Najave trkaTrail & TrekingTrke

Top trail destinacije u 2019. godini: svi u prirodu

Nema komentara

Za razliku od prvog teksta koji se bavio trkama na asfaltu, ovaj tekst ću posvetiti brdsko-planinskim trkama, koje kod nas postaju sve popularnije poslednjih godina.

O opremi za trejl smo već pisali a ono na šta treba da obratite pažnju ukoliko želite da se bavite ovim sportom jeste i izbor odgovarajućih trka.

Svaka trka ima svoje elemente, pa tako osim kilometraže imamo i konfiguraciju terena i ukupan uspon koji se prelazi na svakoj stazi.

Nažalost, kad je trejl u pitanju, trkači se često fokusiraju prvenstveno na kilometražu i često ne obrate pažnju na druga dva faktora.

Zato ponekad dođu u situaciju da kasno shvate da je, na primer, trka od 30 km sa 2.000 D+ za koju su se odlučili zapravo teža od trke na 50 km sa 1.500 D+, koju su rešili da propuste jer ih je broj kilometara uplašio.

Od vrste terena će umnogome zavisiti i brzina vašeg kretanja ali i stepen zamaranja mišića , pa samim tim i mogućnost nastanka povreda.

I zato se pre izbora trke kod iskusnijih trejlera valja raspitati o vrsti terena i onda prilagoditi opremu (posebno obuću) uslovima same trke.

Trka u prirodi, kao i trka na asfaltu, iz godine u godinu ima sve više, ali ovde ću izdvojiti one koje su mi zbog svog kvaliteta, posećenosti i reputacije zapale za oko.

Top trail trke u Srbiji

Fruškogorski maraton

Jubilarni 40. Fruškogorski maraton održaće se 4. i 5. maja 2019. i predstavlja jedno od najstarijih takmičenja ovog tipa u Evropi.

Ono se, po rečima samih organizatora, održava u kontinuitetu već četiri decenije.

U ponudi je čak 19 staza različite dužine i težine, koje idu od samo 4 km, koliko iznosi dužina Staze radosti i zadovoljstva, pa do 133,6 km, koliko iznosi dužina Ultraekstremnog maratona.

Dakle, tu će biti za svakoga ponešto!

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Treking liga Srbije i Vojvođanska treking liga

Zbog pristupačnih startnina, terena različite težine i rasporeda trka (koje se održavaju tokom većeg dela godine) ovo takmičenje je savršeno kako za početnike, tako iza iskusnije trejlere.

Koncept ovog takmičenja mi se posebno sviđa zato što na svakoj trci imate staze različite težine i ne morate unapred prijavljivati željenu distancu.

Pa tako možete krenuti da trčite – ili da samo pešačite – po stazi od recimo 10 km, ali ako uvidite da vam je to malo, možete slobodno nastaviti na srednju ili dugu stazu, pošto se staze delom prepliću.

Isto tako, ako osetite umor ili poželite da se malo prištedite, nekad možete sa srednje da pređete na malu stazu.

U tom slučaju samo dobro proučite mapu pre trke i pratite markacije na terenu, da biste znali kad je poslednji trenutak za tako nešto.

U ovom takmičenju možete učestvovati samostalno ili kao član jednog od naših planinarskih društava.

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Skyrunning liga

Ukratko rečeno, “Nebesko trčanje” je nešto skuplja i teža verzija Treking lige Srbije.

Takođe se održava tokom većeg dela godine i ponuda terena je raznolika, samo što ovde nemamo klupski tip takmičenja, već trkači prosto nastupaju svako za sebe.

Osim atraktivnih predela, ono što najviše privlači ljude da uzmu učešća u ovoj ligi jeste i mogućnost skupljanja UTMB bodova koji im omogućavaju da se kvalifikuju za istoimeno takmičenje.

U većini slučajeva organizator, uz doplatu, nudi i organizovan prevoz za najbrže prijavljene takmičare do mesta trke i nazad, a cene startnina se razlikuju od slučaja do slučaja, kao i dužine staza i njihova težina, odnosno tehnička zahtevnost.

Iako jedna trka u tekućem kalendaru odudara od ostalih po tome što će biti kraća i imati stazu od 1 km posvećenu deci, ove trke su generalno zahtevnije od većine i treba ih shvatiti ozbiljno.

Najpogodnije za: iskusnije trkače sa visokim nivoom fizičke utreniranosti.

Goč

West Serbia Trails trke

Bobija Ultra Trail i Vidra Trail spadaju u najmlađe trke na domaćoj sceni (Bobija je prošle godine doživela prvo, a Vidra svoje drugo izdanje) ali sudeći po pozitivnim kritikama, Vlada Panić je i ove godine odradio dobar posao.

Jedina zamerka ticala se tajminga. Naime, ove trke su bile organizovane krajem godine ali se za njih saznalo dosta kasno, što je onemogućilo određeni broj trkača da ih uvrste u svoj kalendar.

S druge strane, trkačima su se svideli: opcija organizovanog prevoza, staze i detaljna upustva organizatora u vezi sa dolaskom i smeštajem, tako da se stekao opšti utisak da ove “žurke u prirodi” obećavaju i da će u budućnosti biti još posećenije ako se ranije najave.

Iako Bobija i Vidra ne spadaju ni u jednu ligu, ovo ne umanjuje njihovu draž jer dodatno obogaćuju domaću trkačku scenu i omogućavaju nam da bolje upoznamo prirodne lepote ovog dela Srbije. 

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Jerma Golden Trails (Zlatnim stazama Jerme)

Kad već pričamo o novitetima, pomenuo bih i Jerma Golden Trails, trku zakazanu za 25. maj u istoimenom specijalnom rezervatu prirode koji se nalazi u blizini naše granice sa Bugarskom, na nekih 22 km od Pirota.

Ovu trku organizuje sportski klub SkyTeam iza kojeg stoji naša poznata trejl trkačica, Nevena Rajković. U ponudi će biti dve staze, a Nevena je o njima rekla sledeće:

Nevena u kanjonu, photo: Igor Đorđević

“To nisu Dolomiti, ni Julijski ili Švajcarski Alpi, ali Vlaška planina i njen greben jesu pravi raj za planinsko trčanje i nalaze se u našem dvorištu!

Veći deo trke na 7,5 km je asfalt. Ova staza je prilično ravna, sa oko 260 m uspona. Prolazi kroz samo srce kanjona i mislim da će atletičari imati priliku da se pokažu na njoj, dok na 35 km imamo 2.000 m uspona.

Ta duža trka će biti prava poslastica za ljubitelje trejla jer njena staza prolazi kroz sve najlepše delove kanjona. Sve u svemu, biće za svakog po nešto.”

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Za kraj pregleda ovog domaćeg bloka naglasio bih da se kod nas održava i nekoliko avanturističkih trka koje u sebi sadrže elemente trejla, pa ću ih svakako pomenuti, iako su zbog svojih specifičnosti drugačije od većine trejlova.

U pitanju su trke sa preprekama i ljudi koji su ih posetili kažu da su u pitanju sjajni događaji. Ako želite da saznate više o ovoj vrsti sportske zabave, posetite zvanične sajtove trka: Maze UP, Tribalion, Adrenalin Race i Košutnjak Challenge Race.

Top trejl trke u regionu i ostatku sveta

Iako ja lično spadam u trkače koji prvo žele da obiđu Srbiju, a tek onda se otisnu dalje, do mene neizbežno dopiru priče o raznim zanimljivim trkama u regionu, a i šire, pa ću ovde ukratko pokušati da predstavim neke od njih.

Kozara Ultra Trail

Ove godine KUT će doživeti svoje drugo izdanje početkom maja. U ponudi će se naći 3 staze za odrasle i 1 staza za decu, ali pošto nisam učestvovao na prvoj trci, u pomoć sam ponovo pozvao Nevenu, koja mi je o Kozari rekla sledeće:

“Kozaru krasi zanimljiva priroda; iako njeni vrhovi ne prelaze 1000 m, ova planina nije nimalo naivna. Očekuju vas strmi usponi i isto tako lude nizbrdice. Usput ćete uživati u listopadnim i crnogoričnim šumama, rečicama i potočićima.

Staze na Kozari su super i za MTB pa ako ne budete umorni, eto ideje za dodatnu aktivnost za dan posle trke. Nakon prvog izdanja očekujem još veselije druženje.

Takođe, ovo će biti prijateljska trka Jerme Golden Trailsa, pa pobednike KUT-a očekuje karta za JGT!“

Jedini negativan komentar pojedinih učesnika prvog izdanja ove trke ticao se markacija na dve najduže staze, ali organizator je, uz izvinjenje, obećao da će ispraviti taj propust i podići ovu trku na viši nivo.

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Jahorina Ultra Trail

Prema reputaciji koju uživa u trkačkoj zajednici, JUT je jedna od najbolje organizovanih i  najatraktivnijih trejl trka u BIH i regionu.

U ponudi su čak četiri različite distance, što znači da će i početnici u trejl trčanju kao i iskusni planinski vukovi naći zabavu po svojoj meri.

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

Vučko Trail

Kad već pomenuh vukove, evo još jedne trke u komšiluku koja deluje zanimljivo. Održaće se 22. juna i u ponudi su 3 distance – 13, 37 i 63 km – koje će vam omogućiti da bolje upoznate planine Bjelašnicu i Visočicu.

A kad ste već tu, možete da skoknete i do Sarajeva na ćevape i kolače, i da tom prilikom izvidite teren za jesenji Sarajevski polumaraton!

Najpogodnije za: većinu uzrasta i nivoa fizičke utreniranosti.

100 Miles of Istria

U pitanju je najpopularniji i najteži trejl u Hrvatskoj, koji se održava sredinom aprila.

Trka kreće iz grada Labina u istočnom delu Istre, prolazi kroz mnoga srednjovekovna mesta u unutrašnjosti i završava na zapadnom delu poluostrva u gradu Umagu.

U ponudi su četiri staze i za sve četiri se treba dobro pripremiti! Sa Istrom nema šale.

Najpogodnije za: iskusnije trkače sa visokim nivoom fizičke utreniranosti.

Krali Marko

Budući da sam kao klinac voleo narodne pesme, trka sa imenom Kraljevića Marka je morala da mi privuče pažnju. Činjenica da se organizuje krajem septembra u Makedoniji samo još više u meni budi želju da je posetim!

Moj stručni konsultant za ovu priliku, gospođica Rajković, o ovoj trci je izjavila sledeće:

“Ono što najviše krasi ovu trku je ljubaznost organizatora! Staza je odlično markirana, okrepa je bogata, a priroda zanimljiva.

Pored učesničke medalje na cilju vas čeka i pivo ali mene je ipak najviše osvojio ajvar! Da, organizatori su zaista maštoviti i ljubazni i nista ne može da vam zafali na ovoj trci.

Krali Marko Trails je dokaz da trke sa tradicijom svoju organizaciju mogu da dovode do perfekcije.”

Najpogodnije za: viši i visoki nivo fizičke utreniranosti.

Orjenski đir

Po Orjenu nisam trčao ali jesam planinario, i ako izuzmem Pestingrad na Lovćenu, Veliki Kabao i Subra su nešto najlepše što sam do sada video kada su u pitanju vrhovi planina na jugu Crne Gore.

Orjen se nalazi nadomak Herceg Novog, trka se organizuje u oktobru, a u ponudi su dve naizgled ne previše teške distance, od 15 i 28 km.

Ipak, ovde do izražaja dolaze ona druga dva faktora na trkama koja sam pomenuo na početku teksta – ukupan uspon i  konfiguracija terena.

Teren na Orjenu je, što bi trejleri rekli, dosta “tehnički zahtevan”, što u ovom slučaju znači da ima sipara i dosta oštrog kamenja, pa bih ove trke preporučio samo najspremnijim trkačima.

Najpogodnije za: iskusnije trkače sa visokim nivoom fizičke utreniranosti.

Cappadocia Ultra Trail

Što se tiče opisa Kapadokije, u pomoć sam pozvao čoveka koji je lično trčao tu trku prošle godine, mog trenera i poznatog domaćeg trejlera – Miloša Milisavljevića Spartaka.

Sudeći prema ovom tekstu, čini se da su se Miloš i ostatak BRC Trail ekipe sjajno proveli i da je ovo lokacija koju itekako vredi posetiti. Uživajte u čitanju!

Naravno, u svetu postoji još mnogo dobrih trejl trka, ali budući da ih nisam lično trčao i da ne znam ljude koji jesu, njih ću ostaviti za neku narednu priliku.

Šta sve vi sve trčali i šta planirate da istrčite ove godine?

Žumberak, Lavaredo, UTMB, Transvulcaniu ili pak nešto sasvim peto? Podelite svoje utiske i sugestije u komentarima!

Do sledećeg čitanja, NR.

Sistem javnih ocena trka u Srbiji kulminiraće nagradom Trčanje.rs za najbolju trku godine u decembru 2020. Evo na šta treba da obratite pažnju.
Trka pod zvezdama: 2.Zimski noćni polumaraton

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed