polumaraton (nakon odvajanja od maratonaca) + most ima samo jednu okrepnu stanicu, što ipak mislim da nije baš dovoljno…

  Odgovori
 • Ćaos

  Ma dobro je i ovako.Valja ta okrepnica na 15 i 20 km.Po meni one bi trbale biti i najbitnije za polumaratonce tj.najposećenije.

  Odgovori
 • ja sam ceo novi beograd proplakala od žeđi prošle godine!
  sunce upeklo, trčimo po NBG bulevarima bez drvoreda i senke, baš je bilo gusto.

  no, napravila sam prošle godine tačno dve greške:
  1. nisam nosila kačket. mislila sam da mi neće trebati, da sunce nije previše jako. imam tamnu kosu, i glava mi je već oko merkatora bila VRELA! pored toga, stalno sam žmirkala od sunca. već na sledeći trening sam ponela kačket i bila je to druga priča.

  2. na okrepnim stanicama gde se daju flašice sa vodom (kod Ušća, mislim) trebalo je da uzmem dve. jednu da otvorim i popijem koliko mi se već pilo i ostatkom se umijem, a drugu da sačuvam za dalji tok trke. naime, na sledećoj okrepnoj stanici posle tih flašica sa vodom su čaše sa vodom, a posle toga je sunčani, užareni ostatak nbga.

  dakle, za one koji su navikli često (zapravo – redovno!) da piju vodu, razmislite o taktici – o trčanju sa flašicom u ruci ili o svojim navijačima koji će da vas snabdevaju 🙂

  Odgovori
 • Moram da postavim jednu malu zamerku Vuji za ovaj prikaz trase beogradskog maratona.

  TREBALO JE NA KARTI OZNAČITI MESTA GDE SE NALAZE KIOSCI I PRODAVNICE NA TRASI MARATONA I POLUMARATONA GDE BI TRKAČI MOGLI DA SE OPSKRBE – KUPE BONŽITE, BANAE E DRUGU OKREPU ….. !!!

  Odgovori
 • @ Srecko/ aha 🙂 ma odma u Usce tu, pravo s mosta…a posle iDEA, VeRo, Buvljak i ostale savremene bakalnice. Hm, koliko se secam, prosle godine, nije bilo nista osim limuna i vode, koja se hvata iz buradi po principu kao i kad se mesa malter

  Odgovori
 • Evo posto cu tog dana kao i svakog drugog biti na biciklu, kada zavrsim trening mogu da skoknem do NBG da opustosim neku prodavnicu pa da uhvatim busiju u nekoj hladovini po dogovoru i tamo vas cekam sa osvezenjem posto i onako necu trcati trku,cak cu radi bolje raspoznaje da napisem GARMIN na majci da se oni drugari trkaci sa kompijuterima na ruci ne osecaju lose sto im njihov ruscni (superultrasonicni garmin) nema opciju za davanje vode i bonzite.

  Odgovori
 • Nije što je moj grad, ali… ;)!!!
  Mnogo bolje ovako nego sa onom varijantom vrtenja u krug, barem za polumaraton. Milane, bravo za inicijativu i predlog, ja sam nešto slično imao na umu, al posle trke. Bravo, bravo!!!

  Odgovori
 • vujo svaka cast za clanak! zaista!

  Odgovori
 • dobar članak vujo.
  RUMLJANI POPUNILI JEDAN AUTOBUS ZA BEOGRAD 18 DANA PRE ROKA :))

  Odgovori
 • Vuja i ja smo, na konferenciji za novinare koja je danas odrzana, razgovarali sa Dejanom Nikolicem i predlozili da se ubaci jos jedna okrepna stanica za polumaratonce i maratonce negde kod centra „Sava“,videcemo da li ce to moci da ostvare vec na ovom maratonu.
  Pokusali smo,pa ostaje da se vidi da li ce izaci u susret jer smo napomenuli da su se mnogi polumaratonci zalili da bas ovakva okrepna stanica nedostaje pre uspona uz Brankov most.

  Odgovori
 • ^ like!

  Odgovori
 • uuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
  okrepna stanica kod sava centra, to je to što nam je trebalo!!!!

  sećam se da je mene SPASIO jedan čikica kod Dejtonke koji je samoinicijativno kupio i delio trkačima flašice sa vodom 🙂
  (DUUUUŠA!!!)

  poštovana gospodo iz organizacije beogradskog maratona, budite drugari pa organizujte punkt sa vodicom kod sava centra, baš ćemobiti srećni!
  🙂

  Odgovori
 • Nisam mislio da objavljujem informaciju za vodu, jer tek treba da dobijemo potvrdu toga kao i plan okrepnih stanica od organizatora. Ali hajde!
  Predložio sam tehničkom direktoru da se punkt sa vodom za maratonce na sl.9. pomeri par stotina metara tako da zakači i polumaratonce u Milentija Popovića.
  Jedno je sigurno, ovaj put budite spremni na malo veće flašice od 0,7L Aqua Viva Hydroactive, jer je tako odlučio sponzor. Lično mislim da je bolja opcija obična aqua viva od 0,5L ali šta da se radi.
  Znači samo voda će se nalaziti na stanicama, a šansa da se tu nađe na primer i limun nije ni teoretska. Baš šteta.
  Očekujemo i posetu predstavnika „Beogradskog Maratona“ na našem zajedničkom treningu u nedelju, 11.aprila.
  Pozdrav!

  Odgovori
 • akva viva hidroaktiv sa breskvom???
  DA LI TI TO MENE ZEZAŠ? OBOŽAVAM AKVA VIVU HIDROAKTIV!!!!!

  gotovo. organizator je odlučio umesto mene i ja nemam kako da se pobunim. ima da postignem BQ. 🙂
  (BQ= boston qualification, što je za moju grupu vanzemaljskih <3h 40min)

  uh, baš sam srećna sad. 🙂

  Odgovori
 • E cao Vujo ja sam trcao sad i oktobra Novosadski polumaraton oko dva sata i pet minuta pa me interesuje koliko je tezi Beogradski i sta mislis da li cu izdrzati i interesuje me da li postoji limit za koliko mora da se trci polumaraton?

  Odgovori
 • Jony,
  realno govoreći, trasa Beogradskog polumaratona je teža od Novosadskog jer ima uspone kad ti je najteže, na zadnjim kilometrima.
  Da li ćeš izdržati, to ja ne mogu znati, pretpostavljam da hoćeš- tu negde za 2:15 max, a limita za polumaraton nema, to samo maratonci imaju…
  Ipak, dođi u nedelju na naš poslednji zajednički trening pred veliki događaj, možda saznaš nešto novo.
  Pozdrav i srećno!

  Odgovori
 • Ma uspećeš… Ima da zatvore Bulevar, Slaviju, Nemanjinu, Brankov most i pola Novog Beograda, pa onda i Terazije da bi trčao… još pozoveš roditelje i ortake da te čekaju na kod čemse… ko bi još sebi dozvolio da odustane?

  Odgovori
 • jony ako odustaneš kupiš svakom sa ovog foruma MILKU 300gr

  Odgovori
 • ljudi imam nekoliko pitanja…
  1. da li je 1h i 30 min dobro vreme??
  2.sta se dobija u tom ucesnickom paketu?? 😀

  Odgovori
 • Pozdrav Vaso…

  Za mene je 1:30 veoma veoma dobro rekreativno vreme. Za to treba da trčiš 4-5 puta nedeljno i da znaš šta radiš. Naravno, za Kenijce bio bi smešan, tako da je pitanje malo relativno, ali dobro…

  U paketu se u zavisnosti od trke na kojoj učestvuješ dobijaju razne stvari. Sigurno je da se dobije broj, majica, reklamni flajeri, a posle trke lanč paket (keks, voda…), medalja za maratonce, a možda i polumoratonce… Šta će biti ove godine na trci u Beogradu, ostaje da vidimo 🙂

  Odgovori
 • pa trcim skoro svaki dan,ali ne toliku razdaljinu…istrcao sam polumaraton samo 3 puta,i imam ovo vreme.. 🙂

  Odgovori
 • talent! (da ne kažem početnička sreća :)) šalim se.. super.. samo nastavi, ako hoćeš da se juriš ima ovde na sajtu trenera koji bi mogli da ti pomognu sa planom

  Odgovori
 • jos jedno pitanje.. jer trce muskarci i zene zajedno??

  Odgovori
 • @ Vasa / mislis „JEL“ ? Pa ne drze se za ruke…ako si to mislio

  Odgovori
 • mislio sam dal trce istu trku..

  Odgovori
 • @ Vasa / pa napisao si da si trcao polumaraton 3 puta. Valjda bi trebalo da znas… 😉

  Odgovori
 • mislio sam na toliku razdaljinu…mogu li dobiti odg na pitanje??

  Odgovori
 • Odgovori
 • Da li su na neki način obeležena skretanja, zanima me pre svega mesto gde se razdvajaju PM i M u Zemunu, da na uletim u pogrešnu ulicu, ali i dalje na NBG-u?

  Ili pratiš trkača ispred sebe i nadaš se da trčite istu trasu 🙂

  Odgovori
 • Obeležena su. Čak ima i redara koji razvrstavaju ljude.

  Ali pamtiš sledeće: polumaraton skrećeš desno, maraton ideš pravo.

  Odgovori
 • Desno? Misliš levo…?

  Ne poznajem najbolje NBG a ovo mi je prvi maraton… To mi je najveći cim da ne omašim neko skretanje i završim u Surčinu 😀

  Hvala na odgovoru…

  Odgovori
 • Jes.. levo :)) Levo Hugo.. moja greška

  Odgovori
 • Trčim polumaraton prvi put pa imam jedno pitanje.
  Da li iz zone starta mozemo da se vratimo u predstartnu zonu?
  Mislio sam da se zagrevam kada uđem u zonu starta ali ako budem morao u WC da li ću moći da se vratim.
  Možda je pitanje banalno, ali neću da se u nedelju nerviram oko sitnica.

  Odgovori
 • Ima WC-a u startnoj zoni, jest da je red, ali pre dođeš na red nego nekad kad se čekalo za kafu i šećer.

  Odgovori
 • Kada pocinje maraton

  Odgovori
 • u 10 sati.

  Odgovori
 • @veki i vujo kako da vas nadjem :)?

  Odgovori
 • Povedi psa tragaca!

  Odgovori
 • Nion, vala smo se i više nego promovisali i kačili slike u nadi da će neke zgodne maratonke da nam priđu na startu :)) pa kačili slike i slike 🙂

  šalim se malo.. biće pejsmejkera koje ćeš prepoznati, slobodno pitaj bilo kog od njih.

  ovo isto važi za sve ljude koji bi želeli i da se uživo upoznamo

  see you!!!

  Odgovori
 • ljudi oce raditi tramvaji od jurija gagarine do usca??

  Odgovori
 • Radice al’ samo ekspres!:)

  Odgovori
 • Za one koji su se osmelili da ove godine istrce (ljudi, ne da trce ispod 2h, nego SAMO istrce) polumaraton, ove info su vise nego potrebne bile. To, naravno, ne znaci da se necemo izgubiti! 😀 Ja vec sad strahujem da ce se, kod mene, zavrsiti samo na pokusaju, ali samo me, ne daj Boze, neki belaj moze zaustaviti 😀 Hvala svima na lepim komentarima, savetima i dosetkama, vise su nego inspirativni! Pozz i vidimo se! Sluzimo Srbiji!

  Odgovori
 • Nion i svi drugi, slobodno nam se javite, mi tu smo zbog svih vas!
  Ja trčim maraton, nosim plavu majicu, crni šorc, na majici piše: trčanje.rs , startni broj 244.
  I naravno… zgodne polumaratonke i maratonke imaju prednost :)))

  Odgovori
 • Evo jedna informacija,prijavljeno je oko 1270 maratonaca i polumaratonaca.
  Dakle biceeee zurkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!
  Trcim polumaraton startni broj 1270,vidimo se na stazi i sretno svima!!!

  Odgovori
 • Spremam se za svoj prvi polumaraton u zivotu. Da nije ovog sajta i informacija koje nudi, sve bi islo mnogo teze. STVARNO SVAKA VAM CAST. Veliki pozdrav i da u nedelju bude sve na svom mestu…

  Odgovori
 • Sretno svima u nedelju,mozda me vidite vozim bicikli i nosim bic sa sobom 🙂

  Odgovori
 • 2011. godina… pravo vreme za promene. A ja trčim polumaraton, za promenu 🙂
  Kao što neko mudar reče, promena je dobra.
  p.s. Nion, drži bič u bisagama :)))

  Odgovori
 • komentar nekog stranca od prosle godine, koji se ponadao necemu:

  The Belgrade course is not very pretty. Course was mostly flat with a few hills at the beginning and end. Water, Gatorade-like drink, and bananas were on the course, and distributed well. Bring your own gel though! Locals pay around 750 Serbian Dinars while everyone else pays 3000 Serbian Dinars. That was a bit strange to me. At every iInternational“ race I’ve run in, everyone pays the same price except the Elites. The t-shirt was crummy – no Dri-Fit-like shirt, which most European races have these days! And no chip! What did the 3000 Dinar entry fee go to? The kilometers were not all marked, which left you wondering your pace. Half marathon was marked only till 8K, and then the rest was just a guess. I could not see the pacers until later in the race, as they did not carry flags. Weather was good – in the 70’s with a bit of wind. I don’t think I will return next year.

  Odgovori
 • Imam jedno pitanje. Da li ce i ove godine okrepne stanice sa vodom biti na istim mestima?
  Ova informacija o stazi je neprocenjiva.

  Odgovori
  • Mislim da će biti kao i svake godine, barem je tako na flajeru koji dobiješ prilikom prijavljivanja za trku.

   Odgovori
 • Pozdrav,svima i ja se pridruzujem grupi onih koji ce prvi put istrcati bilo kakvu trku.Poceo sam sa pripemama pre 9 nedelja i sutra ujutro dzogiram jos tri kilometra pred polumaraton.Zahvaljujem se na par dobrih saveta i ohrabrenja u mom prvom javljanju i vidimo se boze zdravlja na cilju,zabavnu trku i lep dozivljaj svim ucesnicima,a posebno „gusterima“kojima i sam pripadam.Sale67

  Odgovori
 • Znači nema problema,svako neka trči do mile volje, ali kako ja sutra da stignem do Aerodroma a nisam iz Bgd-a,pri čemu nisam ni kriv što je ama baš sve u Bgd.i Aerodrom i Maraton i auto put i ostalo,kako ću da saznam da ću nesmetano moći da stignem auto putem do Surčina ili bi trebalo da nađem alternativni put kako bih stigao na vreme,da li je nekog briga za to ?

  Odgovori
  •  trebas unapred da planiras ovake stvari sta drugo da ti kazem,a sa druge strane kakve veze ovaj sajt ima sa time je oni ogranizuju trku?imas broj maraton pa njih pitaj…valjda imas neko da te motorom prebaci do bg pa taksijem do surcina ???

   Odgovori
  • Da si malo bolje procitao clanak, video bi da maraton nema ama bas nikakve doticne tacke sa Aerodromom i autoputem. Jedino sto moze da ti se desi je da bude guzva na autoputu, al zato kreni ranije.

   Odgovori
  • Dule Astro (959)
   april 21, 2012 21:09

   Autoput ce ti biti otvoren sve vreme, a ako dolazis van Beograda, onda sigurno nije problem ukljuciti se na autoput.

   Odgovori
  • Ja bih zbog tebe otkazao maraton, ali srecom auto-put je prohodan.

   Odgovori
 • Ovo je moj takodje prvi polumaraton.Sve pohvale za informacije koje ste istakli.Nadam se da ce sve biti u redu i da cu izdrzati:))Nemam neko posebno vreme koje moram da istrcim,ali bih voleo da to bude do 2s:15m.Pozdrav za sve ljude koji se prikljucuju ovom spektaklu…

  Odgovori
 • Ovo je moj takodje prvi maraton.Sve pohvale za informacije koje ste istakli.Nadam se da cu izdrzati, takodje nemam neko zeljeno vreme, samo da izdrzim, ali voleo bih da istrcim za nesto vise od 3 sata.Pozdrav za sve koji ce 18 aprila uvelicati ovaj dan.

  Odgovori
 • Svaka čast za tekst.
  Ja bih malo da pomognem.
  Pošto planiram u subotu da istrčim prvi polumaraton,a kako bi mi bilo lakše, malo sam u fotošopu “sklonio” „crvenu“ stazu, odnosno stazu maratona, i ostavio samo “plavu”, polumaratonsku stazu, da se lakše orjentišem, pa ako još nekome može da pomogne, izvolite:
  http://zastotrcim.com/beogradski-polumaraton-2015-trasa/

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed