Kakva izgleda staza Beogradskog maratona? Ovo pitanje može postaviti učesnik polumaratona ili maratona koji se prvi put pojavi na trci i to sa razlogom. Zašto? Sam pogled na uputstvo i malu mapu koju dobijate u sklopu takmičarskog paketa ne daje mnogo informacija, sve je maksimalno uprošćeno, bez detalja. Mreža ulica ne postoji, dati su samo nazivi pojedinih ulica kojima se trči, pa treba poznavati grad da bi došli na start. Takođe je teško orjentisati se samo gledajući u mapu u odnosu na obeležene stanice i ulice koje seku trasu. Pa ipak, ukoliko instalirate Google Earth detaljne mape možete pogledati u ovom programu: Fun Run – 5km, Polumaraton – 21km, Maraton – 42km.

Ovo je naš doprinos Beogradskom maratonu, a želja nam je da informacije iz ovog članka pretočimo i u predavanje za učesnike trke. Zato je svaki vaš predlog dobrodošao, a ukoliko imate nejasnoća rado ćemo se potruditi da pronađemo odgovor na vaše pitanje.

Oficijalna mapa maratona i polumaratona. Grafika: bgdmarathon.org Kliknite da dobijete detaljniju sliku

O mapi Beogradskog maratona

S obzirom na entuzijazam ekipe okupljene oko sajta Trčanje.rs, želja nam je da vam predstavimo detaljnu mapu polumaratona i maratona koju smo sami sastavili. Na sledećih 12 slika data je trasa maratona (crveno) i polumaratona (plavo). Kao što se i iz oficijalne mape primećuje, veći deo maratonske staze se preklapaju, a to je na našim slikama prestavljeno ljubičastom bojom.

Na slikama su ucrtane okrepne stanice sa vodom, na mestima gde su bile prethodne godine (2009.) što se u pojedinim delovima razlikuje od oficijalne mape. Takođe je na slikama crvenim krstom označeno mesto gde možete dobiti prvu pomoć, a na začelju kolone obavezno se kreću i ambulantna kola.

S obzirom da trasa nije oficijalno označena na svakom kilometru, teško je precizno tempirati tempo ako nemate GPS uređaj, pa vam dajemo i kilometražu. Skrećemo pažnju da na oficijalnoj mapi maratona nije najbolje predstavljana kilometraža.

Kako doći do starta trke?

Ako dolazite na start sopstvenim prevozom dobro je da znate da se parkiranje u zonama 1,2 i 3 nedeljom ne naplaćuje. To su sva ulična parking mesta osim zvaničnih parkirališta parking servisa. S obzirom da će policija zaustaviti saobraćaj u okolini staze maratona nekih sat i po pre starta, računajte i na gužve. Sva vozila na trasi maratona će biti uklonjena već u večernjim časovima u subotu, 17. aprila. Savet vozačima – trkačima: koristite ulice koje su prohodne i prakirajte se propisno.

Ukoliko dolazite do starta javnim prevozom znajte da će na dan maratona doći do izmene linija GSP-a. No, na sajtu Beogradskog maratona uvek postoji dobro i detaljno upustvo o svim izmenama. Po objavljivanju izmena u saboraćaju za ovu godinu, i mi ćemo ih objaviti na sajtu Trčanje.rs.

Zona starta trke. Izvor: bgdmarathon.org

Pre starta

Vodu možete dobiti na ulasku u predstartnu zonu, ali opšta preporuka je da vodu ne pijete pola sata pred start trke. U zoni gde se nalazi zona za presvlačenje postoji i nekoliko WC-a, pa posetite neki od njih da vam nebi zatrebao kad ne treba. Često je ispred WC-a gužva pa uvek planirajte par minuta da potrošite u čekanju.

Start Beogradskog (polu)maratona

Start Beogradskog (polu)maratona je ispred poslovnice JAT-a u Bulevaru Kralja Aleksandra (nekada Bulevar Revolucije). Trči se u obe kolovozne trake. Ako volite da trčite sredinom, obratite pažnju na tramvajske šine koje prolaze centralnim delom Bulevara kao i na ivičnjake u tramvajskoj baštici. Potez do Vukovog spomenika (ugao sa Ruzveltovom) je blag i skoro neprimetan uspon. Pošto je ovo prvi kilometar ne forsirajte, čuvajte snagu.

Odmah pored starta sa leve strane je Crkva Svetog Marka, posle koje trčimo pored Tašmajdanskog parka. Drvored u Bulevaru Kralja Aleksandra je isečen radi sadnje novog, pa računajte na to da će pogled uz Bulevar biti pomalo neobičan.

Sl.2. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Od Vukovog spomenika do Slavije

Potez od Vukovog spomenika do ugla sa ulicom Branka Krsmanovića je uspon koji postepeno raste. Tada počinje najteži uspon uz ul. Branka Krsmanovića koji je toliko jak da je ovde najbolje usporiti maksimalno da bi ste taj uspon prešli sveži i odmorni. Prošetajte uzbrdo ili džogirajte lagano ovih par stotina metara, jer svaki brži tempo od ovoga će vam trošiti dragoceni glikogen koji će vam trebati u drugom delu trke. Čim ste došli do Crvenog krsta (ugao sa Žičkom) došli ste na najviši deo maratonske staze, odavde će sve do Brankovog mosta biti nizbrdica. Nizbrdica je progresivna, na početku blaga a potom sve jača. Nemojte da vas prevari taj osećaj brzine, jer se krećete nizbrdo, budite oprezni i čuvajte se od povreda. Žeđ ćete moći da ugasite tek posle 5 km na skretanju posle Nemanjine ulice.

SAOBRAĆAJ: Bulevar oslobođenja prema Slaviji će se zatvoriti za saobraćaj nekih sat vremena pre starta, kao i Čuburska i Žička ulica. Beogradska ulica će biti zatvorena dosta ranije. Ceo potez oivičen Bulevarom Kralja Aleksandra, Branka Krsmanovića, Cara Nikolaja, Mekenzijevom će biti blokiran za saobraćaj dok ne prođu svi takmičari na polumaratonu i maratonu, kao i rekreativci koji trče trku zadovoljstva na 5 km.

Sl.3. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Nemanjinom

Potez od Slavije do kraja Nemanjine ulicu (od 4. do 5. kilometra) je najstrmiji deo nizbrdice na celoj stazi maratona. Budite posebno oprezni na ovoj deonici, jer je ovde najveća mogućnost da zaradite neku neprijatnu povredu. Ne forsirajte nizbrdo, zadržite svoj tempo. S obzirom da trasa prolazi pored razrušenog kompleksa vojnih objekata u Nemanjinoj ulici, trudite se da ne trčite uz levu ivicu kolovoza, jer preti opasnost od obrušavanja, koju su prepoznali i ljudi iz gradskog saobraćajnog preduzeća i izmestili autobusku stanicu nekoliko stotina metara ranije.

Vodom se možete osvežiti posle skretanja iz Nemanjine, a odavde do kraja Gavrila Principa je ravna staza. Tu možete sebi dati oduška. Ponovo ćete naići na uspon kako se budete penjali na Brankov most, recimo od  ugla sa Zagrebačkom i tek na sredini mosta ponovo očekujte nizbrdicu.

SAOBRAĆAJ: Ulica Kneza Miloša i Trg Nikole Pašića će biti zatvorena na samom startu trke gde se okupljaju rekreativci na trci zadovoljstva na 5km i gde (polu)maratonci preuzimaju startne pakete. Takođe je i Takovska ulica zatvorena do ugla sa Kosovskom.

Prelazak na Novi Beograd preko Brankovog mosta

Sl.4. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Kada ste se našli na sredini Brankovog mosta, videćete veliki deo Novog Beograda, a staza će ići blago nizbrdo do prvog skretanja na semaforu udesno oko TC Ušće. Vodu očekujte negde oko 7,5 kilometra. (podaci iz prošle godine)

Na povratku kada ste već na 18. kilometru za polumaratonce i 23. km za maratonce, kretaćete se u različitim pravcima: maratonci skreću ulevo da istrče još jedan krug po Novom Beogradu i Zemunu, dok polumaratonci trče pravo preko Brankovog mosta i dalje ka cilju. Uspon uz Brankov most teško pada posle ravnog Novog Beograda, ali ne posustajte. Ako vam je teško, malo usporite i preraspodelite preostalu energiju za finiš.

SAOBRAĆAJ: Ovaj deo trase u zoni oko Brankovog mosta će biti zatvoren sve dok i poslednji maratonac bude na stazi. Alternativni pravac za saobraćaj je stari železnički most i ulice Vladimira Popovića na Novom Beogradu i Karađorđeva u starom gradu.

Bulevarom Nikole Tesle

Sl.5. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Kada ste se na 7-8 km okrepili vodom, nastavljate dalje iza Palate “Srbija” Bulevarom Nikole Tesle i dalje prema Hotelu Jugoslavija. Staza je prava i ravna, najzeleniji deo staze. Uživajte na ovom potezu i pokušajte da u uhvatite ritam. Čak i ako vreme 18. aprila bude veoma toplo na ovom potezu možete očekivati nešto lakše trčanje.

Polumaratonci u povratku prolaze pored starog Merkatora, preko kružnog toka Bulevarom Mihajla Pupina na prvom semaforu skreću desno pored Atrium-a ka Novom Merkatoru gde opet skreću desno i prave šikanu. Dalje prolaze pored Telenora i Telekoma ka Bulevaru Milutina Milankovića.

SAOBRAĆAJ: Bulevar Mihaila Pupina će biti zatvoren na većem potezu oko polumaratonske staze, dok trkači ne završe ovaj deo. U drugom krugu na Novom Beogradu kada se maratonci raštrkaju, policija će propuštati vozila preko trase maratona, ali oprezno i na način da ne ugrozi trkače.

Savet + za navijače: Kako je ovaj deo staze blizu reke, vašim navijačima (ili logističkoj podršci sa hranom i izotoničnim napicima) savetujemo da vas ovde čekaju. Ovaj deo staze maratonci prolaze dva puta, a uz desetak minuta pešačenja možete se vratiti do Brankovog mosta te sačekati drugi put polumaratonce ili po treći put videti maratonce.

Tošin bunar

 

Sl.6. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Maratonci će se kretati Tošinim bunarom i blizu studentskog grada oko 13,3 km i 29,6 km (drugi krug) imaće prilike da dobiju vodu, ali i prvu pomoć ako im zatreba. Tošin bunar je poznat po Romima koji željno isčekuju da vam “bace kosku”. Stanovnici Zemuna često izađu na ulice i bodre trkače, što predstavlja jedan od retkih delova staze na kojima možete dobiti dodatnu motivaciju da istrajete.

SAOBRAĆAJ: Vozači će koristiti autoput, a Studentska ulica će biti otvarana po mogućnosti ali samo toliko da trkačima ne smeta. Zato je poželjno da vozači koriste alternativne pravce.

Odvajanje maratona i polumaratona

Sl.7. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

U Zemunu se polumaratonci odvajaju od maratonaca u 11. kilometru. Maratonci produžavaju pravo ulicom 22. oktobra i dalje prema Vrtlarskoj, Ivićevoj i Tošinom Bunaru, dok polumaratonci skreću levo u Aleksandra Dubčeka i dalje prema Bulevaru Mihaila Pupina.

SAOBRAĆAJ: Ulice Džona Kenedija, Pariske Komune i Goce Delčeva nisu prohodne dok polumaratonci ne istrče svoju trasu koja prolazi ovuda.

Držite tempo na ravnom delu staze

Sl.8. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Polumaratonci prolaze pored Merkatora, prave šikanu negde kod policijske uprave i nazad Bulevarom Zorana Đinđića do Bulevara umetnosti gde nastavljaju pored Telekoma do zgrade Beokeramike gde prave još jednu šikanu, pre nego što uđu u Bulevar Milutina Milankovića (bivši Treći Bulevar). Maratonci idu dalje Tošinim Bunarom prema Novobeogradskim blokovima 60, 63 i 64.

SAOBRAĆAJ: Bulevar Milutina Milankovića ostaje zatvoren na početku i kraju a deo oko polumaratonske staze se otvara kad polumaratonci istrče ovaj deo. Ulice Omladinskih Brigada i Narodnih heroja su alternative za lokalni saobraćaj, dok je veza sa ostalim delovima grada preko autoputa, koji je ionako preopterećen radovima na Gazeli.

Ukrštanje trasa u ulici Milentija Popovića

Sl.9. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Polumaratonska staza se na kraju Bulevara Milutina Milankovića (ugao sa Milentija Popovića) spaja sa maratonskom i zajedno idu dalje pored Delta Holding kompleksa i Hyatt-a. Maratonci za to vreme trče ulicom Jurija Gagarina pored Belvila i OTC-a (buvljak) gde ih negde na 21,4 km očekuje voda, baš pred uključenje u Milentija Popovića.

Ulica Jurija Gargarina za maratonce može biti veoma teška za trčanje. Usled malo zelenila i puno betona, ovaj deo staze može posebno da bude težak usled najviših temperatura koje se postižu. Obratite pažnju da kasnije ovaj deo prolazite oko 35 km kada, ukoliko trčite maraton za oko 4h, oko 12:30h – 13h može biti veoma toplo. Postavite prijatelje da vas sačekaju ovde i daju vam potrebnu snagu da završite maratonsku trku.

SAOBRAĆAJ: Ulica pored OTC-a (Proleterske Solidarnosti) je zatvorena između trasa polumaratona i maratona, a Blokovi 19a, 22, 23, 24, 25, 28 i 29 su vezani za autoput.

Maratonci trče počasni krug

Sl.10. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Maratonci nastavljaju svoj put Zemunskom ulicom i dalje Nehruovom. U oko 15. tj. 31. kilometra gde prestaje Tošin Bunar a počinje Zemunska ulica, nalazi se voda, pa se osvežite. Ukoliko nosite dekstrozu, gel ili energetsku štanglicu ovo je pravo vreme da prezalogajite.

SAOBRAĆAJ: Bežanija i Savski Blokovi imaju vezu sa ulicom dr. Ivana Ribara i Vukasovićevom.

Jurija Gargarina

Sl.11. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Nehruovom ulicom staza se spaja sa Ulicom Jurija Gagarina, koja je jedna od najdužih Beogradskih ulica. Posle skretanja u nju, kod 17. odnosno 33. kilometra, maratonci idu još nekih 400 metara dalje gde je okretnica i vraćaju se Gagarinovom prema Piramidi, Delta City-ju, Belvilu i dalje prema Milentija Popovića. Voda maratonce očekuje na 19. odnosno 35. kilometru. Kao što smo već napomenuli ovaj deo staze može biti posebno vreo kada ga budete prolazili drugi put. Olakšanje mogu da vam donese brojna publika koja se često skupi u Nehruovoj. Ljudi ovde umeju da iznesu stolice duž staze i ispijajući hladno pivo često komentarišu maratonce. Izdržite!

SAOBRAĆAJ: Nehuova će biti prohodna za saobraćaj samo između blokova 44 i 46, a Gandijeva i Omladinskih brigada će biti samo na momente prohodne ako se time ne ugrožavaju maratonci.

Cilj (polu)maratona

Sl.1. Kliknite da dobijete detaljniju sliku

Cilj (polu)maratona je posebno interesantan. Kada se nađete pri kraju maratona ili polumaratona u ulici Kraljice Natalije (bivša Narodnog Fronta) na 41 i 20. kilometru, znajte da uzbrdica koju ste osetili penjući se uz Brankov most i Brankovu ulicu do Zelenog venca jenjava. Ovo je pravo vreme da sakupite svu prostalu energiju za forsiranje uz Kneza Miloša, što je i ubedljivo najveći uspon na stazi koji, na svu sreću, kratko traje (od “Odeona” do “Londona”). Dalje je do cilja samo pitanje koliko ste zadržali svežine i da li želite da finiširate sprintom. Ne zaboravite da namestite kosu pre ulaska u finiš. Izgledajte lepi na finišer fotografiji.

Zona cilja trke. Izvor: bgdmarathon.org

Pre ulaska u cilj obratite pažnju na još jedno razdvajanje maratonaca i polumaratonaca. Maratonci završavaju trku u levoj traci – bliže česmi na Terazijama. Nakon prolaska kroz cilj nastavite da se krećete kako bi trkači i trkačice iza vas mogli da uđu u cilj. Ne zaboravite da ako ste završili maraton pokupite medalju. Svi dugoprugaši dobijaju okrepu.

Sada kada imate celu stazu pred vama, red bi bio da je u zadovoljstvu i istrčite. Ja znam da ću se 18. aprila naću upravo na toj, crvenoj stazi, kao i moji prijatelji maratonci. Mnogi moji drugari će biti na plavoj, polumaratonskoj stazi, a sigurno se viđamo na startu i cilju. Vas koji se razmišljate da sledeće godine trčite (polu)maraton u Beogradu pozivam da budete navijači na stazi, ako ne trčite trku zadovoljstva na 5km. Vidimo se 18. aprila.

škola trčanja