Blog & KolumneHimalaji 2012TrkeVesti

Tornička Bobija – vikend treking sa Extreme Summit Team-om

4 komentara

U sklopu priprema za šetnju po Himalajima, zajedno sa ekipom iz EST-a u petak 23.03. posle podne krećemo na treking i po zapadnoj Srbiji u trajanja od 3 dana. Samu turu je osmislio Jaćim i EST, tako da ne sumnjam da ako neko poznaje prelepe i netaknute predele Srbije to su oni. A ovaj je na samo 2 sata vožnje.

Akcije koja se organizuje je otvorenog tipa, a grupa koja se formira brojaće maksimalno 15 članova. Ako budete zainteresovani javite se na ovom linku ili na mejl extremesummit@gmail.com.

Tornička Bobija – planina sa bezbroj vidika i raznovrsnosti

Planina Bobija pripada grupi Sokolskih planina i nalazi se u Azbukovici, nedaleko od Ljubovije na samo 2h od Beograda.Visoka je nepunih 1.300 mnv a susedi su joj Medvednik I Jablanik. Teško je ovu planinu naći medju turističkim mapama a pravi je raj za planinare I ljubitelje prirode.

Prednost ove planine nad ostalim susedima je taj što u jednom danu mozete napraviti fenomenalnu kružnu turu koju ćemo mi raditi u subotu: kroz kanjon Tribuće, listopadnu šumu, ogromne stene I odseke gde vas čekaju beloglavi supovi (spajanje kanjona Trešnjice I Tribuće), vidikovac ka “omegi” Drine I na kraju guste četinarske šume.

Padine Bobije neverovatan prizor pružaju na jesen, kad listopadno drveće dobije žutocrvene nijanse, a četinari ih prošaraju zelenim tonovima. Na proleće prorade bukovi pa kanjon Tribuće opravdava epitet “tri buća” I pojacava huk svoji vodopada ali moramo navesti da svako godišnje doba na Bobiji ima svoje čari. Crkva brvnara sa svojim drvenim zvonikom pod snegom I vidikovcem ka Medvedniku oduzima dah! To je naša nedeljna tura, uključujući I sam vrh – 1.272 mnv.

Tehnički podaci

 • Polazak je u petak 23.03. u 17h ispred parkinga na Adi Ciganliji.
 • Cena je jako povoljna jer je ovo trening za Himalaje
 • Prevoz je lični
 • Dorucak i večeru nosimo sami, nešto lagano. U kući ima opremljena kuhinja, pa sve možete spremati. Jede se iz zemljanih posuda i sa drvenim kašikama!
 • Poneti obavezno gojzerice, ranac do 30 litara i outdoor garderobu
 • Kontakt i prijava kod Jaćima na: extremesummit@gmail.com

Bobija kao jedan korak do Himalaja

Ovaj trek će nam koristiti i da se upoznamo, oformimo tim i pre polaska na avanturu Himalaja. Jaćim, takođe, na ovom putu proveri ko je kakav psihički 🙂 Uz to, veoma je značajan fidbek koji iskusni planinari mogu da nam daju o opremi i praktičnim savetima za treking.

Za mene će ovo biti i dobar trening umesto nedeljno dugog trčanja. Baš me interuje kako će mi ići penjanje. A cela akcija mi nosi energiju ove pesme. Neam pojma zašto.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZRfHshr0xG0#!

Jaćimov poziv: U nedelju ćemo da postavimo užad na stenu za one koji hoće to da probaju. Malo zdravog adrenalina i puno dobre energije..

Otvorene prijave za WELLFIT 2012
Gebreselasije odustao od Olimpijskog sna, ali neće završiti kao Ronaldo

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • sad kad se navuces na planine, grdje je nego droga,nek je sa srecom.jacekam da objave rtanj

  Odgovori
  • Veroljub [Trčanje.rs]
   18 marta, 2012 21:21

   i sam se toga plašim :))

   no, sad sam se naložio na triatlon. a na planine sam planirao da se naložim nakon ironmana  2015 kada budem radio one 100 milja brdske ulamaratone.. 2016 sahara, a 2018 everst

   Odgovori
 • Samo da sam bliže malo…

  Odgovori
 • Veroljub [Trčanje.rs]
  21 marta, 2012 20:11

  Ljudi sutra je poslednja šansa da se prijavite. Javnite na extremesummit at gmail.com i pozovite se na mene. 

  Prilika je jako dobra, baš zbog toga što je ovo deo priprema za odlazak na Himalaje

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed